自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

好冇禮貌

男爵府

vivibabyvivi 發表於 24-2-29 12:38
人工唔高更加唔值得帶工作返屋企啦

我不能否定你的說法,但係我唔會咁睇

以前初出社會,做到十一點先在公司走,阿爸問我做乜咁博,我沒有說話但係心底就有些看不起阿爸,佢會返工跑下馬仔賭波就一日,浪費了自己的時間
我當然只要做好我自己工作,一堆報價report 無乜人教,自己摸索,個陣人工真係好低
現在回看,我知道所有做的對現在工作非常之重要,也不會說公司基層不重要

只要樓主身體唔好捱壞同保持心理健康,帶唔帶公司野回家做係自己安排,做好家中基本家務,叫家人分擔下未嚐不可

大宅

angelfan07 發表於 24-2-29 11:43
有時工作上有問題,我會帶住問題返屋企諗點樣做解決,同兩父女講開,佢話我係社畜!(笑笑口講)c6和我公司 ...

你回佢,咁你哋咪畜牲既仔女同老公?!

你都可以笑笑口咁講。

侯爵府

我妹話佢D後生同事都話佢係社畜。

佢唔介意,佢都知係潮term。而佢又真係成日放工時間後仍然做嘢,weekend 都做。主要佢真係手腳慢。

其實D後生仔女應該唔係全心想侮辱人,佢哋都係講笑。不過認真斟酌語意就覺得係侮辱。

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

whywhite22 發表於 24-2-29 12:50
後生個D依家好興講E人, I人, E人I人只係兩大類, 要做幾十條題目, 之後會有4個英文字, ISTJ, ESTJ, ISFP, I ...

哦哦,你講4個字我就知了
原來我有做過個test,不過聽完就唔記得

子爵府

有時工作上有問題,我會帶住問題返屋企諗點樣做解決,同兩父女講開,佢話我係社畜!(笑笑口講)c6和我公司 ...

我地都會分享公司發生既野比對方聽,有時同事的攪笑野,有時工作上的激心野,分享點滴覺得幾好呀,了解多d

子爵府

delete

子爵府

回覆樓主:

證明你個人對事上心姐,好事嚟

公爵府

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 想生BB熱投

回覆樓主:

我以前都係咁,學歷唔高職位低,低係算溝通到,好多新人都鐘意問我野,好多時放左工都會有人問野。
老公都知我轉份份工都好盡力,成日當正自己生意咁
大女4.5歲啦,努力成果胎兒5個月啦,10月可以見

大宅

即刻辭工做少奶奶,叫佢哋去做社蓄比家用

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

orezo 發表於 24-3-3 00:26
即刻辭工做少奶奶,叫佢哋去做社蓄比家用

子爵府

回覆樓主:

我覺得自己用呢個term黎自嘲無問題,但如果我將工作問題同屋企人講而得到咁嘅回應,我會嬲/唔開心。就係因為覺得工事煩/未諗到解決方法,先想搵個人呻下/傾下攞靈感,係人都想放工開心無煩惱啦

伯爵府

我有!

珍珠宮

我都成日話自己係社畜,只係講吓笑減壓,有乜問題?

我同我女都會講吓公司嘢,我C6就少啲。

一家人開開心心說說笑而已。

伯爵府

我覺得你係有責任心啫!
有陣時喺公司都冇時間靜下來思考,不過自己諗就好啦,千祈唔好諗到點做或有咩意見就whatapp 俾同事,唔係個個按受到囉!

男爵府

原來咁多人覺得社畜呢個詞冇禮貌,但我相信樓主女兒真係純粹講笑,事實上中日韓好多職場劇,扮演社畜的演員都是靚仔靚女,後生仔女真係未必覺得呢個詞係咁負面。我諗我都要提下阿女唔好隨便用呢啲字眼嚟講笑。

公爵府

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1)

回覆樓主:

哦。

咁佢地都係畜生啫,個女要社畜養,個男人要社畜幫手養家

珍珠宮

aidan08 發表於 24-3-2 15:11
我妹話佢D後生同事都話佢係社畜。

佢唔介意,佢都知係潮term。而佢又真係成日放工時間後仍然做嘢,weekend ...

成班一齊笑笑口話人,之後話講笑,你妹得一個又點反駁。
個人覺得社畜難聽過廢青、廢老。

侯爵府

karshing 發表於 24-3-3 11:29
成班一齊笑笑口話人,之後話講笑,你妹得一個又點反駁。
個人覺得社畜難聽過廢青、廢老。
...

佢真係唔介意,仲覺得好好笑。佢個人比較能夠接受D年青人新興事物,亦講得笑。我都係咁,我哋都會用潮語互相講笑。

佢反而係對公司太多嘢做有怨言。

我個人覺得,呢個term D年青人用時,佢哋唔係真係全心侮辱人,佢哋係比較多取笑成份。只係如果照字面去解會覺得特別過份而已。

伯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

有其父必有其女
做爸爸無口德

明白樓主成日受氣

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊