自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

我家小朋友7歲,男仔,成日都坐唔定,以前帶佢同親戚朋友食飯,帶啲書仔俾佢睇,有畫紙俾佢畫下畫可以打發時間,但佢開始大個,見到同枱啲表兄弟姊妹有得睇手機,佢就開始要求睇手機,就算我唔比佢都會睇其他人嘅手機,如果我俾,佢就會狂睇唔識停,就算講好左幾耐佢都會扭,喺條街我唔想同佢嘈,因為佢會挑戰我底線

大家平時如果帶小朋友出街食飯,會點樣俾佢地打發時間?謝謝

大宅

會執定d填色呀畫畫個d去
但如果餐飯係食超過2個鐘,食好哂無野做我會比佢睇電話

水晶宮

Lovelovebear 發表於 24-3-13 14:56
我家小朋友7歲,男仔,成日都坐唔定,以前帶佢同親戚朋友食飯,帶啲書仔俾佢睇,有畫紙俾佢畫下畫可以打發 ...

我兩個小朋友初小。我家人會畀手機佢地玩,但只限外出用膳時等食物到及正經食完成餐飯但大人仍在傾計未埋單時可以玩。如果只我一人帶佢地外出食飯,佢地係唔可以玩我部電話的,咁佢地只可以睇書/做練習/畫圖畫。其他時候都唔可以玩手機。呢點一早已經約法三章。

水晶宮

回覆樓主:

如果你平日係冇比手機佢玩,咁同人地食飯都可以比ge

水晶宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章

由佢去睇人地d手機

男爵府

餐桌禮儀 社交
女媧,古神女帝者,一日七十變。中國上古神話中的創世女神,是華夏民族人文先始,福佑社稷之正神。

水晶宮

好老實,平時我係比ipad 我女睇住食嘅
(頭幾年唔俾,佢直頭坐都唔同我坐低,全程一啖飯都無食)
但當我哋同啲親戚食嘅時候,因為佢哋冇iPad睇,我女同佢 d cousins 邊傾偈邊食,食完飯之後先至開始睇iPad (如果未走得)。

珍珠宮

Sumsumsum123 發表於 24-3-13 15:01
會執定d填色呀畫畫個d去
但如果餐飯係食超過2個鐘,食好哂無野做我會比佢睇電話 ...

大個仔了,而家唔肯再油顏色

大宅

如果同枱其他小朋友都係玩手機,我會俾佢由得佢玩,就算睇到唔識停都係一餐晚飯嘅時間啫,一大班人出嚟食飯最緊要開開心心,唔想同佢嘈同佢講數

珍珠宮

廷廷媽 發表於 24-3-13 15:14
由佢去睇人地d手機

但佢會離開自己座位去睇,仲會愈睇愈興奮,我驚影響到其他食客

珍珠宮

檸檬芝士餅 發表於 24-3-13 15:20
如果同枱其他小朋友都係玩手機,我會俾佢由得佢玩,就算睇到唔識停都係一餐晚飯嘅時間啫,一大班人出嚟食飯 ...

佢係習慣左有得睇,而家變到淨係我地自己一家四口食飯,一坐企第一時間就心郁郁想睇電話,就算同佢講食完先睇,佢都係食幾啖就話飽,如果堅持唔俾,佢就會開始發脾氣,真係唔想喺條街教仔

大宅

我都唔會比佢咁細個用手機,有冇可能比佢睇下書?

珍珠宮

EstrellaDamm 發表於 24-3-13 15:03
我兩個小朋友初小。我家人會畀手機佢地玩,但只限外出用膳時等食物到及正經食完成餐飯但大人仍在傾計未埋 ...

你小朋友好乖,肯同你約法三章,我仔最中意賴皮扭計 扭到好心煩

珍珠宮

qq0330 發表於 24-3-13 15:23
我都唔會比佢咁細個用手機,有冇可能比佢睇下書?

有帶書俾佢睇,但佢睇一陣就無心機 之後開始扭計睇電話

大宅

小朋友5歲,冇玩手機習慣,就算放部手機起佢面前,佢都唔會玩
每次叫佢自己揀一款玩具拎去餐廳玩

大宅

Lovelovebear 發表於 24-3-13 15:26
有帶書俾佢睇,但佢睇一陣就無心機 之後開始扭計睇電話

Del 哂小朋友會用既app

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

都係帶D 玩具出去
玩電話係可以, 不過只能在屋企,
做曬所有野之後可以玩一陣
出街無電話無ipad
其他親戚會比小朋友睇
開飯等緊上菜之前佢行過去一齊睇可以
食緊飯就返黎食野

男爵府

Lovelovebear 發表於 24-3-13 14:56
我家小朋友7歲,男仔,成日都坐唔定,以前帶佢同親戚朋友食飯,帶啲書仔俾佢睇,有畫紙俾佢畫下畫可以打發 ...

我屋企星期一至四無電子產品,星期五至日,做哂功課、練哂嘢就可以開手機,出街食飯食完就可以睇手機,食2啖話飽都唔會比,講明要食哂,佢哋唔夠膽發脾氣,因為知無用。

大宅

真係唔可以習慣小朋友玩電話, 如果同其他人出去食飯, 有其他小朋友, 就諗定D嘢比佢哋一齊玩, 比如猜迷語。如果無其他小朋友, 咁就帶D書仔嗰D頂住, 同佢講, 要睇咗幾多, 可以玩電話, 盡量將玩電話時間減少, 同埋講清楚只限今次, 以後出街唔可以咁

如果淨係自己一家人, 就唔好比佢玩電話, 如果佢係都通街扭, 你就真係唔好出街食飯, 比佢知道後果, 唔係扭就會有

而家小朋友玩電話問題好嚴重, 玩到上堂唔聽書又有, 一邊行一邊玩又有, 遲早出事啦

唔明點解成日見到有家長, 喺餐廳一坐低就攞個電話或者ipad出嚟, 有人推住架BB車, 個BB喺車度睇緊電話

stepmother 咩, 求其揾個方法等佢唔好嘈, 咁樣害佢一世架

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

katielbaby 發表於 24-3-13 15:43
真係唔可以習慣小朋友玩電話, 如果同其他人出去食飯, 有其他小朋友, 就諗定D嘢比佢哋一齊玩, 比如猜迷語。 ...
我又明佢地
電話係最快令到小朋友"靜靜地"唔嘈坐響度最快方法
而家出去好多好歧視小朋友, 最好個個都靜既坐響度成舊木,
唔可以走唔可以叫唔可以企唔可以行
一嘈一叫四圍既人就會望住你
糖衣毒品其實係

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊