自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

別墅

sunnymama2 發表於 24-3-24 08:43
唔會轉中中。

我相信我仔一定pick up到英文,喺我鞭策下,佢一定得!

希望啦⋯

大宅

揀英文中學嘅時候,吾好揀間bano1A嘅英文中學,可以揀band1B or 1C, 咁就吾會讀得咁辛苦,始終佢小學英文深,所以讀band1B or 1C 都應付到,我二個小朋友都同你嘅小朋友情況一樣,而家讀緊大學啦

珍珠宮

減齡達人勳章

唔會轉中中。

而家世界營商大方向都係向中國,我覺得中文和普通話將來係重要過英文,外國人都學普通話了。
學得好英文當然好啦,唔掂的話,無謂上英中拖累整體成績。唔好睇到英文咁重而放棄其他科的成績呀!

侯爵府

唔會轉中中。

我細佬10幾年前入了英中,中二要佢留班話佢英文得小三程度。之後我媽谷佢英文,找私補,15年前已500元一小時 一星期補三堂。到中5,突然英文好好多,當然佢自己都好努力,之後入了中大,係I bank做。

珍珠宮

其實你揀一間英文深嘅小學,我估係英文小學,已經做岩第一步,文法作文會教得好啲,上英文中學已經相差好遠…. 同樓上jm講法一樣,大量閱讀,睇英文節目,劇集,戲,坊間如果有啲寫作班其實ok…

我自己英文唔夠好不過英文小學,我仔就中文小學,但佢就係大量閱讀中英文書,有時睇完本書就去睇齣戲,小朋友會覺得比較有趣,自己有買grammar書同佢不斷考劍橋試,當中有同佢練吓啲作文,細時亦有一段時間有外藉老師一星期一次同佢傾偈,咁佢上到傳統英中,英文科成績第一年已經吾錯,真係睇你點lead佢,加油!

公爵府

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1)

野原美冴 發表於 24-3-24 08:55
而家世界營商大方向都係向中國,我覺得中文和普通話將來係重要過英文,外國人都學普通話了。
學得好英文當 ...

我唔知咁諗啱唔啱。。。

我前面講過,我細個上英中,英文唔知老師up乜, 雖然半年後,我已經可以聽得明老師講野,但英文成績長期維持喺bottom 。

到中一到中五會考前,我都冇乜專登put effort 落英文,因為當時會考計best 6, 唔一定睇主科(只要合格就得),英文從來都唔喺我心目中的best 6之內。

到會考前半年,我驚英文唔合格,破左學校有史以黎第一個英文唔合格的紀錄,所以出去補英文。我真係好用心聽。全靠補習,我英文components3B1D, 總分攞C, 連英文老師都好surprise!(英文依然not my best 6)

我仔佢醒過我,但惰性超強,所以我覺得家長和小朋友努力,應該會有進步的。

而且,我覺得將來中英都重要,唔會放棄英文。更更重要係,我和爸爸都係睇開英文,如果阿仔轉中文,我地父母教唔到佢

大宅

sunnymama2 發表於 24-3-24 07:13
我家庭係!

我哥和家姐的小朋友,全部最差係英文。

你嗰間小學英文深,上到書院走曬前面幾十個,就變成英文中上,食老本可以去到高中既

水晶宮

我家庭係!

不是,朋友唔識英文,小朋友英文好好,佢比小朋友外補

伯爵府

sunnymama2 發表於 24-3-24 07:39
我都知

所以而家我要的起心肝,出街等的時候,都要迫佢睇書!唔會再比佢打機

千祈唔好迫,會有反效果,更加討厭睇書,要鼓勵,由漫畫入手,有興趣先會睇書,迫佢拎住本書無意思

男爵府

回覆樓主:

唔關事的,我兩公婆英文都唔掂,雖然基本英文我無問題,但其實都好渣下。
但我細個比個仔睇YT,上英文班,所以佢幼稚園時英文詞彙多過中文好多,依家先中文講得好過英文。我諗你付出左幾多,就會收返幾多。

珍珠宮

我家庭係!

唔係 我英文差 我小朋友英文超好 不過佢中文差到爆

男爵府

陪月勳章

唔係
只要小朋友非一般腦袋
睇youtube已經一口流利英語
有閱讀習慣
從不補習
靠自己
成績中學仍然名列前矛

就因為有此天賦
中文同時有障礙
陪溫十次八次默詞
淨係詞語
第二日就唔記得
佢話每個字都好似一幅畫
寫唔出、作唔到

以上個案
就係我個仔
上天打開一扇窗,同時亦關閉另一扇窗

大宅

我家庭係!

英文好,趁已考完呈三,冇乜考試壓力,多睇適合自己程度英文書,又睇下YouTube , 上到中學冇乜時間睇書,我小朋友當年自行入1B 學校,中一時英文堂9成半用英文教,其他科如西史會用少少廣東話協助,努力(emoji)(emoji)

珍珠宮

回覆樓主:

絕對唔係,我父母冇讀過書,一個英文都唔識,但係我都大學碩士畢業,我啲小朋友英文更加勁過我

水晶宮

我父母不太識字,我照樣讀到上大學,照樣識少少英文。

珍珠宮

回覆樓主:

父母差唔係問題,跟隨老師教學,配合方法伴讀。我英文都差,但係補習後每堂老師講的,我都會用心聽,再監督孩子做齊功課。考試前就算自己唔識都比有關練習孩子操練,錯了,不懂的全都比返老師睇,再教。

子爵府

父母英文差就搞中文就得
英文幼稚園就開始外判出去,早啲接觸、睇多啲書、搵啲相處會講英文既朋友

侯爵府

畀面勳章

回覆樓主:

我同老公英文都係一般過一般,個仔英文水平好過我地,小學英文多數有9字頭,讀緊英中英文成績屬頭果班,有入英文精英班。

水晶宮

我家庭係!

不一定,如父母窮,將來子女一樣?

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

我家庭係!

其實唔關事

但根據你咁講,咪唔應該生小朋友,一代傳一代咁差
不要從別人的嘴裡去認識我

首頁
12345...7

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊