自由講場

跳至

首頁
12345...12

尾頁

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

雪雪媽 發表於 24-5-1 00:18
點會唔好意思?我識嘅即時俾到意見/方向(唔係答案),我唔覺得有咩問題。

有時中六數、Phy都仲會拎出嚟 ...

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

真係要放手,唔通大學、碩士、博士都要陪溫咩 咁搞法只會搞到佢唔識得自己處理難題,咁第時出嚟做嘢遇到難題咁係咪又要返工陪佢呢
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

男爵府

回覆樓主:

我都識個朋友讀書好叻,佢幫個女補習。阿女番学,佢自己每日用 4 個鐘備課再幫個女溫,而家個女入左醫科。

男爵府

現世代很多父母不止大學畢業,什至碩士,又富有考公開考試經驗,知道答題技巧及答到什麼程度才可取高分,因自己考過咪知囉。
既然甘有能力,最緊要又有心,因為是自己子女,當然全力相授真全啦!補習老師也未必跟得甘貼。

男爵府

LoveCorgi2 發表於 24-4-30 23:43
考試測驗,尤其高中
見過同學媽媽fb有post出嚟。
諗亦可能好多人唔好意思比人知

有,當年我有幫我仔温書,佢考DSE有些科目我都有幫佢温,不過正如你所說,不會同人講呢

珍珠宮

畀面勳章

回覆樓主:

以前自己讀預科時都有去補習, 父母高學歷可以幫助下仔女, 一對一唔係仲好咩?

侄仔今年 DSE, 過去兩年, 我老公都有幫佢補下習咁, 主要係數學&Econ, 所以佢地兩個都幾fd

侯爵府

2024年龍年勳章

irisf 發表於 24-5-1 08:49
現世代很多父母不止大學畢業,什至碩士,又富有考公開考試經驗,知道答題技巧及答到什麼程度才可取高分,因 ...

你講得啱,做父母要有心有力先可以跟到現今中學課程,唔止要學歷有翻咁上下,最緊要識考試技巧,我都係教仔女技巧多過知識,要好清楚仔女強弱先可以tailor-made。
我老公有時聽我教仔女,佢話自己都學到野,話我完全掌握到仔女錯邊個位,講得好到開以去開補習班

伯爵府

mandy952 發表於 24-5-1 07:21
路係要佢地自己行

認同
知有啲中學家長好誇張
全程坐喺一齊溫書、睇到實

伯爵府

esmehouse 發表於 24-5-1 08:35
真係要放手,唔通大學、碩士、博士都要陪溫咩 咁搞法只會搞到佢唔識得自己處理難題,咁第時出嚟 ...

如果可以陪返工,我估真係大把家長咁做

大宅

cowe 發表於 24-5-1 01:40
我有 ….. 我都唔想 …..
我試過放手,但佢自己都放埋手,D人成日話俾佢跌一鋪就會自己溫書,可惜,我仔冇 ...

我真係一上中一就無再理佢,咁係跌左既,再加上青春期,原本叫我教geo,最後都無影。
而同仲有個小學,兩個考試期撞哂,我都唸緊遲啲Dse點算,因為一個呈分,一個dse,溫習環境氣氛唔知會唔會極度低氣壓,可以點樣呢?

子爵府

其實即係等如補習, 不過係自己黎咁解

珍珠宮

我係陪仔溫書到中一上學期,之後真係佢自己來,但我係屬於有心無力,佢中三開始亦冇任何補習,高中時有同校內低年級啲嘅同學補習,屬於義務性質,不過,我覺得如果父母可以提點到,教吓亦都無妨,始終而家父母學歷高,教吓提點吓有乜問題?

珍珠宮

回覆樓主:

有心無力,初中時都可間唔中教下。

象牙宮

LoveCorgi2 發表於 24-4-30 23:43
考試測驗,尤其高中
見過同學媽媽fb有post出嚟。
諗亦可能好多人唔好意思比人知

父母仲會同中學子女"温書", 父母該是 家長要做孩子的「同行者」,而不單純是「家長」,事事插手,要話事;而是家長平日要習慣尊重子女的獨特性,關注全人發展,讓子女感受到父母愛、明白和支持他。 家長也要尊重孩子的空間,詢問對方何時可以傾訴;經驗發掘和肯定子女的長處,讓他覺得自己有價值。 這一切都是子女心理健康的基石。

poor me, 我父母唔識。
當我成了家長, 只做半个「同行者」因孩子拒絕。

生涯規劃資訊網站 - 教育局 - 初中/高中階段 (edb.gov.hk)

初中階段
子女性格表現 ; 開始踏入青春期,生理產生變化;
容易受到朋輩的影響; 自尊心和獨立意識較強; 希望得到別人認同

家長的角色
了解子女的興趣、潛能和能力
了解子女的志向、目標及將來理想的職業
與學校多溝通,了解子女學習情況和困難
幫助子女了解各種職業,包括協助提供相關資訊
鼓勵子女訂立短期和長期目標,然後逐步實行
鼓勵子女多參與課外和社會服務活動
給予子女適當的自由度,讓他們發揮所長

高中階段
子女性格表現; 變得成熟、更有責任感; 開始思考關於將來的問題
關心社會時事問題; 對自我有一定程度的了解

家長的角色
與子女一起了解各類升學資訊,協助策劃升學就業計劃
幫助子女認識升學制度、職業發展趨勢及社區資源
鼓勵子女參加工作體驗計劃

相信子女有能力獨立做決定

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

子爵府

yauchuchu 發表於 24-5-1 09:06
你講得啱,做父母要有心有力先可以跟到現今中學課程,唔止要學歷有翻咁上下,最緊要識考試技巧,我都係教 ...

開間補習社幫家長補習應該有得諗

大宅

回覆樓主:

我陪到初中
之後疫情好多轉online
自然佢自己handle

高中都係補中文
其他佢自己攪掂

男爵府

回覆樓主:

我認,大學都會。
我會同佢討論課題,等佢專注d。唔會遊魂。只限我識果d

水晶宮

回覆樓主:

小學四年班都開始放手,唔好講過中學,有心無力啦。

水晶宮

esmehouse 發表於 24-5-1 08:35
真係要放手,唔通大學、碩士、博士都要陪溫咩 咁搞法只會搞到佢唔識得自己處理難題,咁第時出嚟 ...

冇錯,攪到依家既人高分,但EQ, AQ樣樣都唔識得自己解決同處理。

男爵府

無啦 中一已經冇啦 佢自己都拒絕我插手 我輕鬆自在

首頁
12345...12

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊