自由講場

跳至

首頁

尾頁

琥珀宮

MissMaMa 發表於 24-3-17 11:00
應該唔會係醫院文員吧

唔係,懷疑佢跟本冇可能請到人

侯爵府

mercurycc 發表於 24-3-14 09:13
識人要一星期輪流洗一日厠所,所以唔做。
文員洗廁所係冇可能喺HA 醫院發生!本身每個單位都一定有清潔姐姐(OpA) 做常規清潔,如果病咗,會調派另一個單位嘅OpA過嚟幫手;又或者會情商該單位嘅病人服務助理(PCA)幫幫手,但一般PCA都會拒絕,因佢哋會話佢哋嘅職責係照顧病人,如餵飯,沖涼,換片等等,唔係做清潔!所以你話叫文員洗廁所,喺HA 係絕對冇可能發生!

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

mandy952 發表於 24-3-14 19:49
見過有請文員返6日放勞工假,得萬一蚊,都痴痴地,擺明請外勞款

真係超cheap
識人舊公司,話就話5日半,但星期六返9-4全年係休,放早少少咁大把,都係12-13k, 真係搵阿水做

象牙宮

ycmami 發表於 24-3-17 16:11
文員洗廁所係冇可能喺HA 醫院發生!本身每個單位都一定有清潔姐姐(OpA) 做常規清潔,如果病咗,會調派另一 ...

唔係做病房,覺得佢唔需要講大話的.

侯爵府

mercurycc 發表於 24-3-17 16:56
佢唔係做病房,覺得佢唔需面講大話的.
咁呢班被逼要輪流洗廁所嘅文員就應該要出聲喇,只要向管理層投訴,佢主管一定驚到有得震,冇得瞓!其實成個HA, 唔理邊個部門都一樣,只要你踩到合理職能分配嘅底線,意思係我嘅職位係唔應該做呢樣工種,文員職能係唔包括做清潔工作,呢個係公營機構最怕遇到嘅勞質問題,管理層最驚向公眾交待,所以佢哋係唔會容許呢啲事發生!

別墅

不嬲都周圍都請人,363日全年請人:警察、懲教署、E0、AO、AC0、PS2、WM2、墳場管理員、譚仔、百佳,只要肯做就有嘢做。英國阿嫲信、tesco、都全年請人。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊