自由講場

跳至

首頁
12345...11

尾頁

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

hellobyebye 發表於 24-3-5 07:36
各樣保險費,每年要俾一大筆錢。每次交保費都唸係咪留番D錢旁身或做定期好過。 ...

我只買旅遊保、公司勞工保、車保姐姐傭工保~

每個月把錢儲起、以備不時之需、更為實際~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

小艾美 發表於 24-3-5 07:42
我全部都有買除了儲蓄保,亦要求另一半買。
小朋友冇買人壽之外其他都有買,仲買埋教育基金。

兒童教育基金超級揾笨、十幾年供滿、回報比定期更低~

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

回覆樓主:

鄰居一家人、每年供保險供近15萬、20年即是300萬、二十年前供個單位、現在都值近千萬、一家人醫什麼也足夠、大家還要注意一點、好多保險公司保到65歲就唔保、但一般人有病都是60歲以後~

買基金真係好傷

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

只有人壽, 醫保公司有, 自己冇買

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

回覆樓主:

還有、私家醫院收費、不是一般人買了保險、就能負擔~

入私家醫院、絕對是有錢人的消費、正如坐頭等倉~

買基金真係好傷

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

YnnMa 發表於 24-3-5 10:04
買保險當成一個保障。身邊有同事 60歲就係自己無買醫療保, 只得一份好渣既團體保險, 一心唸住有病睇政府, ...

其實好多保險公司都會為退休或是離職嘅員工提供繼續免身體檢查續保計劃.

珍珠宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

只買旅保

侯爵府

大力大力 發表於 24-3-5 10:17

我當儲錢。我自己儲唔到,有錢可能使咗去。

男爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

之前買咗啲保本儲蓄,其他淨係買咗意外

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我同C6有純人壽同住院保險,須然公司都有團體醫療保險,但始終有日會離開公司,到時有病就買唔到,所以買咗先。

啲仔就有醫療/危疾,亦都襯佢哋細平平哋買咗份人壽儲嚟當禮物送比佢哋,須然唔算多,但唔覺唔覺將來要用都有舊錢可以拎。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

大力大力 發表於 24-3-5 10:16
我只買旅遊保、公司勞工保、車保姐姐傭工保~

每個月把錢儲起、以備不時之需、更為實際~

旅遊保我都係選擇性買
覺得個trip有需要用先買
基本上熱門旅遊國行街shopping果類唔會買
試過一次claim財物損失多過咁多年俾既旅遊保費
平時儲錢,有多就儲多層樓收租以備不時之需

子爵府

大力大力 發表於 24-3-5 10:17

依家既教育基金好似比以前既好
Agent話公司有方法每年都俾到承諾回報,18年左右會多一倍

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

公司有醫保,top up家人
曾經有一排同c6一齊轉工,一齊無家人醫保,真心慌,自費買咗一排
畢業時買咗人壽,供滿好耐無再加(唔太想再用保險儲錢)
近年加咗term life ,公司有幫員工買意外保險

我覺得呢(我不是agent),醫保係一個保障,睇送食飯係一定但亦唔好唔理。自己銀包攞錢睇醫生,同用醫保壽睇醫生。消費心態好唔同。就好似俾錢買咗酒店會藉,食嘢半價,你唔去食多幾次就會覺得蝕底。但叫你正價去,可能一年都無一次

我細佬就係做細店無醫保,恃住自己後生忽視病情(覺得自費檢查可以拖下再觀察下),唔理唔理,到發現爆大鑊時一切已太遲 (確診三期尾cancer)

珍珠宮

2024年龍年勳章 睛靈勳章

hellobyebye 發表於 24-3-5 07:36
各樣保險費,每年要俾一大筆錢。每次交保費都唸係咪留番D錢旁身或做定期好過。 ...

好個人化同埋家庭開支怎樣
有供樓家庭支柱梗係要買
萬一有咩事對屋企人有保障

大宅

大力大力 發表於 24-3-5 10:21
鄰居一家人、每年供保險供近15萬、20年即是300萬、二十年前供個單位、現在都值近千萬、一家人醫什麼也足夠 ...

唔止, 有D病, 例如cancer, 又話去到唔知第幾期唔保, 去到呢個位, 政府醫院要自費, 保檢又唔保, 到最後供咗咁多年得個吉

所以都好掙扎, 係咪應該供

象牙宮

回覆樓主:

自己咩保險都無買,有事咪排政府,等唔切就升天算數

大宅

無話可說 發表於 24-3-5 11:32
自己咩保險都無買,有事咪排政府,等唔切就升天算數

其實而家私家都要等好耐架

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

回覆樓主:

全部都冇買,買咗有機會唔保,到真係有事,又俾私家醫生榨乾榨淨之後又話醫唔到,跟住又係掉返你去公立醫院,買嚟養保到D保險經紀買車買樓。

象牙宮

katielbaby 發表於 24-3-5 11:36
其實而家私家都要等好耐架

我諗要睇咩病掛!朋友阿哥係大公司員工,自己亦有保險,等左10日就可以入院通波仔了!自己比好似要$30萬

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

回覆樓主:

有個朋友做完手術後打算報保險,點知個經紀話呢個唔係保險範圍有得claim ,朋友後來自己搵齊資料自己交去保險公司,最後竟然claim得返錢,個經紀重係熟人。

首頁
12345...11

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊