自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

好媽媽勳章 畀面勳章

evergreenj 發表於 24-3-1 15:54
我底油有面油乜都買晒,但都係傷指甲邊緣,有時貪靚試咗一次之後又再停下先玩,唔知係咪曬傷咗定係咩原因 ...

手指邊緣保養一下就會靚返
即係定期推下邊緣死皮再修剪
郁D就起晒鋼, o係論壇好難生存架, 學下大方d接受人地建議, 唔好咁小家!

公爵府

我底油有面油乜都買晒,但都係傷指甲邊緣,有時貪靚試咗一次之後又再停下先玩,唔知係咪曬傷咗定係咩原因 ...

oh... 咁你有冇試過用其他甲貼?有無呢個情形出現?
我用 Lunacaca 嘅 Top Gel 同 UV 燈手指邊緣都0K,可能 甲gel 甲貼成份令你敏感唔啱你用

大宅

mymarigold 發表於 24-3-1 14:01
我以前間中會油指甲油,近排鍾意整甲貼, 可以有多啲花款~

我呢2年勁買勁喜歡甲貼,最初試過幾隻牌子,最後情歸O牌,同你一樣!
我仲自己將O牌mix and match兼加decors,係樂趣來。
真心靚、貼、閃、薄!精緻度高。

公爵府

Augesttime 發表於 24-3-1 17:40
我呢2年勁買勁喜歡甲貼,最初試過幾隻牌子,最後情歸O牌,同你一樣!
我仲自己將O牌mix and match兼加deco ...

我都係開始買上癮
今日 3月1日新出咗春色,不過我就覺得一般冇買到~
我自己就鍾意有閃石嗰啲甲貼,我鍾意 bling bling

大宅

我的建議係:
勿貪last for long,寧願1星期鬆就換/拆。

用homei 的peel off base,唔洗照燈,不要用要照燈的base。唔會好持久但要甩,直頭滴xx水呢d化學嘢都唔洗,1撬就甩。

最後,面油要買好dd,亦唔好出甲貼邊緣。你個情況似油得出兼再照埋,傷到邊皮蝕埋入邊位硬化。

面油我用過Dashing x x, Lunaxxxx,O記,homei,甚至beetle。homei同O記最平滑厚實唔傷甲。最唔好係beetle, 而dashing x x同lunaxxxx實在太水,差勁到1油1郁就1流出邊位,仲點油幾隻甲先去照燈。

貼咗整好,每日得閒就搽下甲邊油護下手指頭就好靚喇!

希望幫到你。

大宅

mymarigold 發表於 24-3-1 17:43
我都係開始買上癮
今日 3月1日新出咗春色,不過我就覺得一般冇買到~
我自己就鍾意有閃石嗰啲甲貼 ...

係,閃好緊要。
閃得來唔cheap,仲要易貼得平,真係得佢做到。

大宅

mymarigold 發表於 24-3-1 15:49
我係新手,玩咗2個月左右咋,無咩心得呀~
我用 Ohora,有用埋佢支底油+Top Gel,拆甲貼時用佢支 ...

lunaxxxx 正式講主體係貼紙,唔係semi-cured,點照都冇用,只可用uv coat後照佢去加固扮gel甲。 我都一樣遇到你講嘅又裂又甩嘅嬲事,用咗1次就放棄。 仲要佢大大大部份款太過賣弄pattern,上手後有個“咩嚟㗎,為咩整到咁呢”嘅低檔感覺。

大宅

eddng 發表於 24-3-1 14:45
多謝各jm回應
係我自己油
睇黎要再練習多啲

我都曾經玩自己油,但點油都好肉酸,哈哈哈。
我買咗假甲自己得閒就練吓油吓,過下手癮。真正自己對手就“請槍”用甲貼(見下圖)。

大家努力!你油得靚過我好多呀!你油咗再黐d裝飾貼紙整靚d!
attach0/tmp/phpPfU8ND

公爵府

Augesttime 發表於 24-3-1 18:00
lunaxxxx 正式講主體係貼紙,唔係semi-cured,點照都冇用,只可用uv coat後照佢去加固扮gel甲。 我都一樣 ...

原來係咁,唔怪知得 Lunacaca 貼得唔穩, 靚靚好有研究,多謝解說

水晶宮

Abull 發表於 24-3-1 10:16
你甲形靚,但隻色唔靚,同埋出哂界,真心話,唔好嬲

覺得連甲形都唔靚添,樓主唔好嬲呀吓

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

eddng 發表於 24-3-1 06:55
今日整
大家覺得點

三邊嘅位唔好油咁貼

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

eddng 發表於 24-3-1 06:55
今日整
大家覺得點

色太實
麻麻地

子爵府

2023年兔年勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

新手算係咁,練習多d

伯爵府

回覆樓主:

珊瑚宮