自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

我在老爺奶奶屋企,佢地出左街,得我和小朋友,我都係照開門,佢知道係訪客,問下戶主幾時返,就走啦,又唔係做犯法事,都唔怕房署查啦

翡翠宮

2023年兔年勳章 減齡達人勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 玩具勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

住得公屋就預咗會查啦

子爵府

2024年龍年勳章

SandyKL 發表於 24-2-29 16:16
睇佢留言,應該係好大機會有個非租約上住客留宿,所以上嚟搵同路人,佢有權問後生仔拎職員證睇。

其實租 ...

亦都有可能有人非法租咗間公屋

子爵府

BE2008 發表於 24-2-29 12:58
唔明上門查身份證的目的。
白天上門,屋內的可以是訪客,大條道理不提供身份證;
如果有"訪客"住在這裡, ...

房署係有權查有冇按租約居住

屋內的人的確有權拒絕出示身份證,但係理論上房署可當作是次家訪住戶不在家, 自己衡量

伯爵府

2024年龍年勳章

無話可說 發表於 24-2-29 12:55
年年都查,唔查可能單位已經係買左!屋主唔一定要係度,訪客係度無問題,至緊要有其他住戶在場!我係公屋居 ...

買咗既單位業主同登記住戶都要係度住先得存
架,點知會唔會黑市放租出去獲利。
前排先有jm話印度老爺奶奶黎香港,要迫埋間已買公屋度住,間屋老爺係業主,俾jm引用房署條例嚇到相關樓主急急刪post。

珍珠宮

回覆樓主:

房署要家訪,有資產審查表要交,咪懶醒扮唔係屋企、虛報資料。人哋有懷疑,仲查得咁。
我有朋友以前試過虛報,差啲俾告坐監。最慘佢係家庭支柱。之後佢唔咁虛報。

琥珀宮

818 發表於 24-2-29 20:31
亦都有可能有人非法租咗間公屋

噢!

大宅

回覆樓主:

查過,公屋保安來來去去都係距地,熟口熟面,只要系自己樓下保安帶上來的任何政府職員,我都信,因為我無做違法事情,看一看身分證,或者檢查廚房煤氣都無問題,一兩分鐘而已,而且還可以睇工作證資料

複式洋房

吖B 發表於 24-2-29 21:56
查過,公屋保安來來去去都係距地,熟口熟面,只要系自己樓下保安帶上來的任何政府職員,我都信,因為我無做 ...
羡慕你未遇過將職務反過來做的保安。如今我的信任無處安放。

男爵府

冇人應門下次再上門查過

男爵府

其實查重好,至少我真係屋主!有好多人把公屋再租出去,而自己就住其他地方!

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

BE2008 發表於 24-2-29 12:35
一個女保安帶同一個年輕男子上門,男子說是房署派來家訪,你只需要出示身份證就可以。
然後旁邊屋他們似乎 ...

定期家訪

侯爵府

pauline_c 發表於 24-2-29 20:02
唔可以用一單 case 抹煞其他人嘅努力

我無話全部,但最近卻是真係聽到唔少呢類個案!
如果認真,積極啲,分分鐘收返好多違規單位!

香港特別行政區廉政公署 - 新聞公佈 - 廉署調查貪污揭房屋事務主任涉嫌虛報公屋單位巡查紀錄
https://www.icac.org.hk/tc/p/press/index_id_1687.html

男爵府

真定假
有冇員工證

珊瑚宮

2024年龍年勳章

訪客係探訪屋入面嘅住戶喎,冇住戶個訪客探乜? 探間屋呀?

伯爵府

竇漪房 發表於 24-2-29 12:43
睇下有冇濫用,有時係因為俾人隊,有時係抽查,行得正企得正做咩要扮唔响屋企?
...

大把公屋出租,查下乜人住係咪屋主 / 成員好正常

杜絕濫用

伯爵府

你好野 發表於 24-2-29 23:09
其實查重好,至少我真係屋主!有好多人把公屋再租出去,而自己就住其他地方!
...

知道身邊都有 2 個朋友嘅朋友租緊

珍珠宮

一個女保安帶同一個年輕男子上門,男子說是房署派來家訪,你只需要出示身份證就可以。

搵私下出租

珍珠宮

支持政府嚴正執法

珍珠宮

無話可說 發表於 24-2-29 12:55
年年都查,唔查可能單位已經係買左!屋主唔一定要係度,訪客係度無問題,至緊要有其他住戶在場!我係公屋居 ...

會唔會係抽查?我諗你條村職員特別勤力

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊