自由講場

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

Jane1983 發表於 24-3-5 14:47
回覆 poppyseed2024 的帖子

係都唔奇。究竟佢係當你水魚,定係緩慢,或者能力不足,真係難講。

你啱,我都係咁諗,佢到底係能力不足定係當我係水魚,最慘係要我小朋友得唔到適當嘅治療,無啦啦食埋其他抗生素,又挨打針又抽血。最後原來一隻口服抗生素兩日便出院。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 畀面勳章

回覆樓主:

好慘,哂錢哂時間,最慘搞著小朋友食咁多藥。

我最近都係類似經歷,不過唔係小朋友,係我隻貓,睇某醫生食左三set抗生素都無好過,又叫我拎鼻涕種菌,

最後原來食返相熟醫生既抗生素,食一set已經康復好返哂,

一個有料,夾到你既醫生真係好緊要。

公爵府

回覆樓主:

替你和小朋友辛苦;一向對醫院掛牌嘅門診醫生唔夠信心;你應該找自己兒科幫你安排入院

仲有你day one冇買快測幫小朋友做?

邊隻抗生素有抗藥性冇乜效?

侯爵府

2024勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 分享愛 夏天玩到顛 hashtag旅遊勳章 DHA勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 畀面勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

poppyseed2024 發表於 24-3-5 13:18
小朋友連續發燒幾日,去睇羅醫生話肺炎,浸X醫院兒科羅婉X醫生懷疑佢中支原體肺炎,其實原來做撩鼻快測都可 ...

而家有D醫生, 無儀器就好似唔識醫人咁. 乜都要化驗.

水晶宮

係,所以醫生的醫術和醫德,都好緊要。

複式洋房

gilgilgilgil 發表於 24-3-5 15:20
替你和小朋友辛苦;一向對醫院掛牌嘅門診醫生唔夠信心;你應該找自己兒科幫你安排入院

仲有你day one冇買 ...

佢一發燒COVID , Flu A , Flu B, 當然自己日日向屋企做,但呢隻支原體肺炎唔同,要向診所撩鼻,應該係幾百蚊,但當時我唔知,佢話驗痰我就驗啦。價錢貴而且等結果時間長

子爵府

我地經驗係小朋友0-2歲時,高燒至40度就入政府急症,會安排照肺,肺一花就會入院,入院期間會驗菌,如果隻菌有藥,就對症下藥俾藥佢食,如果無就會俾退燒同觀察住,退晒燒先出院。

到小朋友開始大D,2歲以上,我地先睇左家庭醫生,攞藥,驗埋快測,如果快測咩都無中,同時又退到燒,就觀察住先,食左藥都高燒不退先去急症。

不過除左突發性同急病,其他專科公院係好慢,我仔睇兒皋取左轉介信去公院排小兒外科,都要排9個月先第一次見醫生,真正手術可能1年至2年後,後來因為有保險,去左私家醫生度睇,連埋排期做手術,前後唔使1.5月。

小朋友有病,父母好多時都要做決定,今次當買個教訓,下次可以先驗快測,再睇左兒科醫生先。

複式洋房

Jane1983 發表於 24-3-5 15:24

係,所以醫生的醫術和醫德,都好緊要。

其他群組媽媽話佢係鐘意驗D無必要既嘢,cap 咗圖
attach1/tmp/php957kfh

水晶宮

因為化驗所會回d錢比醫生,基本上病人驗得越多,醫生越多收入。

珍珠宮

poppyseed2024 發表於 24-3-5 15:34
其他群組媽媽話佢係鐘意驗D無必要既嘢,cap 咗圖

你有保險、新手媽媽,真係當你水魚咁劏
呢啲醫生冇乜醫德可言

複式洋房

鴨鴨比 發表於 24-3-5 15:43
你有保險、新手媽媽,真係當你水魚咁劏
呢啲醫生冇乜醫德可言

你講哂重點,睇我係新手,有保險,慢慢驗留耐啲都唔怕,佢仲同我講另一個媽媽都要搞10日先出到院

複式洋房

cecelc 發表於 24-3-5 15:08
好慘,哂錢哂時間,最慘搞著小朋友食咁多藥。

我最近都係類似經歷,不過唔係小朋友,係我隻貓,睇某醫生食 ...

冇錯,可靠既醫生好重要,以後我情願等多日都睇返自己個兒科,今次佢燒得高,心急咗

侯爵府

育兒性格勳章 畀面勳章

非常同意。我試過兩次帶小朋友去醫院睇醫生都必定係叫你入院。雖然有保險但兩次都冇入,响屋企食藥休息兩已經好番。我感覺就係一保肥魚游去醫院待劏。有病最好都係搵家庭醫生睇咗先

公爵府

poppyseed2024 發表於 24-3-5 15:28
佢一發燒COVID , Flu A , Flu B, 當然自己日日向屋企做,但呢隻支原體肺炎唔同,要向診所撩鼻,應該係幾百 ...

而家藥房有隻六合一、好似包埋你個仔嗰隻支....病毒/菌

複式洋房

gilgilgilgil 發表於 24-3-5 16:26
而家藥房有隻六合一、好似包埋你個仔嗰隻支....病毒/菌

係咩?不過呢隻箘唔會產生抗體,中完可以再中過,而且最近都好多小朋友中,好恐怖

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

poppyseed2024 發表於 24-3-5 14:13
買咗,但自己都要貼,因為佢驗咁多野D醫療費quota 爆哂

有買保險唔會貼好多錢.

珊瑚宮

唔一定, 之前法國醫院裏面是有位兒科醫生 非常之好, 好多人讚。

公爵府

Fishqqma 發表於 24-3-5 16:49
唔一定, 之前法國醫院裏面是有位兒科醫生 非常之好, 好多人讚。

邊個?

子爵府

回覆樓主:

高燒幾日就應該去政府急症室,而家D菌好惡,政府醫生會大包圍做化驗

珊瑚宮

gilgilgilgil 發表於 24-3-5 16:56
邊個?

蔡榮豪醫生

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊