自由講場

跳至

首頁
23456...8

尾頁

水晶宮

maggie.tang 發表於 24-3-18 12:47
睇完覺得有d係佢自己攞黎, 搵錢唔多, 單親... 仲攞哂全副身家去裝修, 又話攪"彎"左個身體連睇醫生都無錢, ...

裝修真係奢侈品來。除非涉及安全,一定要整。如非涉及安全,我絕不會立亂裝修。保持地方清潔已夠。

珍珠宮

noodle_noodle 發表於 24-3-18 13:26
我以前都係,搵7千,有時唔俾家用,有時只俾一兩千,果時無咩開支,都係食飯搭車,又唔鐘意去旅行,但儲錢 ...

如果唔去旅行,我每年應該可以儲多十幾萬,不過去旅行係我生活一大目標,實在太enjoy ,會令身心舒暢健康

珍珠宮

noodle_noodle 發表於 24-3-18 13:29
我會唔記得架,我20年前去過韓國,而家一d印象都無,好彩當年屋企人俾錢
...

要改變心態,領略一下呢個世界唔同嘅地方

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

giagia 發表於 24-3-17 18:41
咩原因搞到當時咁?

細個知屋企唔多錢,小學想參加童軍,原來要買制服,所以無參加 算唔算

放下自在

子爵府

細個未識性唔講,講吓我讀完書時,初初返工冇乜錢,食晏食m記,限$10,食漢堡包,咁就一餐,食左好多日,銀行都冇錢撳,唔夠錢問我家姐借$200咁借!直至出糧先正常返,家姐最後都冇追我還,嗰時我最窮!會記住家姐的好!感恩!

子爵府

dougiewoodie 發表於 24-3-18 08:15
我依家都喺每日只用$30, 過去十幾年都是這樣, 因為我慣咗慳錢. 我最窮嗰陣, 喺我剛出世時, 屋企窮到想$250 ...

我同你相反童年,我過得非常之好,我出世之後,屋企就富裕起嚟,但係我啱啱出嚟做嘢,媽媽就已經教我,必須要自力更生同儲錢,所以我第一個月嘅糧,買咗件一千蚊嘅外套,同埋一條levi's牛仔褲,第二個月,我用曬全副人工買咗當年嘅LD機

因為我阿媽自細就教我哋,屋企唔會比你享受,只會比基本嘅生活,我記得我讀中學嗰陣,一餐飯要25蚊,我媽每個月只係比100蚊零用,佢個目的即係要我自己死掂佢,一係你就搭車趕爆返屋企食飯,一係就自己買麵包食

依家啲怪獸永遠會覺得小朋友唔夠錢洗,我個年代父母係特登俾唔夠錢我洗,要我自己面對逆境同埋諗辦法解決所有問題

子爵府

noodle_noodle 發表於 24-3-18 13:26
我以前都係,搵7千,有時唔俾家用,有時只俾一兩千,果時無咩開支,都係食飯搭車,又唔鐘意去旅行,但儲錢 ...

我90年代出嚟做嘢,第一份工3800蚊,做咗半年之後,轉工已經六千蚊

當時比兩千蚊家用,剩四千蚊仲要強迫自己儲三千蚊,每個月死慳底慳之後,人工不斷加,就儲得越嚟越多

儲到第一個十萬,就學人玩股票,當時唔識死,又好好彩賺到少少錢,試過人生最巔峰一個星期贏50萬,但當然亦都可以一下子蝕幾十萬

後尾痛定思痛,25歲買入人生第一間屋,當時銀行冇壓力測試呢樣嘢,但係自己挖曬所有錢出嚟,再借多一百萬,仲要有兩個擔保人,銀行先批按揭

最記得當時係1996年一房單位128萬,好好彩雖然金融風暴,因為喺大上市公司做嘢,雖然比人減咗少少人工,但係仍然算好穩定,仲記得係食十蚊飯,其實嗰陣萬三蚊一個月都夠洗

大宅

2024勳章

baby668 發表於 24-3-18 21:59
我同你相反童年,我過得非常之好,我出世之後,屋企就富裕起嚟,我啱啱出嚟做嘢,媽媽就已經教我,必須要自力更生...

多謝你分享人生經歷. 你講你人生第1份糧用嚟買心頭好, 而我用人生第1份糧 1989年花4500蚊, 買一部80386電腦用嚟自學UNIX (手機Android系統的前身), 這決定影響了我一生.

1993年, 我在香港政府資訊科技署工作時, 我入選Government Technology Standard Committee, 這個Committee是每個級別選1個員工來做代表加入, Chairman是處長劉錦洪先生, 我是最低級AP2入選的代表, 每個月開一次會, 當時我有份建議政府應該各部門應開始用TCP/IP聯網, TCP/IP便是我1989年自學回來. 90年代初開始, UNIX同HTTPS成為科技界當紅炸子雞, 1995年我在政府被挖角去了投行(我政府離職時, 很遺憾沒有向劉錦洪先生說一句感恩), 1997年12月賺人生第1個100萬港紙年薪, 2000年賺人生第1個200萬年薪, 現在我仍在投行.

所以人生第1份糧怎用, 某程度上反映 是不是一生窮下去.

瑪瑙宮

未挨過窮, 細個唔富裕但也不是窮, 有屋住有飯食有書讀, 叫好好架喇.

男爵府

睛靈勳章

回覆樓主:

這個po, 有勵志,有共鳴

子爵府

用二手物品,冇零用,有時冇飯錢…. 唔覺得父母賺唔到,只係唔供給我哋,係自私。

男爵府

noodle_noodle 發表於 24-3-18 13:23
我都係,唔係無錢買,係我中一之後都無高過,所以成個中學都唔洗買校服
...

我校服同書包都係中一用到中七。
係冬天校裙因為中六中七Sr.form不同色要買新。
仔女而家啲冬季校服會搵新淨二手。

子爵府

volan 發表於 24-3-17 18:52
無挨過窮 一直衣食無缺 最窮是小時候 也吃得很豪華 從來無欠債 節儉

好好

子爵府

csc1016 發表於 24-3-19 11:19
我校服同書包都係中一用到中七。
係冬天校裙因為中六中七Sr.form不同色要買新。
仔女而家啲冬季校服會搵新 ...

咁我自己又衰d,我年年都會買書包,不過平野,旺中果d手袋做書包

男爵府

saladgab 發表於 24-3-17 19:44
典型一家7、8口屈係一間公屋度住, 唔會買新衫新褲新鞋,全部執二、三灘,有飽飯食, 但唔會有零食,讀書唔成就 ...

我哋呢代係咁,細個知道屋企窮,但又唔會有乜要求,死慳死抵,努力讀書去改變。唔會好似而家C X珊嗰啲,乜都話唔夠。
我大學畢業撞正sars,6K starting,咪去搵多份兼職補習做囉。

子爵府

dougiewoodie 發表於 24-3-19 10:38
多謝你分享人生經歷. 你講你人生第1份糧用嚟買心頭好, 而我用人生第1份糧 1989年花4500蚊, 買一部80386電 ...

好多謝你嘅分享,其實選擇大於努力,呢一樣說話絕對係啱,初初出嚟做嘢,仲係唔知自己方向,父母亦都比唔到任何主意

媽媽教我,人可以冇尊嚴,但絕對唔可以冇磚頭,當年好感恩,自己係上市公司工作,雖然人工唔高,勝在收入穩定,金融風暴再加沙士,當時媽媽就帶咗我去,唔同嘅拍賣會

我哋嘅年代,個個都係想盡辦法脫離公屋,所以我對於依家啲人,成日講,得公屋得天下,呢句說話十分反感

當年一百萬可以買到修頓球場銀主盤,180萬可以買到匯景花園向海高層單位,土瓜灣農圃道倪豪宅都係兩百萬,嗰陣真係年少無知,完全唔識死,身上得雞碎咁多錢,就夠膽去拍賣會舉手

亦都因為唔識死,先令自己往後有輕鬆嘅日子

大宅

2024勳章

baby668 發表於 24-3-19 17:21
好多謝你嘅分享,其實選擇大於努力,呢一樣說話絕對係啱,初初出嚟做嘢,仲係唔知自己方向,父母亦都比唔到任何 ...

我很同意你想法, 我同你一樣, 我哋嘅年代,個個都係想盡辦法脫離公屋. 我聴到依家啲人講, 得公屋得天下, 我一樣都喺聽到毛管動. 你沙士時去投銀主盤, 很正確決定. 你的媽媽真的比到你一個好好的建議.

複式洋房

giagia 發表於 24-3-17 18:41
咩原因搞到當時咁?

大宅

littlefunpig 發表於 24-3-18 02:47
成個中學生捱只買2套校服
中1著到畢業

我得一套,阿媽叫我一星期洗一次。真係污糟左就放學除出來即洗晾第二朝著,唔比燙佢話我一著上身就會直。未乾佢話點會呀!話我頭髮多一星期只比我洗一次頭因為水同洗頭水好貴,佢話我少出汗。但其他兄弟姊妹唔係咁,佢話無錢,而因為我咁先係最乖的唔會浪費錢。所以我只有星期一二返學比較正常的,之後就好似乞丐咁個頭一餅野個人又臭。我果時都唔知自己有咩問題的,有同學笑我頭皮多個頭好油又滿面暗瘡 。我阿媽唔買暗瘡膏比我,佢話人地唔會咁,係我有問題

男爵府

dougiewoodie 發表於 24-3-18 08:15
我依家都喺每日只用$30, 過去十幾年都是這樣, 因為我慣咗慳錢. 我最窮嗰陣, 喺我剛出世時, 屋企窮到想$250 ...

大個聽屋企人講係公屋樓下有救濟面派, 原來係呢幅圖咁架

首頁
23456...8

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊