自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

▲ 疫情爆發曾為發燒病人看診,青衣仁醫守護街坊數十載突離世,眾人懷緬:由細睇到大。

人生無常。近日有一名青衣街坊在網上發文稱,青衣一名仁醫在早幾個月前離世,於是發文懷緬。帖文發出後不少街坊都表示,自己自小就在該名醫生那裡看診,以為醫生只是退休,「原來佢去咗」,並希望逝者安息。

一名網民昨天(26日)在Facebook群組「青衣街坊吹水會」上載一張照片,從照片中可見,是患者在2012年於西醫葉肇慶處開的病假紙。他表示,早幾個月前得知葉醫生已經離世,照片中是其哥哥所保留的醫生紙,並表達對葉醫生的懷緬。

帖文發出後不少網民為葉醫生的離世感到可惜,以為醫生只是退休,並表示自己在葉醫生處「由細睇到大」、「我跟咗葉醫生35年」,稱讚葉醫生不僅醫術好,更是一名溫柔的醫生。

還有不少網民分享曾經在葉醫生處看診的經歷,「永遠記得葉醫生每次好溫柔捉住呀仔隻手,『朗朗好多鼻水喎~❨聽診器❩有少少凍唔洗怕下』,之後再請佢食糖,咁就廿年之前了」、「葉醫生啲藥食一次已經好好多,而且唔用抗生素。我仔由BB睇到去加拿大讀書,每次返香港去葉醫生到配平安藥,醫生都同阿仔講:『樂樂讀書點啊?喺加拿大凍唔凍啊? 」 啱啱同仔講,醫生走了,佢都好傷心』。

更有網民指,在本港新冠疫情爆發期間,許多診所都不接診發燒的病人,「葉醫生係唯一肯睇我的醫生」。

濼濼媽    發表於 24-5-29 10:58

侯爵府

2024年龍年勳章

好醫生,可惜

我睇開都有個中醫師好好,都係有急病走左

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

葉醫生年紀好大?

侯爵府

2024年龍年勳章

RIP~

翡翠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章

RIP

象牙宮

可惜,rip.

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

珍珠宮

開心吸收勳章

回覆樓主:

睇D留言就知係好醫生,好難得
rip

珍珠宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

仁德兼備嘅好醫生難得

珍珠宮

可惜,RIP

侯爵府

回覆 elbar 的帖子

點解好人都通常好早走?

子爵府

RIP

珍珠宮

Lhin 發表於 24-5-28 09:13
好醫生,可惜

我睇開都有個中醫師好好,都係有急病走左

好醫生離開係對病人好大嘅損失!

珊瑚宮

回覆樓主:

RIP

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

RIP

水晶宮

牛年勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

RIP

子爵府

RIP

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

回覆樓主:

伯爵府

2024年龍年勳章

回覆樓主:

RIP

公爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章

回覆樓主:

RIP

首頁

尾頁

跳至