自由講場

跳至

首頁
12345...9

尾頁

珍珠宮

nicholasmom 發表於 24-3-12 14:20
咁又唔好睇小讀醫護。東華學院畢業生係香港咁多間大專平均人工最高!

如果計人工高,三大系港大中大教大,教大出黎起薪點三萬幾

水晶宮

Chiuchoiluck 發表於 24-3-12 14:44
我心目中都是這樣排。

一樣

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

Winniecml 發表於 24-3-12 07:30
剛升格聖方濟各大學,香港而家共有幾多間大學?

多又點丫,學歷眨值,聖方呢啲無謂嘥錢讀啦

大宅

thomaswop 發表於 24-3-12 14:15
睇讀咩科既啫
可以21分入中大
28分入理大

認同。我姪女今年DSE,心儀理大物理治療,佢話Best5都要30分以上先有入場卷

子爵府

ilovebb2019 發表於 24-3-12 14:35
東華學院醫護課程係行內好出名

係㗎, 尤其係物理治療,收分仲有機會高過3大某些科。

子爵府

牛年勳章

洋蔥頭媽咪 發表於 24-3-12 14:52

其實呢啲叫返學院之類就算啦, 都唔會有認受性。 攪到大學生都變得唔值錢

洋蔥頭媽咪    發表於 24-3-12 15:17

子爵府

Chiuchoiluck 發表於 24-3-12 14:57
其實呢啲叫返學院之類就算啦, 都唔會有認受性。 攪到大學生都變得唔值錢 。
...

我諗僱主都prefer三大或五大嘅,佢地好醒目, 知道八大以外咩料啦。

珍珠宮

畀面勳章

thomaswop 發表於 24-3-12 14:15
睇讀咩科既啫
可以21分入中大
28分入理大

bingo

理大三寶

珍珠宮

虎到金來勳章

yurijm 發表於 24-3-12 14:17
把口人地度,在外身份自己點鑲金都得
我有個舊同事吹到個囡讀醫
原來係讀醫。。。。。。護: ...

醫護都唔係咁失禮,洗唔洗咁肉酸

珍珠宮

moma1023 發表於 24-3-12 12:11
我都係咁諗,但我發覺九成家長都唔係咁諗 (emoji)

人哋仔女就唔好多做無謂投資,但當呢個係自己仔女時就肯定希望多個degree喺手,將來可以有選擇。
人之常情,但雇主都唔會傻,拿著咩嘅畢業證書已經係篩選基本條件。所以叫人哋仔女唔好花錢讀大學係幾無謂,根本唔到其他人多嘴!

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

Jessy 發表於 24-3-12 14:22
我奶奶都話佢有個朋友個女讀醫,笑死我,我估都係你舊同事呢個情況,佢女平時成績都唔係top嗰啲,點讀醫 ...
你講起 99,我 99 N 年前同我講話叔仔係樹仁讀法律,真係笑死我,我心諗唔識真係唔好亂咁同我吹
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

Rhapsody2 發表於 24-3-12 15:01
我諗僱主都prefer三大或五大嘅,佢地好醒目, 知道八大以外咩料啦。

精明嘅僱主,仲會睇公開試 DSE 成績,有啲8大閒科,一睇DSE成績都略知斤両。

珍珠宮

moma1023 發表於 24-3-12 12:11
我都係咁諗,但我發覺九成家長都唔係咁諗 (emoji)

大學生就係大學生

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

洋蔥頭媽咪 發表於 24-3-12 14:52
周街都係大學生,真係自己玩死自己
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

寶石宮

yurijm 發表於 24-3-12 14:17
把口人地度,在外身份自己點鑲金都得
我有個舊同事吹到個囡讀醫
原來係讀醫。。。。。。護: ...
咪等於啲人個仔女明明讀 HKU Space,但就要同人講話讀 HKU 一樣

侯爵府

mizuho 發表於 24-3-12 15:10
人哋仔女就唔好多做無謂投資,但當呢個係自己仔女時就肯定希望多個degree喺手,將來可以有選擇。
人之常情 ...

當然啦,自己仔女前程如何,自己諗。
純粹以第三者角度,勉強仔女點都讀大學讀上去,到底係攞張沙紙有保障,定還是浪費時間?真係見仁見智⋯⋯

子爵府

mizuho 發表於 24-3-12 15:10
人之常情 ...

政府要帶頭,請公務員冇學位歧視。八大嘅時候,我覺得政府係憑考試成績,唔睇邊間大校嘅,不過依家龍蛇混雜,咁多大學,政府請人唔知心中有冇一把秤?

珍珠宮

October. 發表於 24-3-12 15:45
政府要帶頭,請公務員冇學位歧視。八大嘅時候,我覺得政府係憑考試成績,唔睇邊間大校嘅,不過依家龍蛇混雜,咁 ...

點可能唔睇大學文憑就俾人去考written test?
筆試、面試其實好貴,幾萬人申請EO、AO,無可能個個都有invitation考written了,Recruitment都需要做篩選。
只分享自己個人經驗,招聘本來都唔想睇有沒有學位、邊間學校出嚟。但試過真係唔得,炒了幾個冇學位嘅之後都係覺得必須有足夠嘅training先可以勝任。讀書讀唔上都係有原因,有啲工作真係唔單單靠talent,冇正統培養過,就帶得太費勁了。

珍珠宮

2024年龍年勳章 睛靈勳章

October. 發表於 24-3-12 15:45
政府要帶頭,請公務員冇學位歧視。八大嘅時候,我覺得政府係憑考試成績,唔睇邊間大校嘅,不過依家龍蛇混雜,咁 ...

有歧視條例當然唔得
不過聽講行政主任
以前多數請三大
近年就唔清楚啦

男爵府

2024年龍年勳章

esmehouse 發表於 24-3-12 15:41
咪等於啲人個仔女明明讀 HKU Space,但就要同人講話讀 HKU 一樣

我去過聽浸大國際學院同PolyU SPEED D talk,佢地好強調張cert同正校無分別!不過精明既HR一定會要求攞transcript睇。

首頁
12345...9

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊