自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

港府打擊濫用公屋,但總有人可以鑽空子。有網民在公屋群組表示,認識一家四口將名下資產轉至22歲長子,然後和10歲幼女輪候公屋,最終獲派粉嶺皇后山邨單位,自誇有公屋和綜援,現時可以靠物業放租度日,生活非常寫意。樓主詢問能否舉報,其他網民認為如果兒子不在戶籍內,按理並未犯法,但笑言該家人的做法有風險,「人哋肯博個仔唔會反轉豬肚,咁抵佢贏啦」、「溝咗人哋個仔,你都可以成為大贏家」。

一家四口將名下資產轉至22歲長子,父母和10歲幼女申請到粉嶺皇后山邨單位,網民建議樓主「溝咗人哋個仔,你都可以成為大贏家」。(資料圖片/鄭子峰攝)

樓主在facebook群組「香港公營房屋討論區(FB版) 公屋 居屋 綠置居 租置 房協 裝修 傢俬 平面圖 富蝶邨 長青邨 業旺邨 顯發邨」發帖,稱早前認識到街坊,本身一家四口,長子22歲,幼女則是10歲。父母先將2輛車和物業轉移到兒子名下,繼而和女兒共3人申請公屋,最終獲派粉嶺皇后山邨3至4人單位,他們自豪表示「有公屋,又有綜援拎,又有樓收租,生活好休閒」。

樓主自言「諗唔到可以點舉報,又好似真係冇犯規」,網民認為既然該家人將所有資產都轉給兒子,那關鍵在於其兒子是否在公屋戶籍內,「個仔住邊先?如果無名就住公屋,請舉報」、「舉報啦,唔理佢有無」。

有網民指該家人將所有資產轉給兒子做法有風險,「結果個仔畀女人呃曬成副身家」,又笑言「你咁醒,可以同人哋個仔搭上,然後再攞晒啲錢,咁你就可以好自豪上嚟講,有2架車同埋有樓收租」,但也有人質疑事件真偽,「其實仲有冇人咁蠢,將自己呢啲秘密講出嚟㗎」。

(facebook群組「香港公營房屋討論區(FB版) 公屋 居屋 綠置居 租置 房協 裝修 傢俬 平面圖 富蝶邨 長青邨 業旺邨 顯發邨」)

原文網址: 公屋|資產轉移給長子 父母偕幼女獲派皇后山邨 網民籲1招反擊 | 香港01 https://www.hk01.com/article/100 ... articlecopy&utm_medium=referral

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

回覆樓主:

好多情況、就是貪字得個貧、如果個仔唔生性攞去賭輸光、或者攞去做生意敗光、上次公屋男戶主、畀個老婆將屋企幾十萬派曬鄰居、應該就是怕政府查到~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

珍珠宮

福利太好就會有好多人日夜鑽研點走法律罅
法例更新換代又需要時間
根本好難一一杜絕
再講深層次啲,最怕發窮惡嘅人
呢班人嘅選票不容忽視

象牙宮

mealie 發表於 24-3-20 12:17
港府打擊濫用公屋,但總有人可以鑽空子。有網民在公屋群組表示,認識一家四口將名下資產轉至22歲長子,然後 ...

一家四口將名下資產轉至22歲長子,然後和10歲幼女輪候公屋,最終獲派粉嶺皇后山邨單位,自誇有公屋和綜援,現時可以靠物業放租度日,生活非常寫意。

資產轉移給長子 父母偕幼女獲派皇后山邨。

以前有人 父母樓屋轉賣給 2个女, 女兒來供樓。
父母申請公屋 60+。大女結婚住公屋。父母和細女住私樓。

yeung_ma    發表於 24-3-20 13:12

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

侯爵府

私人物業轉名都洗一嚿錢喎?

男爵府

333s 發表於 24-3-20 12:25
一家四口將名下資產轉至22歲長子,然後和10歲幼女輪候公屋,最終獲派粉嶺皇后山邨單位,自誇有公屋和綜 ...

好心啲人唔好咁衰啦,咁有錢就唔好攞綜援啦

侯爵府

回覆樓主:

無計㗎,好似三年之內無樓就可以申請公屋,佢完全合資格!
只有改例先可堵塞呢啲個案!

珍珠宮

shobi 發表於 24-3-20 12:44
無計㗎,好似三年之內無樓就可以申請公屋,佢完全合資格!
只有改例先可堵塞呢啲個案!
邊度寫3年?

大宅

佢保證到個仔生生性性先得

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

yurijm 發表於 24-3-20 12:23
法例更新換代又需要時間
根本好難一一杜絕

而家仲須要選票?係時候諗吓係唔係要無限遷就班發窮惡,特別係假窮。

公爵府

-家好快反目

別墅

回覆樓主:

其實好多自細同父母住公屋嘅人,大個叫做上到中產,就算有間私樓,咪又係父母繼續住公屋!

侯爵府

TATEYAMA 發表於 24-3-20 12:50
-家好快反目

未必,好多人重男輕女,就算仔幾衰都留財產俾仔。呢家人慘極都仲有香港政府包底

男爵府

yurijm 發表於 24-3-20 12:23
法例更新換代又需要時間
根本好難一一杜絕

轉空子令到條規收緊,加大打擊,
最終令真正有需要又踩中既人一樣受害
到時又話政府涼薄
說到底要多謝玩爛制度既人

象牙宮

回覆樓主:

再老咪知會點!個仔生性就話,唔生性就完蛋

侯爵府

Candy_CHUNG_LAU 發表於 24-3-20 12:47
邊度寫3年?

賣樓救生意惟執笠收場‎ 港男問:2年後先可排公屋?‎ 房委會咁講
https://www.hk01.com/article/843374?utm_source=01appshare&utm_medium=referral

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

cutebambi 發表於 24-3-20 12:52
其實好多自細同父母住公屋嘅人,大個叫做上到中產,就算有間私樓,咪又係父母繼續住公屋!
...

有 d 父母老咗鍾意住返舊屋,舊街坊,仔女買樓比佢地都唔願搬。

男爵府

mealie 發表於 24-3-20 12:17
港府打擊濫用公屋,但總有人可以鑽空子。有網民在公屋群組表示,認識一家四口將名下資產轉至22歲長子,然後 ...

現實上好多長者把自己私樓轉俾仔女, 然後去申請公屋

侯爵府

無話可說 發表於 24-3-20 12:54
再老咪知會點!個仔生性就話,唔生性就完蛋

仲有間公屋,又有綜援,唔使流落街頭,衣食無憂。最多同親戚呻吓個衰仔。

珍珠宮

shobi 發表於 24-3-20 12:58
賣樓救生意惟執笠收場‎ 港男問:2年後先可排公屋?‎ 房委會咁講
https://www.hk01.com/article/843374?u ...

即係無須過冷河啦?

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊