自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

mizuho 發表於 24-3-12 15:10
人哋仔女就唔好多做無謂投資,但當呢個係自己仔女時就肯定希望多個degree喺手,將來可以有選擇。
人之常情 ...

政府要帶頭,請公務員冇學位歧視。八大嘅時候,我覺得政府係憑考試成績,唔睇邊間大校嘅,不過依家龍蛇混雜,咁多大學,政府請人唔知心中有冇一把秤?

子爵府

mizuho 發表於 24-3-12 16:06
點可能唔睇大學文憑就俾人去考written test?
筆試、面試其實好貴,幾萬人申請EO、AO,無可能個個都有invi ...
JRE有政府認可嘅大學學位照計就畀考written test,筆試過咗,政府唔知睇唔睇嚟來自邊間大學先被邀請去interview?我明你講,學生之間能力差異可以好大,例如AO,啲人成日講政府只請三大或外國名牌大學生,我自己就咁睇三大學生本身能力較高,筆試及面試表現自然較出色,所以取得offer嘅絕大多數係三大畢業生。不過,近年我亦有見過一個AO來自理大,真係鳳毛麟角。

子爵府

Anka 發表於 24-3-12 16:12
有歧視條例當然唔得
不過聽講行政主任
以前多數請三大

政務主任好少非三大
行政主任應該八大都有

子爵府

yurijm 發表於 24-3-12 16:19
一定有
招聘成本都好繁瑣
而且做緊正苦既心知公務員工又唔係真係咁荀
我就係見網上成日有人講請三大,但政府又唔可以歧視其他大學喎,所以呢個都係一個迷思。

子爵府

洋蔥頭媽咪 發表於 24-3-13 09:41
香港教書/補習人工偏高,而且入行唔算太難,攪到我都話不如叫阿仔畢業後去教書

...
只要dse有幾粒星,人又有交代,補習唔洗點搵,學生家長自己找上門。

洋蔥頭媽咪    發表於 24-3-13 10:58

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊