自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

怡康girl 發表於 24-3-6 11:04
在職場沒有男女之分但是在家庭上有男女之分
成為媽媽後,自然需要付出更多,畢竟自己生的孩子在小的時候, ...

及早訓練老公,教佢及放低比佢做同時要train定佢。就算有工人姐姐,冇工作都係咁話。
細路大啲小學時要理嘅學業如默書,測驗通告,小功課更多。現在train定老公細心,一眼關七,同埋更了解你及孩子的日常要理的事,之後你隨時有個人做後備。
初頭小朋友細個時我都係攬曬佢哋啲嘢上身。大大下,尤其唔止一個孩子,你唔“訓練”定佢,真係第時想放低比佢都嚟唔切亦一時三刻辦得妥(學業)。

子爵府

Nbs 發表於 24-3-6 11:24
1. 如果工作唔係容易攞到假/ 好夜返/自己話到事,就轉part time
2. 搵間少 d 功課考試的學校,比補習社/補 ...

1. 就係想留返d請假嘅機會參與阿仔嘅野(學校野,覆診),我自己發緊燒都返工,仲要係勞動嘅工種,真係好辛苦,生活真係唔容易,而家先捱到今日嘅第二份工,今晚10點半先第3份工放工

男爵府

幼稚園功課真係冇做都冇所謂,除非你個間係名幼而你要一張亮麗成績表考小學。
我要顧住大仔小學功課同默書考試都唔得閒做細仔幼稚園功課(手工美術個D),欠交老師從來冇批評。

侯爵府

2024年龍年勳章

noodle_noodle 發表於 24-3-6 13:03
1. 就係想留返d請假嘅機會參與阿仔嘅野(學校野,覆診),我自己發緊燒都返工,仲要係勞動嘅工種,真係好 ...

每日返3份工?

珍珠宮

回覆樓主:

應該父母2人一齊分擔嘛

子爵府

1. 同另一半好好分工,無可能媽媽一個人做晒,凡事都要有後備方案,呢個時候,當然係爸爸啦
2. 訓練孩子自己完成功課,自己主動俾通告父母簽,自己檢查書包
3. 凡事唔好要求太高,尤其功課,幼稚園、小學做得幾好,去到中學都會唔同晒
4. 編定既定流程,一家人都知咩時間都咩,慳番好多說教時間
5. 即時陪伴孩子時間少,陪伴時必須有質量,真係同佢地傾偈、玩遊戲,而唔係睇手機

侯爵府

2024年龍年勳章

不需要內疚,在家庭崗位上,不一定媽媽要付出多些,我認識兩對夫婦,都是媽媽出外工作,爸爸在家湊仔,佩服他們真的做到男女平等

子爵府

小菜豆 發表於 24-3-6 13:19
每日返3份工?

呢個星期得今日係,我試過連續返幾日,返3份,去到最後果日第三份工放工,感覺好似好耐無返過屋企咁,好想快d返屋企

侯爵府

2024年龍年勳章

成為媽媽後,自然需要付出更多,畢竟自己生的孩子在小的時候, ...

幼稚園咋喎?冇交功課被老師批評?
去年經歷老公大病,職場上遇到8婆針對,最後失業,各種不幸有些體會。
那時很彷徨,經濟重擔落在我身上。渴望工作,滿足生活所需,提供小孩無憂生活是我最大心願。在職母親有不同功能,最終都是為了孩子。今天能有安穩工作,便會珍惜下班後親子時間,至於學業就用錢外判輔導班。孩子看到媽媽努力工作是為了他,補習玩具旅行不是必然,長遠受家庭影響,小孩也盡上讀書責任,就足夠了。不用在學習上額外要求他,或給予自己或孩子壓力。

侯爵府

2024年龍年勳章

noodle_noodle 發表於 24-3-6 13:38
呢個星期得今日係,我試過連續返幾日,返3份,去到最後果日第三份工放工,感覺好似好耐無返過屋企咁,好想 ...

加油,保重身體

子爵府

小菜豆 發表於 24-3-6 13:43
加油,保重身體

而家無咁癲,夜晚果份可以自己報更,就返朝早果份唔洗返先報

大宅

回覆樓主:

星期日檔案 媽媽離家上班去

https://youtu.be/-M6ZDMxORn0?si=ltaOwanJQ_6X1Bpf

侯爵府

2024年龍年勳章

noodle_noodle 發表於 24-3-6 13:44
而家無咁癲,夜晚果份可以自己報更,就返朝早果份唔洗返先報

水晶宮

noodle_noodle 發表於 24-3-6 13:03
1. 就係想留返d請假嘅機會參與阿仔嘅野(學校野,覆診),我自己發緊燒都返工,仲要係勞動嘅工種,真係好 ...

你好好保重身體,不好捱壞。

子爵府

唔會理學校老師對功課的要求…..我自己覺得幼稚園唔應該做功課….我小朋友當年有做我就交,無做就唔交,老師講咩我都無理….

男爵府

BK媽媽會轉做FTM. 才不會辛苦自己。

水晶宮

回覆樓主:

幼稚園嘅功課,面皮夠厚就得喇

伯爵府

我當年係放棄升職,貪office係學校附近,份工比較輕鬆大部分時間可以準時放工,如果升職會調區而且唔知能否準時收工。雖然有點可惜,但眼見個仔生性、讀書成績好,所有付出都係值得的。

大宅

小菜豆 發表於 24-3-6 13:39
幼稚園咋喎?冇交功課被老師批評?
去年經歷老公大病,職場上遇到8婆針對,最後失業,各種不幸有些體會。
...

Jm,請問你係點樣捱過?

王國會長

2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 HiPP勳章(1) 畀面勳章 王國會長 爸B勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

薯圈 發表於 24-3-6 12:55
方法係唔好迫自己做完美。

見太多媽媽(當年自己都係咁),強迫自己每part都要做到完美,不只要求自己,仲要 ...

我認同你講法,我仔大二,佢講返我細個都俾佢好多空間佢,(其實係我懶),所以造就而家既佢。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊