自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

2024勳章

澱粉腸是不少人的童年零食。近日,內地熱銷的街頭小食澱粉腸爆出食安風險,指製作過程中滲入狗糧原料「雞骨泥」,一夜之間讓不少人對澱粉腸敬而遠之,路邊攤檔生意凋零。

綜合《央廣網》等內媒報道,內地熱銷零食澱粉腸被揭發成分含「雞骨泥」代替雞肉,引起公眾關注。河南一澱粉腸製造商的工人向傳媒透露,指澱粉腸裡含肉量很少,「都是用的雞肉和雞骨泥,用鴨肉更便宜,大部分都是澱粉」。據悉,目前出售雞骨泥的多是寵物食品的商家,商家強調,骨泥不建議人吃,燒烤也不行。

以往亦有一些低價餃子與肉丸也曾被揭發將雞脖泥、雞架泥滲入其中。中國農業大學食品科學與營養工程學院副教授何計國表示,使用雞骨泥代替原有肉類使用的行為,本質是摻假和以次充好,其中的營養物質也無法被人體吸收。亦有食品研發人士指出,澱粉腸加雞骨泥並不是屬於違規行為。

據內媒調查,內地市面上銷量較高的5種品牌澱粉腸,材料表第一位均是肉,其次為水,澱粉,白砂糖、味精、香辛料等調味料,以及其他食品添加劑,如三聚磷酸鈉、焦磷酸鈉、六偏磷酸鈉、羧甲基纖維素鈉、誘惑紅等。據悉,內地各地的路邊攤烤澱粉腸價格普遍每根2至3元,而批發價一根只須5、6毛錢。澱粉腸目前沒有專門的國家標準,也沒有遵循火腿腸國家標準來生產,甚至不能算作是火腿腸產品。

自消息傳出後,有內媒報道街頭的烤腸攤檔生意一夜幾乎清零,本來一天售幾百條澱粉腸變成只能夠售出數十條。另有多家澱粉腸製造商也緊急發出聲明,否認在澱粉腸中使用雞骨泥;不少商家出招救亡,開直播吃下10根澱粉腸,且貼上「沒有骨泥」的標示,以挽回消費者信心。

公爵府

2024年龍年勳章

重來唔食,好人造。都係食返原型食品安全D

男爵府

街邊食物好多唔安全 唔敢吃
女媧,古神女帝者,一日七十變。中國上古神話中的創世女神,是華夏民族人文先始,福佑社稷之正神。

伯爵府

2024勳章

judycyk 發表於 24-3-19 10:28
重來唔食,好人造。都係食返原型食品安全D

珍珠宮

回覆樓主:

外表很難分辨用什麼肉做

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章

sochui 發表於 24-3-19 11:11
外表很難分辨用什麼肉做

唔識分

複式洋房

如果係骨,最多係難消化?定係食完會有咩唔好影響?

象牙宮

回覆樓主:

未見過喎,好彩一向唔鍾意食腸仔

侯爵府

香港超市賣的腸仔唔知有冇問題

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

不嬲唔食呢類合成肉
丸魚蛋腸仔基本上唔會食

水晶宮

回覆樓主:

從來都唔會係大陸度食,就算5星国际酒店,佢地早餐既腸仔火腿都係呢d顏色。

子爵府

牛年勳章

Kittymummy 發表於 24-3-19 11:41
從來都唔會係大陸度食,就算5星国际酒店,佢地早餐既腸仔火腿都係呢d顏色。
...

其實香港好多呢類型嘅腸仔都係一樣

水晶宮

紅酒 發表於 24-3-19 11:45
其實香港好多呢類型嘅腸仔都係一樣

我知,但上面既睇樣好怪怪得的。
不過香港我都好少食講真。

大宅

自從知道腸仔致癌又高鈉之後已經好少食,盡量食新鮮或少加工嘅食物

侯爵府

2024年龍年勳章

未聽過澱粉腸,香港的食物有食安中心做檢定,安全很多

大宅

2024年龍年勳章

回覆樓主:

我由細個到依家魚肉腸都係必備,其次係點心麵

緣份的天空    發表於 24-3-19 12:14

大宅

2024年龍年勳章

加工食物係咁架啦

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

回覆樓主:

有人食狗糧架喎
仲話健康過人食既

子爵府

牛年勳章

登陸火星 發表於 24-3-19 11:56
未聽過澱粉腸,香港的食物有食安中心做檢定,安全很多

即系香港稱為 腸仔。

系食安檢定前,可能已食了無數,
對冇食開的,就安全。

消委會去年測試30款市售香腸,有20款屬冷藏,7款屬冷凍和3款屬室溫,發現共5款驗出與食物安全相關的物質。其中「御品皇」、「Alfresco」及「廚師牌」檢出內地及歐美禁用的獸藥呋喃西林的代謝物SEM,研究顯示可能會損害實驗動物的生殖器官、令關節軟骨退化,四肢變形。不過,現時仍未有足夠資料確認硝基呋喃對人類的影響和致癌性。

原文網址: 消委會香腸|廚師御品皇含損生殖器代謝物!2款含致癌物邊款最肥? | 香港01 https://www.hk01.com/article/770647?utm_source=01articlecopy&utm_medium=referral

別墅

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊