自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

MissMaMa 發表於 24-5-22 22:12
好慘 請問每年保費貴嗎?咁供法,隨時一直供落去

每個月唔過千但咁供真係好慘。

伯爵府

kaheiboy 發表於 24-5-21 17:37
廿年以上嘅人壽單cut又唔係,唔cut又唔係,其實到死咗,都唔知有冇得陪)

Agent都轉咗4個,掛名話有服務(要幫佢買多份單,否則問咩都叫搵客服,問MPF係客人私隱唔可以睇/提供建議

保險還保險,MPF 還 MPF,有保險牌唔等於有 MPF 牌。

我做月供股票系統。 講笑。 不是。   
我做證券,認識做月供股票系統的人。 也是講笑。 不是。

我是證券公司的客戶,證券公司不是我的客戶。

伯爵府

momofish2002 發表於 24-5-21 22:05
Agent幫公司做多啲生意囉。
我啲保險買咗20幾年,agent都轉咗唔少個,我住院同屋企人全院賠償全部自己攪, ...
Agent sell 單有收益,幫客 claim 錢無收益。

大宅

畀面勳章 環保接龍勳章

可以搵Insurance Broker Firm咁張單就跟公司,唔怕冇人跟,又可以有唔同保險公司嘅選擇。

子爵府

虎到金來勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

choyki 發表於 24-5-23 17:37
Agent sell 單有收益,幫客 claim 錢無收益。

條問題唔係我問,我都係答人。

子爵府

kaheiboy 發表於 24-5-21 17:37
廿年以上嘅人壽單cut又唔係,唔cut又唔係,其實到死咗,都唔知有冇得陪)

Agent都轉咗4個,掛名話有服務 ...

一定有得賠,不過就要受益人識得去搵CS處理,齊文件就有賠償,成日話賠唔到既係唔齊文件或指意agent攪啫,自己攪唔難,但你自己買人壽,就係你死咗受益人去claim,到時佢識唔識攪、你都死咗管唔到啦。

子爵府

wwwing 發表於 24-5-21 22:57
我真係要學吓自己搞,
要跟你學下嘢

自己攪真係唔難攪,普通你打份工都未必做一世啦、何況保險agent,你要預咗佢哋經常跳槽。

子爵府

wwwing 發表於 24-5-21 22:03
我都係諗住有agent跟,方便啲,唔使煩。
有agent等於冇agent

有啲agent無經驗,你以為佢幫你,但其實佢幫唔到,佢都係做中間人幫你交文件去理賠部,同埋幫下你手填下表格,如果佢填錯就claim唔到,我自己就唔會指意佢哋,我自己小心填好過,保險理賠部會對文件對字眼㗎,填啲資料有出入就claim唔到。

伯爵府

wwwing 發表於 24-5-20 20:30
我個保險經紀退咗休,
我嘅保單就變成孤兒單,
轉咗比一個唔認識嘅保險agent跟,
呢個保險agent 又唔太理會我,
問嘢又唔點回覆。
我可以點做?
係唔係可以再轉保險agent

保險經紀保險代理
保險經紀保險 broker,代表客戶。
保險代理保險 agent,代表保險公司。

喺香港,保險代理多過保險經紀

保險代理有兩種——一種係個人保險代理,一種係保險代理機構(如銀行)嘅業務代表
保險經紀只得一種——保險經紀機構業務代表

喺香港,個人保險代理多過保險代理機構業務代表

保險代理通常應該唔係一個人,而係一個團隊吧,
以我為例,我的保險代理離職後,便轉由其上級跟,
我搵過佢 claim 錢,佢搵咗佢下級跟進,好快就 claim 到。
最近我搵佢搞退保,只通過 WhatsApp 聯繫,無見過面,便一日內搞掂,今次佢自己搞,無搵下級搞
保險代理退休,不會有團隊的其他成員接手嗎?

寇鴻萍團隊超過 20 人
https://www.sundaymore.com/832614

伯爵府

javascript:;

choyki 發表於 24-5-23 17:35
保險還保險,MPF 還 MPF,有保險牌唔等於有 MPF 牌。

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/entertainment/20230619/bkn-20230619190145517-0619_00862_001.html

https://www.sundaymore.com/832614

https://www.hk01.com/article/810057

https://std.stheadline.com/realtime/article/1994333

https://topick.hket.com/article/3616629

https://tw.news.yahoo.com/%E5%A5%B3%E6%98%9F%E7%82%BA%E8%88%8A%E6%84%9B%E6%89%9B-2%E5%8D%83%E8%90%AC%E5%B7%A8%E5%82%B5-%E9%96%83%E9%80%80%E6%BC%94%E8%97%9D%E5%9C%88-%E8%BD%89%E8%A1%8C%E4%BF%9D%E9%9A%AA%E6%A5%AD%E5%8B%99%E7%8F%BE%E6%B3%81%E6%9B%9D-081025812.html

以上連結中所提及的名字,我查過,12 位有保險牌(其中 1 位是經紀,11 位是代理;其中 10 位可賣投連險,2 位不可賣投連險),當中只有 7 位有 MPF 牌。
(註:有些並不是用連結中所提及的名字登記牌照。可以喺維基百科查看佢有咩嘢其他名。)

有 5 位只有保險牌而沒有 MPF 牌,但沒有任何 1 位只有 MPF 牌而沒有保險牌。

查閱保險中介人:
https://iir.ia.org.hk/#/search/individual

查閱 MPF 中介人:
https://www.mpfa.org.hk/info-centre/public-registers/subsidiary-intermediary

珍珠宮

choyki 發表於 24-5-23 17:35

佢有牌架。

珍珠宮

kaheiboy 發表於 24-5-23 17:07
每個月唔過千但咁供真係好慘。

真係,好似無底洞咁
請問而家斷單的話,係冇得攞返任何嘢?

珍珠宮

MissMaMa 發表於 24-5-23 20:15
真係,好似無底洞咁
請問而家斷單的話,係冇得攞返任何嘢?

我幾年前試過cut單,Agent要我上佢哋office簽晒文件,交埋正本保單,竟然漏咗交上office,之後問CS話冇收過取消通知,再追Agent連句sorry都冇,話再取消過喎(基金急跌,所以咪唔cut,點知咁耐一直跌

男爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

yan12345678 發表於 24-5-23 14:18
另外我聽過最好賺系儲蓄保險,佣金系會逐年遞減,即系話今年有10%佣金收,只要你吾斷供,出年經紀就有8%佣 ...

哦,原來係咁,怪不得而家保險agent Sell我買儲蓄保險,我冇買

男爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

SARIDON 發表於 24-5-23 14:33
有嘢問,我直接打比customer service

而家會知道點做,靠人不如靠自己

男爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

yeemeif 發表於 24-5-23 14:59
Bupa都係自己跟,其實唔難

而家真係要學自己跟

珍珠宮

kaheiboy 發表於 24-5-23 22:25
我幾年前試過cut單,Agent要我上佢哋office簽晒文件,交埋正本保單,竟然漏咗交上office,之後問CS話冇收過 ...

吓,咁都得嘅,都好過份。
呢間乜野公司?真係要開名

珍珠宮

wwwing 發表於 24-5-23 23:14
哦,原來係咁,怪不得而家保險agent Sell我買儲蓄保險,我冇買

應該唔係儲蓄保險,估計係基金保險

伯爵府

kaheiboy 發表於 24-5-23 22:25
我幾年前試過cut單,Agent要我上佢哋office簽晒文件,交埋正本保單,竟然漏咗交上office,之後問CS話冇收過 ...
我最近 cut 單,WhatsApp 搞掂,一日內搞掂。

伯爵府

.

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊