自由講場

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我見啲人政府一撤辣,即刻買多幾間
啲人又話屋企有二三個工人,好似生活好寫意
啲細路仔讀書,又話貴族學校,一個月興趣班要洗十萬八萬
啲人好似唔使做嘢咁,一年去10幾次旅行
我係咪活在平行時空?

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

sherrykwakdme 發表於 24-3-31 08:29
啲細路仔讀書,又話貴族學校 ...

呢d係貧富懸殊

子爵府

回覆樓主:

經濟係差咗,見咁多舖頭都要結業就知,但本身有錢嘅人繼續有錢,對佢地無大影響。

大宅

不明白,政府想樓價跌定升,跌諗住普通市民買到,跟住撤辣,炒家又買多幾間。

大宅

跌又死,真你唔跌又死。

水晶宮

sherrykwakdme 發表於 24-3-31 08:29

可能樓主未有正確方法,買樓現算好抵,上車首置按9成可,去旅遊有廉航,有限時優惠,專上優惠,2人同遊等,同事平均每月一次去,去完要食两餸飯

水晶宮

回覆樓主:

漏講不足3百萬樓好似冇晒,反彈有錢賺,現放租可

別墅

覺得係有人有心發大嚟攪,一嚟今次無消費券派 有啲不滿,二嚟垃圾費必出大事,422係前哨戰要廢餐具。三嚟23條鬼佬制裁嚟梗,確係有多人撤走/移民。四嚟乘機打吓煽情牌,煽動吓班平民消費可以撈返筆。我哋平民好多內幕消息唔會知,只可估下。

象牙宮

貧富懸殊。根據自己能力, 消費。沒有需要充大面, 更無謂比較。保持清醒。正面, 反面都要參考。

有錢 (2-3个)工人 vs 長者/幼兒有工人 (1个)工人。
細路仔讀書,(官校) vs 貴族

經濟係不好, 內地經濟不太好「內卷」

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

經濟係差 不過有錢嘅繼續有錢

水晶宮

2024年龍年勳章

每個社會都有唔同階層(食物鏈)組成,何必去羨慕
從天空到大地, 心臟在持續著令人眩暈的擺動, 那是初戀

珍珠宮

咁你自己嘅經濟狀況好咗定差咗?

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

經濟係超差 只係現在買樓係抵嘅,真係平過之前好多,至於去旅行有些機票係之前做緊買一送一
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

公爵府

2024年龍年勳章

大圍經濟差
個人經濟就視乎個人

水晶宮

經濟差 唔等於所有人受影響

子爵府

對我地家庭唻講購買力係差左,如果想維持儲蓄率不變,一定要係支出度慳

水晶宮

遲些連鎖反應。。!好多人都未必有錢可這樣了

男爵府

回覆樓主:

依家經濟唔好係全球(除左中國)面對既問題,不過我相信香港會越嚟越好 祖國好,香港好

伯爵府

經濟差都有有錢人,有錢人就算身家縮水都負担得起優質生活

水晶宮

玩嚟玩去都係呢班人啫,本身冇樓,打份普通文職,根本冇可能供到樓,冇話好似以前咁,好多人坐喺皇后像廣場食飯盒就捱到供到層樓,依家啲舊樓平均都閒閒哋都四五百萬,仲要係幾十年樓,唔係以前嘅百幾二百萬呀

qoo888    發表於 24-3-31 15:30

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊