自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 親子王國15週年勳章 開心吸收勳章 食得好勳章

請工人真係好怕,遇著個揀工又衰,郁郁地又話唔做,佢似係老闆仲多過我

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

我8年請過2個一印一菲,2個清潔煮飯都好好,其實我淨系要佢地做清潔同煮飯啫,阿仔既野只系小學時接放學,我2公婆都返工,工人有自己房有自己時間,夜晚8點鐘洗完碗可以返房,2個都系做4年我無同佢再續約,第一個做到3年半問我借錢,第二個系阿仔去留學唔使再要工人啦。

大宅

ikokam 發表於 24-3-4 12:27
請工人真係好怕,遇著個揀工又衰,郁郁地又話唔做,佢似係老闆仲多過我

好彩我ftm姐, 如果雙職家庭, 成日遇到呢d工人隨時唔做, 唔通又成日辭職咩

公爵府

我一個月前開始唔請工人,做咗11年果個走咗後愈請愈衰,而家啲嘢大人自己做返係辛苦啲,但細路又食得好咗,又開心咗,仲可以訓練下細路做家務,希望愈來愈順唔使返轉頭請番

侯爵府

育兒性格勳章 畀面勳章

noodle_noodle 發表於 24-3-4 11:31
請工人可以叫佢日日深層清潔,日日都要佢抹屋企唔同嘅角落

工人啋你都儍, 做到表面乾淨已經好畀面. 所以我認為那些話請工人因為潔癖, 那些所謂潔癖真係得啖笑.

複式洋房

真係睇彩數

侯爵府

育兒性格勳章 畀面勳章

樓主真幸福, 有條件唔請工人. 我都希望好快有這一日.

男爵府

我接手朋友嘅工人,朋友話脾氣大少少,但錫小朋友,工人辭職去咗第二度話唔啱做,於是介紹咗俾我。請咗之後,真係大脾氣,同屋企人吵,同我吵,同我大仔吵,老人家極不滿意,但因為朋友介紹,見對細仔都算好,我當時覺得朋友用咗四年,可能係我哋問題,於是忍了3年幾,終於還是不歡而散!
我之後分析,我朋友用咗四年,可能佢家庭人口少,二大一小,二大人返工,工人做得舒服,我哋有二大二細,仲有兩個老人家,唔識英文,溝通唔到,唉。總之嗰三年真係難受。我覺得呢個係我做過最錯嘅決定,我屋企有老人家,唔應該請朋友用咗嘅菲傭,唉
後來,請咗印傭,一天都光晒!

公爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章

mnhk 發表於 24-3-4 10:10
用左工人7年, 換左5個工人, 有續過約, 有完約, 有工人斷約, 有工人走佬, 今次呢個話屋企問題要斷我約,搞到 ...

我請咗22 年工人,個個都做到2-3 個約,我覺得係睇彩數。現在新菲傭做左1 年好勤力又有禮貌。

水晶宮

回覆 XYZABC 的帖子

增加左名額都要有人做先得嘅
好多NGO就算話政府比多舊錢佢加大個名額, 但請唔到人做, 都寧願以不變應萬變

侯爵府

用左工人7年, 換左5個工人, 有續過約, 有完約, 有工人斷約, 有工人走佬, 今次呢個話屋企問題要斷我約,搞到 ...

我無請外傭幾年了. 之前都係7年,請過3個工人.就是請第二個外傭時覺得好搵笨, agent要留住妳依個客,第一時間俾個好正嘅妳揀, 當你cfm比哂錢就一直拖, 話工人要遲D嚟, 當地政府文件審批慢...拖咗個幾月就話工人唔肯返工.之後求其塞個斷約工人俾妳, 依個工人在我家做咗1年就斷約, 好彩佢都算乾手淨腳. 之後我就自己搵香港滿約菲傭,$700搞掂,唔駛再俾agent玩. 慳嘅agent fee 就當獎金俾姐姐過聖誕.
我要求唔高加上姐姐唔係極品, 算幫到手嘅.

大宅

放工仲要管理工人,要交帶清楚佢做乜,又要買埋比佢食,又要硬食佢黑面,仲有其他麻煩野,用鐘點無咁煩,當然前提係小朋友有人睇住

伯爵府

1314625 發表於 24-3-4 13:40
回覆 XYZABC 的帖子

增加左名額都要有人做先得嘅

所以幾十年都唔變,未來幾十年都繼續以不變應萬變。

男爵府

請工人好煩,根本都唔係有心嚟打工,仲煩過自己做家務,無用工人呢幾年身心愉快

大宅

jyjy1684825 發表於 24-3-4 13:46
我無請外傭幾年了. 之前都係7年,請過3個工人.就是請第二個外傭時覺得好搵笨, agent要留住妳依個客,第一時 ...

請問你自己邊度揾姐姐?甘平$700攪掂,唔駛俾Agent 費,好好喎!(emoji)

大宅

feifei_baby 發表於 24-3-4 13:15
我一個月前開始唔請工人,做咗11年果個走咗後愈請愈衰,而家啲嘢大人自己做返係辛苦啲,但細路又食得好咗, ...

你小朋友應該都大啦, 真係唔需要工人。我都想訓練埋小朋友幫手家務,等佢地為屋企付出下

男爵府

Mimmy 發表於 24-3-4 12:02
請工人真心累
借錢既, 手腳唔乾淨既, 思鄉既, 懶既乜都有

我個黑面,自尊心強,唔鐘意聽指令,我唔想轉所以死忍。

公爵府

mnhk 發表於 24-3-4 15:07
你小朋友應該都大啦, 真係唔需要工人。我都想訓練埋小朋友幫手家務,等佢地為屋企付出下
...

唔係呀,細果個小三咋,本身諗住細女升中先唔請,但對請到正常工人已經絕望,或者開多幾次盲盒可能抽到正常,但每開一次萬幾二萬,都係算數…

大宅

Jnam 發表於 24-3-4 13:18
樓主真幸福, 有條件唔請工人. 我都希望好快有這一日.

無人幫手,咪自己來,請唔到個好,根本都無可能全職返工搵錢,我宜家好彩有份part time 在家工作又照顧到小朋友咋

大宅

真係好難

首頁
12345...8

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊