自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

太平盛世,都唔知點解要強制服兵役,唔通要去俄烏幫手?
咁樣BNOer的子女咪要

英國首相辛偉誠昨日(26日)撰文宣告,若所屬的保守黨在7月國會大選中勝出,將重新推動兵役制度,18歲男女公民要麼選擇服兵役,要麼選擇一年內,到警署、消防局或國營醫療系統進行25天義務工作,他認為這種服役文化可以令英國「更強大、更有凝聚力」,也樂見2名女兒當兵。如計劃落實,最快明年實施。

https://www.stheadline.com/realtime-world/3348294/%E8%BE%9B%E5%81%89%E8%AA%A0%E9%A0%90%E5%91%8A%E4%B8%80%E6%97%A6%E5%8B%9D%E9%81%B8-%E8%8B%B1%E5%9C%8B%E9%87%8D%E6%8E%A818%E6%AD%B2%E6%9C%8D%E5%85%B5%E5%BD%B9%E5%88%B6%E5%BA%A6-%E7%82%BA%E6%9C%9F%E4%B8%80%E5%B9%B4%E8%BB%8D%E4%BA%8B%E8%A8%93%E7%B7%B4

公爵府

2024年龍年勳章

咁突然,好多人失預算噃

珍珠宮

RT 發表於 24-5-27 10:18

無自由呀

已刪除用户

2024年龍年勳章 2024勳章

珍珠宮

認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章

咁講佢係咪想自己輸?

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

男女都要
放下自在

子爵府

可以揀做25天義工代替,應該無人會揀服兵役卦

珍珠宮

虎到金來勳章 畀面勳章

比你黎做25日工,會主要做清潔或者做送文件嗎?

水晶宮

保守黨在民意調查落後,仲提出呢d,好奇怪。

珍珠宮

好媽媽勳章

回覆樓主:

放心,保守黨現在落後緊20個百分點,今次好大機會會大敗。

瑪瑙宮

我覺得佢唔想做, 可能侵侵就上台, 所以佢走先.
上任幾年攪唔掂經濟, 落去更差, 唔想跟大佬 aukus 又無得唔跟, 佢諗尼條橋一定無得連任.

另外, 已拍板非法移民移去盧旺達, 遲下可能出事, 或者唔想落實 5+1, 想改, 佢唔想孭, 各種問題, 留下任執屎.

子爵府

我以前個英國老細就係因為個仔唔鍾意服兵役,所以舉家定居香港

珍珠宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

揾班曱甴去圍堵中國呀

伯爵府

pauline_c 發表於 24-5-27 10:23
25天義務工作真係好小兒科,不過蠃面都唔大

英國政客5時花6時變,義務工作建議隨時改啦

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

驚英國人顛起上嚟真係投票比佢?所以要確保自己一定一定唔可以嬴。

伯爵府

jaycee_mami 發表於 24-5-27 10:31
放心,保守黨現在落後緊20個百分點,今次好大機會會大敗。

但係工黨上場可能bno政策有改變,所以bnoer 好想保守黨繼續執政,真係二難

水晶宮

yuyueng 發表於 24-5-27 10:59
驚英國人顛起上嚟真係投票比佢?所以要確保自己一定一定唔可以嬴。

唔想做

已刪除用户

2024年龍年勳章 2024勳章

公爵府

hashtag影視迷勳章

話之佢,唔好返嚟就得

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

emilylam 發表於 24-5-27 11:06
唔想做

曾經做過,光宗耀祖一次夠啦,又唔係為份雞碎咁多人工,早走早著。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊