自由講場

跳至

首頁
34567...8

尾頁

複式洋房

lovedgs 發表於 24-5-15 03:42
year 3,自資,gpa要求不高 = 間學校都係做生意(吾會吾俾你畢業)
畢到業 > 有學士學位就有人工加 (即係讀 ...

你講出重點,學校仲要讀到書d同學幫free rider補底

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

吳廣德 發表於 24-5-15 09:47

有責任咩??

珍珠宮

好媽媽勳章

回覆樓主:

讀完之後,要唔要自己再搵工,如果要,我唔會讀。

男爵府

吳廣德 發表於 24-5-14 22:52
自細夢想擁有學位,可惜英文個底差,靠近幾年努力,將考獲專業資格。
如果唔讀上去只係搵少d錢,但唔影響資 ...

你可以讀埋summer sem
咁樣快半年畢業
又唔洗hea幾個月

珍珠宮

呢個系樓主嘅夢想, 支持你去追夢, 如果你吾讀, 會有遺憾
所以, 我欣賞外國D人, 好老都去讀書

男爵府

回覆樓主:

睇下經濟負唔負擔到,如果無問題咪讀。

複式洋房

Fishqqma 發表於 24-5-15 09:53
有責任咩??

所以咪癲

珊瑚宮

吳廣德 發表於 24-5-15 11:21
所以咪癲

根本唔需要發癲,因為根本唔好責任。

大宅

吳廣德 發表於 24-5-14 23:48
1就係我都諗嘅問題,不過高一級兩年都可以回本學費,就係又無咗兩年搵錢機會,主要目的就只係完夢
2好慶幸 ...

睇你讀咩先,如果淨係普通degree我覺得唔值,你full time讀完2年又老左就黎5張,再出返黎搵野都唔易,除非你讀博士個d啦

珍珠宮

自細夢想擁有學位,可惜英文個底差,靠近幾年努力,將考獲專業資格。

經濟許可當然會讀,攞到個學士學位完夢想,為自己而活

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

朋友個仔,讀完HD上year 3, 都唔係兩年讀得完,因為課程緊迫
朋友仔本身讀hd 時gpa 3.9x,不是學渣。初初讀HD只因中文唔達標

你要quit job 去讀full time? 我會考慮
1. 自己係咪讀書材料,讀大學唔同讀中學,是但一科唔合格都要take到合格至畢到業的
2. 工種係咪易搵? 我見樓主份工好似有明確職位要求同階梯,如果有信心搵得返就好
3. 無時限陪屋企人我就唔擔心,返學90%都係日間,而且大學唔係返足咁多日,一定大把時間

複式洋房

Charlotte_mom 發表於 24-5-15 12:09
朋友個仔,讀完HD上year 3, 都唔係兩年讀得完,因為課程緊迫
朋友仔本身讀hd 時gpa 3.9x,不是學渣。初初讀 ...

本身都無做野啦,剛才有位jm都啱,我嗰行要拎牌之餘仲講經驗,上到year 3應該仲辛苦過hd我諗我都係唔咁快駁上去

侯爵府

畀面勳章

我老公好似你咁有夢想,細個屋企冇能力 供佢讀大學, 出嚟做嘢後再自己讀part time, 冇記錯佢36歲時完成大學學位

珊瑚宮

PW530 發表於 24-5-15 12:25
我老公好似你咁有夢想,細個屋企冇能力 供佢讀大學, 出嚟做嘢後再自己讀part time, 冇記錯佢36歲時完成 ...

36歲又好唔同,
是8大又係值得的。

子爵府

吳廣德 發表於 24-5-15 09:47

free rider係吾做野,吾係差(需要補底),兩回事
學校同你講學校會「俾錢(別人沒有義務)」讀到書的同學幫成績差的學生補底/幫埋free rider做project?邊間U甘需要學生入讀?

珍珠宮

回覆樓主:

我會讀

子爵府

吳廣德 發表於 24-5-15 12:16
本身都無做野啦,剛才有位jm都啱,我嗰行要拎牌之餘仲講經驗,上到year 3應該仲辛苦過hd我諗我都 ...

仲以為你在職,係公司叫你讀埋個UG,有份工等緊你返去加薪,原來吾係

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

lovedgs 發表於 24-5-15 12:40
仲以為你在職,係公司叫你讀埋個UG,有份工等緊你返去加薪,原來吾係

如果係呢個情況,一定去馬

如果唔係,好老實講我有保留。就算缺人如醫護,都唔係讀完某個資歷就即升,都要排吓隊或睇機遇。樓主年紀唔細,(非歧視我都5張),至開始有個資歷,老闆(仲係無人脈無關係嘅新老闆)係咪真係會俾機會你? 好老土嘅理論,請得你,就即係失去另一個candidate 。樓主要自己review一下競爭力有幾強

唔好怪我直,為實現願望去讀,好事,有大志。但如果aim讀完有個資歷可以即時升職加薪(翻到本)就唔好抱太大期望

伯爵府

要考慮Quit左份工,讀完之後揾得番現時職位同人工?年紀越大,競爭力越低

子爵府

Charlotte_mom 發表於 24-5-15 14:09
如果係呢個情況,一定去馬

如果唔係,好老實講我有保留。就算缺人如醫護,都唔係讀完某個資歷就即升,都 ...

似係學校(自資,非8大)想收生(第一次聽有學校會叫學生幫free rider),游說HD學生(樓主)駁埋year 3 FT(做生意)

首頁
34567...8

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊