自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

公爵府

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1)

我家庭係!

我哥和家姐的小朋友,全部最差係英文。

我和老公英文差,尤其我老公,雖然數理好,但因為肥英文要會考repeat 1年。

阿仔今次呈三中數常排名史無前例好,總名次都係6年最好一次。

但英文就子承父业,係史無前例地差 好驚會步佢阿爸後塵

我覺得阿仔英文差的其中一個原因,係小學的英文程度太深,加上父母英文又差,唔識教小朋友,阿仔英文程度追唔上佢地的步伐。如果一開始揀普通小學,英文循序漸進,可能會比而家好。

黎緊上英中,都唔知點算。而家迫佢上英補,一星期3日,希望有改善。

ps:我地冇請姐姐,所以日常唔駛講英文

水晶宮

2018復活節勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

回覆樓主:

父母英文差,趁仔女細個就要比佢上下拼音班,小學就要打好個底,上到中學先黎追除非佢好有心,否則係好難。上堂聽唔明就覺得悶,悶悶下又冇心機讀。
我英文一般,女老豆唔掂,但個女英文冇問題,係中文肥佬,人無完美升到班就收貨。只求佢讀得開心順利畢業

最簡單睇英文台,聽多d

公爵府

kiko_mami 發表於 24-3-24 07:20
父母英文差,趁仔女細個就要比佢上下拼音班,小學就要打好個底,上到中學先黎追除非佢好有心,否則係好難。 ...

多謝你意見。

請問你女睇英文台,有字幕嗎?如果有字幕,係唔係都冇乜用?

別墅

sunnymama2 發表於 24-3-24 07:13
我家庭係!

屋企只可以睇英文台⋯書都係只睇英文書
英文就好架啦
其他科幾好都無用⋯一升英中
英文唔好係死梗架

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

我家庭係!

唔關事。睇小朋友天份,肯唔肯去學等等。

公爵府

yywong200 發表於 24-3-24 07:33
屋企只可以睇英文台⋯書都係只睇英文書
英文就好架啦
其他科幾好都無用⋯一升英中

我都知

所以而家我要的起心肝,出街等的時候,都要迫佢睇書!唔會再比佢打機

別墅

sunnymama2 發表於 24-3-24 07:39
我都知

所以而家我要的起心肝,出街等的時候,都要迫佢睇書!唔會再比佢打機

我仔打機學英文好快架⋯因為佢啲online打機朋友都係外國人⋯佢地傾計全英文
希望你明白⋯學英文唔可以靠逼

公爵府

granja 發表於 24-3-24 07:38
唔關事。睇小朋友天份,肯唔肯去學等等。

我覺得英文天份唔差的。。。但佢係從來都唔肯掂英文的,除左考試默書做功課外。

間學校英文又好深,gap越大就越冇心機。

有同佢講上到中學乜都英文,詞不達意就科科差啦,佢又會講一大輪去反駁你,佢而家只係開心總成績進步左,都仲未識驚英文差會影響日後其他科的成績

珊瑚宮

回覆樓主:

唔一定, 我有朋友父母學歷唔高, 談唔上講英文
佢英文好到, 以為佢係外國大, 係講&寫能力都好好。

伯爵府

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章

我家庭係!

應該唔關事既,我同老公英文都唔叻,但我女讀屯門出名好深既小學,中學band 1,dse考5,從小都無補習,唔睇英文書英文台,小學考試就會買英文閱讀理解佢做,每次做一本。

公爵府

yywong200 發表於 24-3-24 07:42
我仔打機學英文好快架⋯因為佢啲online打機朋友都係外國人⋯佢地傾計全英文
希望你明白⋯學英文唔可以靠逼 ...

你講得啱呀!真係冇得逼

佢學校要考普通話拼音,佢一年班到5年班冇次合格。

但6年班起,拼音好多時攞滿分,我話你終於開竅啦,佢話佢打機學番黎

珍珠宮

減齡達人勳章

回覆樓主:

邊科差都唔關父母事,係小朋友上堂留唔留心,如果留心,差極都有個譜,起碼合格。但唔留心上堂又未必係小朋友曳,可能係無興趣,又可能本身專注力弱,又可能老師教的方法佢聽唔明.

我父母英文字母都唔識,我一樣英中、大學畢業,公開試英文科都考得唔錯,而我係從來無補習的,亦無興趣睇英文台,一直以來就係上堂專心,做功課用心。

我英文ok, 但我女英文好屎,請埋私人補習都好差。所以,英文好唔好同父母無關係。

再講我仔,我哋無工人,我哋日日講中文啦,我仔中文都可以唔合格

子爵府

我家庭係!

完全無關,我英文差,我老公好小小,宜家阿女讀緊英文系,由細到大英文係學校都係Top,我覺得肯睇書係關鍵,加油呀!

大宅

2023年兔年勳章

mingchan122 發表於 24-3-24 07:46
應該唔關事既,我同老公英文都唔叻,但我女讀屯門出名好深既小學,中學band 1,dse考5,從小都無補習,唔 ...

哇……你女好乖,每次肯做一本閱讀理解。 我女真係啋我都傻!

公爵府

野原美冴 發表於 24-3-24 07:50
邊科差都唔關父母事,係小朋友上堂留唔留心,如果留心,差極都有個譜,起碼合格。但唔留心上堂又未必係小朋 ...

即係你父母差,但你英文好,但你小朋友英文又差?

你女係唔係都係唔肯睇英文書的人?

水晶宮

回覆樓主:

最緊要係佢肯唔肯學同父母有無心去選擇啱佢嘅英文班比佢可以有趣味地學習,如果一開始你認為父母唔掂個小朋友都唔掂係正常嘅咁就好難幫到個小朋友去改善,多鼓勵他吧
生得積極, 老得開心
病得舒服, 死得安樂

公爵府

一人之境 發表於 24-3-24 07:57
哇……你女好乖,每次肯做一本閱讀理解。 我女真係啋我都傻!

x2

所以正如樓上jm講, 都係冇得逼,最重要小朋友自己肯學

公爵府

琛媽 發表於 24-3-24 07:58
最緊要係佢肯唔肯學同父母有無心去選擇啱佢嘅英文班比佢可以有趣味地學習,如果一開始你認為父母唔掂個小朋 ...

有,而家阿仔online,學英文,我揀左低年班的級數俾佢學起。

男爵府

考慮清楚是否讀英文中學

大宅

2023年兔年勳章

我家庭係!

我唔係囉。我英文好一般,但我女小學英文級頭,作文攞冠軍,Toefl Junior攞Best of the Best Award,順利自行升上B1A中學。

全靠多聽多睇多讀,上堂留心必然,亦要俾機會練習,我女返咗英文教會幾年,練習英語會話嘅好機會。

首頁
12345...7

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊