自由講場

跳至

首頁

尾頁

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

其實都好慘, 大公司35歲好後生, 迫佢哋走, 香港就叫員工唔好咁早退休, 延長退休年期!

三十幾歲人就被公司迫「起身」?到底咩原因?外媒報道,南韓四大財團之一SK集團,旗下公司11st已開始鼓勵35歲以上員工主動辭職。

報道指,11st宣布,年滿35歲且年資達5年以上的員工,如果主動申請辭職,可以一次過獲得4個月的人工作為補償。

由於近兩年全球經濟不景氣,業績欠佳的南韓公司開始削減開支,設法清退一些大齡員工。有員工慨嘆,辛苦多年,等來的卻是一份冷冰冰的清退通知,「就算為公司努力10年又如何,我現在才意識到,對公司來說,我沒有想像中重要。」

也有員工表示,其公司不會主動辭退,「而是讓那些希望他們離開的員工圍着一張圓桌坐,每天不安排任何工作,就這麼坐着,讓其他員工圍觀。」

不少大公司都開始向大齡員工「開刀」。樂天集團旗下電視購物公司,在去年9月就清退年滿45歲且年資達5年以上的員工。金融公司也出手,Hi投資證券、DAOL投資證券等證券公司,以及友利銀行、NH農協銀行等,也接受員工的自願退休申請。

部分南韓企業提出「帶薪休假」及「自願離職」,以緩解自身壓力。LG集團旗下LG Display聲稱,收到40歲以上生產工人的「自願退休」申請。

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/fina ... _001.html?refer=hn2

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

物競天擇
汰弱留強
自然不過

珍珠宮

拎完4個月,之後食蕉

子爵府

mickeyeva 發表於 24-4-26 23:40
其實都好慘, 大公司35歲好後生, 迫佢哋走, 香港就叫員工唔好咁早退休, 延長退休年期!

35歲已經要退休,呢d年紀先要為生打拼,35歲好多人上有高堂下妻兒,仲要供車供樓,無左份工叫人食屎咩

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

當年香港都有這些「肥雞餐』,等啲人可以攞多幾個月糧,自願離職,

估唔到今時今日啲人諗嘢嘅方式唔同晒。

伯爵府

2024年龍年勳章

mickeyeva 發表於 24-4-26 23:40

35歲左右的員工,即是大約有10年至13年經驗,其實多數好幫得手。唔太明白佢哋的架構。

琥珀宮

RAY媽 發表於 24-4-27 00:15
35歲左右的員工,即是大約有10年至13年經驗,其實多數好幫得手。唔太明白佢哋的架構。
...

點解唔炒最老嗰班

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊