自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

保險一問.

手上供緊 2份 HSBC 燕梳, 就嚟供到 第20年.

1. 人壽 - 瓜咗 賠 120萬,保費 10,000 / 年
(無 Cash Value, 供到 80歲個日 自動 cut 單)

2. 醫保 - 20萬 額,保費 5000 / 年
(Cash Value 46000多d)

以上 都冇儲蓄成份.

呢 3,5 年 個d 保費 加得非常勁,
越供就越覺得 第 2 份 燕梳 無咩著數,
cut 又唔喺,唔 cut 又唔喺,
其實有冇得將佢轉埋落去 人壽到 ?

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

第1份人壽無cash value 要$10000/年保費咁多?
如果純人壽好平咋喎,
你係咪第1份同第2份單倒轉左?

象牙宮

tmlhk 發表於 24-5-27 17:28
保險一問.

你醫保係咪一舊錢,無claim 過就儲落去,
到時一筆過攞返出來?

珍珠宮

回覆樓主:

年紀大咗先cut醫保?隨時有咩事買唔返,或者好貴。
年前大咗,身體問題多咗,考慮下身邊嘅錢夠唔夠比醫療費,當然可以睇政府嘅,但政府排專科要用條命去慢慢等。

大宅

回覆 MsBusy 的帖子

再對咗一次 -
1. 人壽個份, Annual Premium 10,704
2. 醫療個份, Annual Premium 5,607

人壽個份 最初買個 10年,保費只喺 5000-6000 /年
加到呢 3,4年 超過 10,000 /年, 醫療個份初初 只喺 around 2300 /年.

HSBC 咁樣加上去,真喺唔多抵.

大宅

回覆 mercurycc 的帖子

咁多年 完全 無claim 過.
真喺唔知 個 cash value $46,000 係點安排,
2份 一次過買嘅,個 Sales 話 喺 已出之物,唔會有錢回頭,
不過 我真喺咩都唔識,所以問吓.

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

tmlhk 發表於 24-5-27 18:13
回覆 MsBusy 的帖子

再對咗一次 -
你係咪年紀比較大?
所以買Term Life Insurance先加咁多?
年紀大, cut左醫療,用呢個價未必買得返,
身體狀況已經唔同後生時,
當然都要睇你供款能力

翡翠宮

tmlhk 發表於 24-5-27 18:17

你不如拎份單去hsbc問清楚

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

醫保得咁少,做一次普通手術都要貼錢啦!轉自願高端啦。人壽要供到80?吾知有無咁長命。

大宅

回覆 ydoris 的帖子

>>做一次普通手術都要貼錢啦!

呢個 正正 就喺我諗嘅嘢.

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

買醫保係要計埋醫療通漲,保費年年加係正常。相反地保額太少亦無加幅真搵笨。我買個份初時保額800萬,幾年已自動加到千幾萬。如果另外買到既就cut呢份。計落一定有賺。我自己都吾叻呢啲野,但買落學下學下就識多d。

象牙宮

醫保重有幾多年供?
年紀大嗎?

象牙宮

wan_sosin 發表於 24-5-27 18:08
年紀大咗先cut醫保?隨時有咩事買唔返,或者好貴。
年前大咗,身體問題多咗,考慮下身邊嘅錢夠唔夠比醫療費 ...
認同等政府真係。

有朋友岩發現癌症,
政府要半年後才排到去照,
唔等政府出面已做完手術.

子爵府

2024年龍年勳章

回覆樓主:

冇儲蓄成份既純人壽每年保費咁貴?係咪有問題?純人壽係好平,百幾2百蚊就可以賠50萬以上
第二個醫保得20萬,但係要5000蚊保費一年,宜家20萬賠償,同埋我覺得你果份醫保應該claim唔足,可能只claim返七至八成,入入醫院都爆啦
其實樓主你個人壽係咪有儲蓄成份,如果係,1萬蚊一年就差唔多

子爵府

2024年龍年勳章

對呀,如果你兩份都冇儲蓄成份,其實係一個消費品,無claim係當消費左啦

子爵府

2024年龍年勳章

回覆樓主:

其實而家好多人都會咁樣買兩份醫保,一份喺普通嘅自願醫保,一份就係高端醫保,平時小手術就用普通自願醫保,因為保費相對會平係百幾二百蚊一個月,普通自願醫保差不多所有保險公司統一42萬保額,高端醫保就係用嚟做大手術嘅,保額起碼要過千萬,但就有墊底費,就可以用普通醫保賠償額支付高端墊底費

QUEEN314    發表於 24-5-28 11:03

子爵府

2024年龍年勳章

mercurycc 發表於 24-5-27 18:35
醫保重有幾多年供?
年紀大嗎?

醫療保險係無分幾多年供喺,每年續保一次,第二年到期有錢就續,冇錢就斷供

珍珠宮

2024年龍年勳章 睛靈勳章

tmlhk 發表於 24-5-27 17:28
保險一問.

1. 人壽冇儲蓄成分月供貴咗啲喎
即係而家唔可以攞現金出嚟
80歲後自動cut單上天堂有冇得賠

公爵府

虎到金來勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

MsBusy 發表於 24-5-27 18:00
第1份人壽無cash value 要$10000/年保費咁多?
如果純人壽好平咋喎,
你係咪第1份同第2份單倒轉左? ...

我都覺得奇怪。10000/yr. 冇cash value, 唔通想人79歲自殺攞返120萬走?

男爵府

回覆樓主:

樓主年紀好大?

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊