自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

男爵府

回覆樓主:

唔一定。我見過一些小朋友話自己oral英文咁流利因為睇YouTube等,而父母英文係零。

男爵府

係 但英文不是必須要學 調查話香港3成人工作英文不夠實力
女媧,古神女帝者,一日七十變。中國上古神話中的創世女神,是華夏民族人文先始,福佑社稷之正神。

珍珠宮

吾一定。我同 c6英文普通話都吾好,我仔英文幾好,讀書時英文成績好過中文,普通話好過我哋。睇下自小點培養佢

公爵府

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1)

volan 發表於 24-3-24 08:05

但對升職加薪好重要。。。

我當年in 過I bank, 人事部直接同我講我英文not good enough

男爵府

回覆樓主:

應該唔關事,我女有同學讀書好叻,升到band 1英中,仲要頭幾名
佢父母都係大陸人,abc都未分清楚,屋企冇咩錢,零補習

男爵府

我覺得
父母英文差,仔女唔一定差。
父母英文好,仔女一定好。

我自己會考,高考C,英文一般般。
我老公同我差不多。

雖然日常公司上要用英文,沒有問題。
但我係唔識拼音,所以好多字我都唔係幾識讀。

我女鍾意英文,有學拼音,講讀寫佢一定好過我。平時佢鍾意睇pearl同v台夜晚個啲外國節目,好似百萬富翁個啲,我問佢知唔知人地講咩,佢話知。我就完全冇興趣了。

佢普通津校,冇語境。

公爵府

回覆樓主:

係呀係呀, 你講得啱呀!

父母英文好,小朋友英文都唔會太差,因為家庭語境或者知道點樣栽培小朋友英文

父母英文唔好,但小朋友天份高又懂事,英文一樣都可以好好,好似你女女咁。

我就屬父母英文唔好,小朋友又唔生性嗰隻

珍珠宮

都唔一定,睇父母會唔會栽培小朋友,以前一代,大部份長輩都唔識英文,都一樣有小朋友英文好,好多時父母俾個語境小朋友就最好,無都可以透過其他方面吸收,不過父母一啲都唔理或小朋友都無心學,就一定唔會學好

象牙宮

2024年龍年勳章

sunnymama2 發表於 24-3-24 07:13
我家庭係!

我哥和家姐的小朋友,全部最差係英文。

改善英文方法:大量閱讀英文書, 睇YouTube 英文節目...

別墅

sunnymama2 發表於 24-3-24 07:48
你講得啱呀!真係冇得逼

佢學校要考普通話拼音,佢一年班到5年班冇次合格。

既然普通話咁好⋯咪揀中中讀囉⋯中中一様有band 1
放棄英文就可以

珍珠宮

volan 發表於 24-3-24 08:05
工作睇你做咩工,賣外賣點心係唔需要英文,唔出奇的,

只少讀書時,要考英文,你點都係必需學到

珍珠宮

虎到金來勳章

回覆樓主:

雖然我唔鐘意個仔成日電子產品不離手,但無可否應佢學到英文,仲叻過我好多,佢睇西片唔洗字幕

珍珠宮

虎到金來勳章

回覆樓主:

英文差讀英中好難搞,我仔中一時有幾個同學小學係叻,精英班考頭幾名,但上到英中唔掂,除左中文中史其他炒晒

公爵府

polliebb 發表於 24-3-24 08:35
英文差讀英中好難搞,我仔中一時有幾個同學小學係叻,精英班考頭幾名,但上到英中唔掂,除左中文中史其他炒 ...

咁得人驚

別墅

sunnymama2 發表於 24-3-24 08:36
咁得人驚

除中文中史普通話之外⋯英中乜都係英文
中一至中三成績唔好⋯中三選科無你份(人地揀完揀淨先到你)
咁同炒曬有乜分別?
讀上去直情浪費光陰

水晶宮

sunnymama2 發表於 24-3-24 07:13
我家庭係!

我哥和家姐的小朋友,全部最差係英文。

一定唔係

公爵府

polliebb 發表於 24-3-24 08:35
英文差讀英中好難搞,我仔中一時有幾個同學小學係叻,精英班考頭幾名,但上到英中唔掂,除左中文中史其他炒 ...

我都聽到唔少例子係咁。

我老公的細佬係人板。佢小學超叻,入左band 1中學(當時5個band),英文程度差太遠,一x不振,F5 畢業

其實我都係。我小學都係頭幾名,區內算熱門小學,英文和數學級一,上band 1 英中, 入到去英文唔知老師up乜。但我又冇特別心灰,正常過到會考高考和上大學。

公爵府

yywong200 發表於 24-3-24 08:39
除中文中史普通話之外⋯英中乜都係英文
中一至中三成績唔好⋯中三選科無你份(人地揀完揀淨先到你)
咁同 ...

唔會轉中中。

我相信我仔一定pick up到英文,喺我鞭策下,佢一定得!

*自我鼓勵中*

珍珠宮

虎到金來勳章

sunnymama2 發表於 24-3-24 08:41
我都聽到唔少例子係咁。

我老公的細佬係人板。佢小學超叻,入左band 1中學(當時5個band),英文程度差太遠 ...

就係,我仔有同學話完全唔知老師英文講咩?但我又唔明,小學英文堂係中文教?點解會完全唔明? 點考listening?

公爵府

polliebb 發表於 24-3-24 08:49
就係,我仔有同學話完全唔知老師英文講咩?但我又唔明,小學英文堂係中文教?點解會完全唔明? 點考listeni ...

我以前的小學,英文堂真係用中文教

不過而家小學應該用英文教,照道理又唔應該聽唔明。

除非中學英文老師係鬼佬,仲要係語速快的鬼佬

首頁
12345...7

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊