自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

▲ 84歲老伯跟正版何伯個造型一樣!

《東張西望》何伯何太忘年戀成為城中熱話,令到去年12月一條短片被翻炒!片中一名84歲老伯與細29年的內地妻譜出忘年戀,婚後3年與老伯分房睡,而妻子取得香港身份證後就出外找工作,但沒有幫補家計,屋租、水電費及食用全部靠老伯供養,所以84歲高齡仍要擺地攤賺生活費,而妻子更日日威脅離婚,令到老伯感嘆:「佢可能係嫌我老囉……佢鍾意我啲錢咋!」

該段影片於去年12月在網上瘋傳,84歲老伯接受內地網紅訪問,首任太太14年前去世,與一名細29年的內地女子展開忘年戀,兩人是經鄰居介紹認識,很快兩人就結婚,內地妻申請單程證來港,但婚後3年妻子分房睡,

"初初結婚有張大床,而家張床都無埋喇,分開成7年。我瞓廚房對面張床,佢瞓廳嗰張。"

84歲擺攤養家

老伯以為是黃昏戀老來有伴,豈料兩人結婚10年,雖然妻子有工作每日收入$500至$600,但每日都問老伯拿$400,而老伯還要交租及交雜費,令到年紀老邁的他仍然要出來工作擺攤,每天收入約$800,加上平時妻子想買東西都會問老伯拿錢,令到他變月光族:

"我養佢㗎,佢鍾意我啲錢咋!同埋嗰間屋。間屋就唔係我嘅,交租我交囉。乜都係我㗎!"

除了索取生活費外,老伯還被妻子精神折磨逼離婚,但當老伯肯離婚時,妻子又突然轉口風說不離,不過仍然開出離婚條件,需要每日給$200生活費:

"現在我畀佢400元1日,而家佢話離婚,畀少一半畀200元,仲要包佢食包佢住。佢需要買嘅嘢,我都要包晒。水費電費乜都係我㗎,佢話需要養佢㗎!就算離婚佢都要住喺嗰度㗎啦,佢話嗰間屋佢有一半。"

老伯其實有兒有孫,他在片中表示3個兒子都大學畢業及4名孫兒,而3名兒子都50多歲,卻沒有一個理會他、探望他:

"養大3個仔,個個都係大學生,我都唔知點講,無一個理我㗎!"

網民:就是貪圖香港身份證

而影片引來網民熱議,留言指「人家就是圖他的香港身份證」、「3個仔4個孫都不來看,所以人到最後還是靠自己。」、「感覺這個爺爺以後愈是可憐,年紀大了沒辦法賺錢、老婆愈不理他,兒子也是不理他,老人真可憐。」、「70歲本該享兒孫福的年紀,卻選擇了二婚、值得大家思考人生如何正確選擇。」

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

咪就系可憐之人必有可恨之處,仔女同孫比幾多錢阿伯,最後咪又系去左個大陸女人度,比我系仔女同孫都唔會理阿伯啦。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章

回覆樓主:

既然伯伯知佢只貪錢,不如自己主動離婚。

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

唔抵可憐,做人要有自知之明

我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

公爵府

個女見你84歲,先拖住唔同你離。等你死後,有間公屋,錢又點都有D。如果你後生10年,一攞証就飛你

珍珠宮

回覆樓主:

個女人捱咗三年同阿伯同床,辛苦錢嚟!

男爵府

2024年龍年勳章

elbar 發表於 24-5-29 13:50

《東張西望》何伯何太忘年戀成為城中熱話,令到去年12月一條短片被翻 ...

趕呢啲女人返大陸喇!
就係呢D阿伯,不自量力,咩老來有伴?咩搵人照顧自己,以為有免費工人,自己捉老鼠入米缸咋!
唔知一單半單囉。

珍珠宮

回覆樓主:

都係這款帽子的老男人

珍珠宮

yuyueng 發表於 24-5-29 14:20
咪就系可憐之人必有可恨之處,仔女同孫比幾多錢阿伯,最後咪又系去左個大陸女人度,比我系仔女同孫都唔會理 ...

咪係!傻嘅都知冇可能益個女人啦!

珍珠宮

貝_貝 發表於 24-5-29 15:47
趕呢啲女人返大陸喇!
就係呢D阿伯,不自量力,咩老來有伴?咩搵人照顧自己,以為有免費工人,自己捉老鼠 ...

害埋全香港人幫佢埋單!

大宅

佢唔知點解3個仔唔理佢
唔係唔知
係唔想知啫

點解要比錢個女人
你自己蠢啫
無得怨
怪自己咸濕夾蠢

珍珠宮

自己攞嚟

伯爵府

elbar 發表於 24-5-29 13:50

《東張西望》何伯何太忘年戀成為城中熱話,令到去年12月一條短片被翻 ...

呢個伯伯咁傻嘅,梗係離婚趕走咗個女人先算啦, 每日二百蚊贍養費,咪離婚之後反口啦,個女人點會有錢搵律師告到佢, 咁都畀個女人要脅到

別墅

回覆樓主:

個女人唔通貪你陣老人除咩,以為自己係何紅申?

大宅

相差咁多年,人哋真係貪你嗰陣老人除香咩

大宅

莫財 發表於 24-5-29 17:18
個女人唔通貪你陣老人除咩,以為自己係何紅申?

何生有錢有權有勢,仲要後生時勁靚仔

珍珠宮

15週年勳章

自找的, 有乜好怨

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊