自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

兒時已聽過九龍城寨,想去看,但阿媽話危險,頂多是坐車時看過外圍,或在啟德坐飛機時瞥見一兩眼。有無JM是親自入過去?可否講講你的感想,發現,故事?

伯爵府

無, 上中學之前未過過九龍

大宅

回覆樓主:

我細個婆婆湊係度住過,直至5歲先跟返媽咪住,但個個星期都去直至讀中學拆卸,其實只係好逼同d樓好密,係開唔到窗因為隔離棟樓頂住,落雨都唔知,無自來水要舅父們每日去攞水,好多牙醫成日見到聽到d人剝牙時大叫,所以我好驚睇牙 ,黃賭毒我就無見過,林峰買野間士多真係同我以前樓下嗰間好似,街坊之間好有愛,成條街都識我公公,我經常陪公公買餸,好多叔叔姨姨話我乖都會請我食野飲汽水,我每次都滿載而歸,睇完套戲回憶返晒嚟,同埋好掛住天上嘅公公婆婆

珍珠宮

2024年龍年勳章 睛靈勳章

蝦米豬 發表於 24-5-23 13:54
兒時已聽過九龍城寨,想去看,但阿媽話危險,頂多是坐車時看過外圍,或在啟德坐飛機時瞥見一兩眼。有無JM是 ...

兒時去過一兩次
走廊有滴水
天花好多電線
上樓樓梯好窄
窗口見唔到光
印象中沒電影咁殘舊
可能只去個一小部分地區

子爵府

細過果時,阿媽有個同鄉姊妹來香港嫁比個九龍城寨既男人. 我有次跟阿媽去探個姊妹,

入到去. 見到間屋無窗既, 樓底比較矮, 因為間屋上面做閣樓, 姊妹的仔女就訓上面的, 我地班細路就爬樓梯上去上面同佢D仔女玩, 閣樓高度大約1.3-1.4米左右啦, 因為我果時企係度都頂頭的! 果陣好鐘意去佢地屋企玩. 因為爬上爬落, 間屋每個角落都有得"里埋" 仲可以唔係正門口出屋, 係屋內有個暗位可以打開行出外面的, 不過果時見出面有位阿姨, 佢應該係賣淫的, 著得好SEXY 食晒煙, 坐係出面唔知係咪等客! 我媽仲話唔好行去果邊, 次次經過果個位都會拉走我地. 大約到左1987定88年.. 阿媽個姊妹派到大埔的公屋. 就無再去啦!

侯爵府

細個跟阿媽探佢朋友,
塲境同電影好似,
最記得d 樓梯扶手係爛晒嘅

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊