自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

經濟差.. 不過普遍人嘅生活都唔錯... 有錢人繼續高消費生活

水晶宮

我覺得唔叫好,但未去到叫差
我見仍可以人揀工,重可以四處玩樂(唔止國內,重有其他地方)

子爵府

https://hk.news.yahoo.com/%E6%B8%BE%E6%B0%B4%E5%B0%88%E6%AC%84%EF%BD%9C%E9%87%90%E6%B8%85%E5%9D%8A%E9%96%93%E7%9A%84%E8%AA%A4%E8%A7%A3%EF%BC%9A%E4%BD%95%E8%AC%82%E7%B6%93%E6%BF%9F%E5%A5%BD%E8%88%87%E5%A3%9E%EF%BC%9F%EF%BC%88%E6%B8%BE%E6%B0%B4%EF%BC%89-023407693.html

到底乜嘢係經濟差。
大多人對於經濟好與壞的看法,是純粹基於個人感受及直覺去判斷。
不少經濟學家則會透過統計、數據去判斷經濟是好是壞,因此大家對經濟優劣與否得出的觀感及結論是不盡一致
你覺得香港經濟差,是因為物價高了,還是物價低了,也是很主觀的。
當我哋利用生活觀察去測量到底經濟狀況係好定係差,往往都會摻入咗自己嘅主觀判斷

各人的感受及直覺不同,判斷方法不同,故好還是壞是因人而異。

https://zh.wikipedia.org/zh-hk/%E7%BB%8F%E6%B5%8E

大宅

幸福花海 發表於 24-3-31 10:14
經濟差都有有錢人,有錢人就算身家縮水都負担得起優質生活

底厚

水晶宮

happy66 發表於 24-3-31 08:39
不明白,政府想樓價跌定升,跌諗住普通市民買到,跟住撤辣,炒家又買多幾間。 ...

當然係唔好跌啦!再跌落去對香港影響大,有炒家買咪買囉,成交增政府都多啲收入。

水晶宮

回覆樓主:

答返樓主,現在經濟係差,你睇庫房收入就知,啲舖吉左未見有人租,啲飲食零售酒店業金融個個唔掂就炒人,減人工等等,公務員都冇人工加。
到時就知味道,仲成日返大陸消費。

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

happy66 發表於 24-3-31 08:39
不明白,政府想樓價跌定升,跌諗住普通市民買到,跟住撤辣,炒家又買多幾間。 ...

撤辣,因為希希地產可以帶動經濟,而且政府需要稅收
唔係諗住普通市民買到,你方向錯了

早在疫情前好多人信口開河話希望樓價跌幾成,我已經話想想樓價跌嘅係咩日子,到時好多人工都保唔住,無人買至會跌,而家唔慌唔跌啦

大宅

回覆樓主:

好多吉鋪

水晶宮

she007 發表於 24-3-31 11:47
答返樓主,現在經濟係差,你睇庫房收入就知,啲舖吉左未見有人租,啲飲食零售酒店業金融個個唔掂就炒人,減 ...

我不會覺得返內地消費係錯,那是一種選擇。就算我香港消費,我都會格價。

水晶宮

Charlotte_mom 發表於 24-3-31 12:02
撤辣,因為希希地產可以帶動經濟,而且政府需要稅收
唔係諗住普通市民買到,你方向錯了

就算而家樓價有平左,都不見得會突然間多人買。而家多人買是一手樓,因為開價都貼近二手,起碼慳左佣同裝修錢。

我只望樓價平穩。政府也不要太著力係地產印花稅。應試下開拓其他稅收。

別墅

洗乜講主觀感受姐
股市跌左一半
樓跌左兩三成
甲級商廈空置率創新高
咁都仲要問經濟好唔好?

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

Astra00 發表於 24-3-31 12:17
就算而家樓價有平左,都不見得會突然間多人買。而家多人買是一手樓,因為開價都貼近二手,起碼慳左佣同裝 ...

我妹做地產(後勤)
佢話只係無c得咁直,唔駛好似前排咁交人裁員,離「好景」仲有好遠距離

我都覺得要開源去解決問題

子爵府

esmehouse 發表於 24-3-31 09:44
經濟係超差 只係現在買樓係抵嘅,真係平過之前好多,至於去旅行有些機票係之前做緊買一送一 :ay ...

沒裁員 其實比沙士時好!嗰時公務員都要減人工!今年仲有不少人仲有人工加

子爵府

she007 發表於 24-3-31 11:47
答返樓主,現在經濟係差,你睇庫房收入就知,啲舖吉左未見有人租,啲飲食零售酒店業金融個個唔掂就炒人,減 ...

公務員無人工加?
大學嗰啲校長同埋高層減先啦!
佢哋仲高人工過政府高層

大宅

已經由治入興。非常興盛。
本人言論不構成任何行動邀約、轉述內容不代表本人立場

大宅

回覆樓主:

經濟係唔好,不過對於有錢人嚟講無咩大影響。

珍珠宮

sherrykwakdme 發表於 24-3-31 08:29
我見啲人政府一撤辣,即刻買多幾間
啲人又話屋企有二三個工人,好似生活好寫意
啲細路仔讀書,又話貴族學校 ...

我覺得係唔差的

至少各個人身邊都有工開,生活,生存首要條件係要有嘢做先有錢儲存。

見好多鋪頭都貼街招請人,經濟應該不是差。而是那些老闆覺得啲錢賺得無2019年前咁大把。

無計,做老闆的愈賺得多就愈開心,就會覺得咁先係好生意。以前一日賺100蚊,現時一日賺60蚊,但明明都係淨賺60蚊的,但是就係唔心足嘛。

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

ASJ2008 發表於 24-3-31 12:34
沒裁員 其實比沙士時好!嗰時公務員都要減人工!今年仲有不少人仲有人工加
...
可能你唔知道,其實出邊好多私人公司都裁員、減人工 加薪嗰班可能就係之前 COVID 冇生意嗰班
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

ASJ2008 發表於 24-3-31 12:34
...
可能你唔知,其實出面好多私人公司都裁緊員,現在有得加人工嘅可能就係之前 COVID 受影響嘅旅行社、零售
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

大宅

回覆樓主:

我係Jobsdb set 左有工講知電郵。每日得十幾份,仲要部係Agent ,有一日得一份。

我係做會計,各行各業都要會計,而家都無咩工,就知經濟唔慌好。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊