自由講場

跳至

首頁
12345...13

尾頁

大宅

假設層樓唔洗供。而用番自己接受到啲生活水平,唔太奢侈,但唔洗狂慳。而醫療開支都係睇政府醫生,因大病根本私家醫院燒銀紙,儲多多都唔夠啦

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

咁你應該計吓每個月要用幾錢 (如水電煤、管理費、差餉、保險、食、交通),呢啲係最基本
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

珍珠宮

回覆樓主:

至少500萬現金

伯爵府

我反而係覺得如果身體健康仲有體力嘅,可以做到幾耐得幾耐。工作除咗賺錢之外,都可以唔使咁悶。

joycewsm    發表於 24-6-21 08:42
HandShum    發表於 24-6-13 13:15

男爵府

potato38 發表於 24-6-13 00:16
假設層樓唔洗供。而用番自己接受到啲生活水平,唔太奢侈,但唔洗狂慳。而醫療開支都係睇政府醫生,因大病根 ...

如二個人 500-600萬

公爵府

假設層樓唔洗供。而用番自己接受到啲生活水平,唔太奢侈,但唔洗狂慳。而醫療開支都係睇政府醫生,因大病根 ...

被動收入是平時洗費2,3倍,就應該ok
現金600萬以上

男爵府

Sweetbabymom 發表於 24-6-13 01:14
我反而係覺得如果身體健康仲有體力嘅,可以做到幾耐得幾耐。工作除咗賺錢之外,都可以唔使咁悶。

同你一樣諗法,做得到就繼續做

男爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

我覺得過了45轉半職(專心照顧多啲屋企)老公就繼續做唔係太大洗嘅話可以係咁做…

大宅

回覆樓主:

現金一千萬,加每月被動收入5萬,就退,如果唔得就半職都一路做住先,我覺得好多工種唔係太辛苦都可以搵錢,1萬點都有

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章

laumuichu 發表於 24-6-13 04:59
現金一千萬,加每月被動收入5萬,就退,如果唔得就半職都一路做住先,我覺得好多工種唔係太辛苦都可以搵錢 ...

什麼工種

公爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

呢到大部分人是靠C6去搵錢。隨時都唔做,隨時都FTM。一家只要有一個花你錢的人,你的人生便會被消耗,退休遙遙無期。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

Sweetbabymom 發表於 24-6-13 01:14

睇你點樣安排退休生活,
退休也可以很充實,
陪家人,約朋友,學野,做義工,去旅行,有錢根本唔會悶!

大宅

現金一千萬,加每月被動收入5萬,就退,如果唔得就半職都一路做住先,我覺得好多工種唔係太辛苦都可以搵錢 ...

那現金1000萬所產生的收入,例如:定存利息/股息/債息 etc, 計唔計入你講的5萬被動收入內?

男爵府

followgod 發表於 24-6-13 01:42

如果已多過呢個數,會唔會把多出既借比仔女買樓?

珊瑚宮

太少吧

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

要睇埋被動收入
否則好易洗曬
不要從別人的嘴裡去認識我

珍珠宮

上網搵個retirement calculator按自己情況算一下就清楚,但嗰個只係經濟上嘅計畫,退休要完全停下來最大心理關口反而係適應,曾經過了半年FTM生活,真的唔適應,最後仍然選擇回歸職場,現在同事都批我好難接受退休生活,佢哋笑我話工作壓力係我嘅精神食糧

edhepp    發表於 24-6-13 10:56

珍珠宮

有自己屋,兩公婆要6-7萬/月(70-80萬/年)可能算比較高了吧,一般家庭可能可以減半?

子爵府

我覺得好合理,啲人話要過千萬,其實老左仲可以將層樓逆按,又一筆收入啦

公爵府

2024勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

兩人,已計劃儲350萬,買年金每月收16000$,北移退休。
我哋不嬲生活節儉貼地。

首頁
12345...13

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊