自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

回覆樓主:

我首選用雲閃付,冇得用就揀用微信(多數點餐同俾埋錢),支付寶好少用。
坐地鐵用微信入閘。

別墅

回覆樓主:

我原本開左大陸版支付寶都轉投左wechat,餐廳點餐code通常都係用wechat,我係直接綁戶口用
如果支付寶要用香港支付寶匯款要收手續費

別墅

廷廷媽 發表於 24-4-3 20:28
微信可以點餐,但可唔可以用香港錢包埋單?

可以呀,自動轉港幣付款

伯爵府

牛年勳章

微信可二維碼點餐,支付寶有時不可以

子爵府

回覆樓主:

我只係返深圳
夠用記可以,一定唔駛開銀行戶口呀!

alipay hk, wechat pay hk , 第一日上去喺喺會展商場用唔到,但1年前嘅事,唔會現在有無改善

現多數用 wechatpay hk 大陸錢包,多數都成功,現在香港錢包應該都多地方用到

alipay 中國 開埋,但無佢用武之地

雲閃付,次次成功和最簡單,但匯率以上方法最高

唔知邊個最多優惠,因為多數比錢食飯是 wechat 可以比埋

講埋,我沒有大陸電話
用 wechat 香港錢包,跨境遊,選 滴滴出行
今日第一次用,好成功就 call 到車了

現在連開電話號碼的原因也沒有了

男爵府

回覆樓主:

call 車要用微信
我通常可以支付寶就俾支付寶
美團外賣同call 車一定要微信

子爵府

ansonbbb 發表於 24-4-3 18:26
只想開通其中一個,主要比付款用,謝謝

請問搭地鐵用hkwechat比錢可以嗎?

子爵府

應該比較多地方收微信. 多數兩樣都收, 但預設係微信個碼放第一.

我自己鍾意支付寶多. 用大陸版支付寶. 介面易啲用.
微信我會擔心有入嘅群, 唔知乜野原因俾他人連累封號

水晶宮

2024勳章

最好兩個都開
微信係食飯落單比錢方便
支付寶搭地鐵、巴士方便,盒馬買嘢方便(阿里旗下,無支付寶就要比現金),支付寶hk仲成日有優惠券攞,滿20減3,滿50減5之類

水晶宮

牛年勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

Tabo63 發表於 24-4-3 19:00
真係有埋支付寶,微信大陸錢包,雲閃付,就最方便。 因支付寶,雲閃付,可俾錢搭地鐵。 買美團餐,大眾點 ...

我有齊2地支付寶同微信,同埋雲閃付+雙幣卡

珍珠宮

2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

掃碼點餐/call車wechat 好d,如用alipay 多數食完比冇咁多阻滯。暫時嚟講,上大陸兩個都要有先得。
珍惜 感恩
You got this!!

珍珠宮

ansonbbb 發表於 24-4-3 21:15
請問搭地鐵用hkwechat比錢可以嗎?

我都想知,唔轉換深圳local搭唔搭到呢?

我復活節上去搭地鐵2個都有用,我用WeChat Pay, 我老公就用Alipay HK 。Alipay HK 只需要換一次local 就可。

但是WeChat Pay 係每次出入閘都要轉換,好麻煩。

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 親子王國15週年勳章

mln 發表於 24-4-3 22:01
我都想知,唔轉換深圳local搭唔搭到呢?

我復活節上去搭地鐵2個都有用,我用WeChat Pay, 我老公就用Alipa ...

我用雲閃付搭深圳地鐵幾好用,順暢出入,吾駛轉換。用hk支付寶搭地鐵都方便好用。無試過用微信搭地鐵。

男爵府

ansonbbb 發表於 24-4-3 18:26
只想開通其中一個,主要比付款用,謝謝

返大陸,我通常用八達通搭火車返上去,夠數可以攞埋交通補貼。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊