自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

Cankk 發表於 24-2-29 13:02
我個舊同事俾人隊, 移左民唔交番間公屋. 次次上門查冇人開門(實情有外人住唔開門). 最終都要交番間屋! 當人 ...

但唔開門,點證明有其他人住

男爵府

pat2331 發表於 24-3-1 01:22
知道身邊都有 2 個朋友嘅朋友租緊

所以更應該查,留比一些真係有需要的人住!

翡翠宮

Cankk 發表於 24-2-29 13:02
我個舊同事俾人隊, 移左民唔交番間公屋. 次次上門查冇人開門(實情有外人住唔開門). 最終都要交番間屋! 當人 ...

離普!

男爵府

BE2008 發表於 24-2-29 12:35
一個女保安帶同一個年輕男子上門,男子說是房署派來家訪,你只需要出示身份證就可以。
然後旁邊屋他們似乎 ...

有人做金手指。
都話文革人鬥人時代重出江湖。

子爵府

回覆樓主:

因為住公屋便需要接受身份查證,証明是否屋企有人住或沒有給其他人住,其實好的,預防有人移民都唔交公屋出嚟。

珍珠宮

PIGPIG朱 發表於 24-3-1 01:28

唔會用水電煤?戶主一家出境都有記錄,申請移民,政府都有記錄。大把蛛絲馬跡,睇下政府有冇人手查啫。

伯爵府

PIGPIG朱 發表於 24-3-1 01:28

梗係呀戶主自己講我知啦!

伯爵府

olkan 發表於 24-3-1 06:25
唔會用水電煤?戶主一家出境都有記錄,申請移民,政府都有記錄。大把蛛絲馬跡,睇下政府有冇人手查啫。
...

就係佢以為自己好醒,水電錶有郁。可呃到有人住。
有人隊佢,房署上門搵人冇人應門10個月。
就出信要佢指定日期出現。

其實每個人都有身份證號碼,一查就知出左境,冇再入境。

珍珠宮

Cankk 發表於 24-3-1 08:17
就係佢以為自己好醒,水電錶有郁。可呃到有人住。
有人隊佢,房署上門搵人冇人應門10個月。
就出信要佢指 ...

恭喜佢 ,唔洗再擔驚受怕房署調查佢係咪個單位住,又唔洗浪費機票錢同交租錢。

子爵府

whyyou 發表於 24-2-29 17:33
時代變咗, 而家住公屋啲人好惡咖, 政府冇權查佢冇權趕佢走, 以前住公屋係以盡快搬去住私樓為終極目標, 而家 ...

講起上嚟以前住屋邨,有個街坊真係經典,全家人一家六口,想盡辦法攞著數,大女結婚之後,將女婿加入,生咗bb之後做大龍鳳,最後成功喺同一條村分戶,二女見到可以咁做,又再用同樣手法,不過今次就感激進,要喺警察面前大吵大鬧,最後完美喺同一條村分戶,到細仔又用返同樣手法,全家人影帝上身,最後成家人完美係同一條村,成功分開四戶,點解可以同村分戶,原因係兩位老人家,都唔捨得個三個小朋友,但又和女婿或者新抱有激烈爭拗,所以完美分四戶

兩個老嘢仲週圍唱,後尾太多人用同樣手法分戶,玩串咗嘅後果就係,依家再唔可以咁做

子爵府

shobi 發表於 24-2-29 17:45
我無住過公屋,聽你咁講,以前啲職員盡責好多!
⬇️而家嗰啲好hea 做!
房屋事務主任涉巡查欺騙‎ 上司發 ...

依家啲人最鍾意濫用人權又話私隱

子爵府

ope 發表於 24-2-29 18:08
原來以前住公屋咁冇私隱同尊嚴

依家唔同哂,好似好威咁,尤其係呃返嚟嗰d

講個無數次,如果香港真正做一次住戶資產大審查,全香港最小有七成人要搬離公屋

子爵府

一個女保安帶同一個年輕男子上門,男子說是房署派來家訪,你只需要出示身份證就可以。

時而世易,依家住公屋預左比人查好多野

象牙宮

PIGPIG朱 發表於 24-3-1 01:27
會唔會係抽查?我諗你條村職員特別勤力

唔知係咪抽查,記得房署講話每年不定期查!係疫情嚴重無查年幾囉!住左7年多,每次查既日子同時間都唔同!有保安加房署職員一齊,會show証件,唔係新屋邨架

珍珠宮

無話可說 發表於 24-3-1 12:18
唔知係咪抽查,記得房署講話每年不定期查!係疫情嚴重無查年幾囉!住左7年多,每次查既日子同時間都唔同! ...

甘可能政府近幾年都做緊野,想趕走d無係度住既住戶

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

公屋單位房署係不定期不定時派人巡查,是租約內戶藉人居住,

如果多次上、下午單位內都無人應門,可能會晚下去巡查。

珍珠宮

BE2008 發表於 24-2-29 12:58
唔明上門查身份證的目的。
白天上門,屋內的可以是訪客,大條道理不提供身份證;
如果有"訪客"住在這裡, ...

如果經常白天不在家,佢哋會轉夜晚黎探訪。如果都冇回應就會留字條約見.其實都好架,查下是否比左第個住

子爵府

應該查係咪租户,可能反租比人。或更本比朋友住又或者拿來擺貨。

侯爵府

如果移了民又黑市出租公屋的,應該設定幾多次到訪如果冇人應/ 扮冇人/ 不是屋主而係所謂訪客在屋內,就每次也放信入信箱証明職員有嚟過,三幾次之後直接收返公屋再分配,咁條隊即刻快咗

加埋查車價又趕走一班人

加埋查香港以外物業又趕走一班人

咁先能夠正確配對資源,否則起幾多公屋也追不上缺口,只係增加壓力

侯爵府

之前東張好似播過一個阿婆,三次職員訪問冇人,直接出信收屋,要佢一個限期前搬走

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊