自由講場

跳至

首頁
23456...7

尾頁

複式洋房

amych 發表於 24-2-29 12:37
行得正, 企得正, 怕咩人查

咪就係

子爵府

BE2008 發表於 24-2-29 12:58
唔明上門查身份證的目的。
白天上門,屋內的可以是訪客,大條道理不提供身份證;
如果有"訪客"住在這裡, ...

證明你唔了解公屋,你知唔知我細個嗰陣,房署係夜晚十一點先上門,睇下有乜嘢人喺間屋度瞓,如發現有外來人,先會警告,重犯就會取消公屋資格

當然已經係30幾年前嘅事,所以我哋好感恩所有兄弟姊妹,都已經脫離公屋,所以我好難理解,點解而家啲人話,得公屋得天下

大家可能忘記咗劃租單樣嘢,以前每個月房署有人上門,入屋檢查之餘,仲要確定你是否有交租,因為要提供證明

珍珠宮

baby668 發表於 24-2-29 17:27
證明你唔了解公屋,你知唔知我細個嗰陣,房署係夜晚十一點先上門,睇下有乜嘢人喺間屋度瞓,如發現有外來人,先 ...
時代變咗, 而家住公屋啲人好惡咖, 政府冇權查佢冇權趕佢走, 以前住公屋係以盡快搬去住私樓為終極目標, 而家係以成世住公屋為榮, 最好每個仔女都分到一間就光宗耀祖喇

侯爵府

證明你唔了解公屋,你知唔知我細個嗰陣,房署係夜晚十一點先上門,睇下有乜嘢人喺間屋度瞓,如發現有外來人,先 ...

我無住過公屋,聽你咁講,以前啲職員盡責好多!
⬇️而家嗰啲好hea 做!
房屋事務主任涉巡查欺騙‎ 上司發現受訪者已死‎ 被告:唔係好記得
https://www.hk01.com/article/994734?utm_source=01appshare&utm_medium=referral

大宅

回覆樓主:

有可能係抽查,所以唔係戶戶都去,如果係訪客,唔係度住咪照直講囉

子爵府

BE2008 發表於 24-2-29 12:58
唔明上門查身份證的目的。
白天上門,屋內的可以是訪客,大條道理不提供身份證;
如果有"訪客"住在這裡, ...

咁得意 公屋只有訪客,沒戶主或登記住戶?非法租咗俾人?應該下次再上門

複式洋房

公屋富戶?

男爵府

回覆樓主:

我聽親戚講,抽查一直都有,日間返晒工返晒學,佢地會晚飯時間再到訪,正常操作。

公爵府

回覆樓主:

朋友話有一戶自上年農曆年之後冇見過人出現,然後咪11月有表要交,佢番黎交左表之後又消失左
我話d人咁有錢ge,裝修完唔住,個個月俾租都唔住

侯爵府

原來以前住公屋咁冇私隱同尊嚴

依家唔同哂,好似好威咁,尤其係呃返嚟嗰d

男爵府

whyyou 發表於 24-2-29 17:33
時代變咗, 而家住公屋啲人好惡咖, 政府冇權查佢冇權趕佢走, 以前住公屋係以盡快搬去住私樓為終極目標, 而家 ...

下…

光宗耀祖 唔係丫嘩

有錢唔洗住公屋啦

珍珠宮

回覆樓主:

吳通身有史,怕人查

男爵府

BE2008 發表於 24-2-29 12:35
一個女保安帶同一個年輕男子上門,男子說是房署派來家訪,你只需要出示身份證就可以。
然後旁邊屋他們似乎 ...

咩邨家訪?

伯爵府

whyyou 發表於 24-2-29 17:33
時代變咗, 而家住公屋啲人好惡咖, 政府冇權查佢冇權趕佢走, 以前住公屋係以盡快搬去住私樓為終極目標, 而家 ...

宜家d公屋起得咁靚,大把住唐樓舊私樓的環境、位置遠遠不及,租金又平仲有d維修政府包埋,垃圾袋仲每個月免費派. 仲可以優先用綠表抽居屋.

水晶宮

至尊種植勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 爸B勳章

回覆樓主:

如果係房署,
對方通常會主動報家門兼亮pass史
不要問國家能為你們做些甚麼,要問你們能為國家做些甚麼。Ask not what your country can do for you, ask what you can do for your country.

子爵府

Elainelllam 發表於 24-2-29 18:18
咩邨家訪?

每條邨都要,新入伙更查得多。

我自己遇過抽查兩次,只係對HKID無咩特別。

珍珠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 親子達人勳章

一個女保安帶同一個年輕男子上門,男子說是房署派來家訪,你只需要出示身份證就可以。
然後旁邊屋他們似乎不查,女保安就在我家門前對男子說,旁邊那戶沒人在家。
有咩目的?
如果剛好我是訪客,會有咩下文?
如果我扮不在家不開門,又點?..

房署只係想知戶主是否在家, 無理由訪客在家而主人家不在掛?
你可以扮不在家, 家訪多几次都無人, 會認為你不是住在這里, 取消你戶籍, 你就捉蟲了.

房署現在捉空置單位, 讓有需要的人快D上樓.
一毫之善,與人方便;一毫之惡,勸君莫作;欺人是禍,饒人是福;不信抬頭看,蒼天饒過誰
                      *****請勿將本人网名及言論內容抄襲到任何報紙或雜誌上*****

水晶宮

回覆 Cankk 的帖子

多d 呢d case大家會開心d

珍珠宮

然後旁邊屋他們似乎 ...

會再上門,房署不嬲都有做突擊家訪。有時做問卷,有時check下單位狀況。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

shobi 發表於 24-2-29 17:45
我無住過公屋,聽你咁講,以前啲職員盡責好多!
⬇️而家嗰啲好hea 做!
房屋事務主任涉巡查欺騙‎ 上司發 ...

唔可以用一單 case 抹煞其他人嘅努力

首頁
23456...7

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊