自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章

回覆樓主:

我個女花名叫「萬世魔王」,做乜都me me mor mor。

佢曾經同我講過,佢做嘢慢,係因為個腦諗緊其他嘢,我叫佢專注啲,佢話佢叫唔到個腦停下來。

我試過叫佢計時,甚至叫佢寫低每日做每件事嘅時間,每日加起來24小時咁,佢到今日都冇做過,因為佢知道自己慢,根本寫嚟冇用。

當年為咗呈分試,我會買只有選擇題嘅練習,可以完成得快啲,我當時嘅諗法係,起碼知佢識,但又要佢覺得我唔係迫佢。佢有次考完試我講:我識但係做唔切,我答佢:做唔切邊個知你識?

劃公仔劃出腸唔受,係要做到「你都唔緊關我叉事」咁至得。

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

有冇食專注力藥

小四就玩手機, 玩物喪志.
我等升中一前暑假才買手機

不如限時完成功課,
否則當晚冇手機玩

ps.講真, band 1 功課多及成績競爭大,
谷倒入去, 可能佢很吃力, 可能有挫敗感. 男仔有挫敗感, 唔易振作的.
如入band 2 英文班也不錯

自行,我都揀左2A
寧為雞口, 不作牛後

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

Jasmine-4711 發表於 24-3-12 15:59
有冇食專注力藥

小四就玩手機, 玩物喪志.

Band 2 可能更進取,睇學校,唔係睇 band 幾

複式洋房

大宅

回覆樓主:

我小朋友大小肌肉協調問題,後來小一才確診ADHD(ADD)。幼稚園做功課要3小時,小學選happy school。我地小三才屈服食藥,食左做嘢專心左,所以會快多左時間用和做運動,社交都有改善。小六呈二後停藥,因為我想他食多d嘢,暫時中學沒要求他食番药。

珍珠宮

一杯凍奶茶 發表於 24-3-12 12:38
關愛樓主,學霸叻豬媽媽不要炫耀,謝謝

背景:

同樓主差不多
小朋友小四,做野慢吞吞… 得3樣功課都做兩粒鐘

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

celiakikiwai 發表於 24-3-12 14:08
我諗都要......係咪搵私人心理學家就可以? 學校係覺得佢無問題的, 因大部分事情都可以係限時下做完的..... ...

係呀,做左評估再去睇精神科就冇咁貴

子爵府

一杯凍奶茶 發表於 24-3-12 13:40
big hug(emoji)

其實我覺得我係懶,所以咩都唔想做,唔想郁

到慢慢長大,生活或學習都會迫住要快d㗎啦,你唔好咁擔心先

男爵府

yanyan1122 發表於 24-3-12 17:40
我小朋友大小肌肉協調問題,後來小一才確診ADHD(ADD)。幼稚園做功課要3小時,小學選happy school。我地小三 ...

食左專心藥會無胃口?
我仔本身都瘦

複式洋房

男爵府

一杯凍奶茶 發表於 24-3-12 12:38
關愛樓主,學霸叻豬媽媽不要炫耀,謝謝

背景:

專注力失調仲每日玩1小時電話

大宅

一杯凍奶茶 發表於 24-3-12 18:44
食左專心藥會無胃口?
我仔本身都瘦

佢會沒胃口,副作用人人不同。
但停左藥一年,食得多,但都係瘦,可能運動夠。

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

食左專心藥會無胃口?
我仔本身都瘦

請醫生開埋“開胃藥”
互相抵銷

珍珠宮

回覆樓主:

如果專注力不足,係會慢啲。
我仔ADHD,有食藥,有醫生信可申請考試加時,加時係幫到呢類小朋友好多。
有人會話,第日出嚟做野都唔會有人加時比佢,不過我嘅諗法係,連咁都唔比個細路去學習,由得佢學唔到野,又得咩?除非個細路完全無心向學!
出到社會工作,即是人都大個啦,會進步嘅,而且工作唔係考試,無考試嗰種壓力,我仔以前正常時間考試就係驚做唔晒份卷,變成好急,題目都無睇清楚就是旦答,咁咪錯和低分囉

男爵府

sasa615 發表於 24-3-12 19:01
專注力失調仲每日玩1小時電話

佢開機,玩minecrafe, 有時睇埋攻略就完
仲己經包埋同隊友傾計,否則佢真係咩娛樂都無嫁啦

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

沖涼 30分鐘起
叫佢10分鐘沖完
會好話10分鐘邊夠…bi li ba la

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

pauljr 發表於 24-3-12 15:46
我個女花名叫「萬世魔王」,做乜都me me mor mor。

佢曾經同我講過,佢做嘢慢,係因為個腦諗緊其他嘢,我 ...

同我女好似
我放棄唔理佢時
佢又好緊張

日日d時間都唔夠用架
已經揸車接送
快到學校出門口到上樓用左10分鐘咋

又唔駛坐校車 坐公共交通
極速返屋企
都唔夠時間做功課架
好少功課同一個月默一次書咋

限佢時就永遠叫定先
「邊夠時間」

專科補習都永遠留多人半個鐘架
寫得太慢

男爵府

我老公慢到爆。好處係佢情緒好平靜,零燥底,我點罵佢佢都好冷静。正常養到一家三口的工。

我細個應該同你仔仔差不多。日日做功課做到10點,日日被媽媽打,打到書都爛。我應該有自閉+讀寫障礙,無乜朋友又唔識同人相處。入唔到大學,讀副學位,後來本地3大碩士畢業。搵到份國際公司的工,人工高過平均值。但而家全職湊仔。
有無安慰到你?

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

食左專心藥會無胃口?
我仔本身都瘦

計時間,盡量安排食咗嘢先食藥

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

一杯凍奶茶 發表於 24-3-12 12:57
認真問,你大個左生活開心嗎? 搵到一份啱你的工作嗎
我都唔求我小朋友賺好多,望佢照顧到自己日日開心算
...

咁唔難,唔使一定入band 1中學。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊