自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

牛年勳章 2018復活節勳章

食環署食物安全中心表示,為打擊入境人士非法攜帶受規管食物到港,中心已加強堵截和採取執法行動,安排檢疫偵緝犬於各陸路邊境管制站協助執法人員執勤,以保障公眾衞生。

截至昨日,中心今年就入境人士非法攜帶受規管食物到港共提出715宗檢控。

根據《進出口條例》(第60章),每批次的進口肉類及家禽亦須向食環署申請進口許可證。此外,根據《進口野味、肉類、家禽及蛋類規例》(第132AK章),每批次的進口野味、肉類、家禽及蛋類(受規管食物),無論是自用與否,必須附有由來源地有關當局簽發的衞生證明書或食環署的書面准許。根據第132AK章,違例者一經定罪,最高可被罰款5萬元及監禁6個月。從內地到港的受規管食物,進口人士須隨貨提供由內地海關部門簽發的衞生證明書,證明食物來自內地監管當局認可的註冊供港加工企業。

切勿以身試法!

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

一定好多
前排至有po 講深圳買袁記雲吞

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

香港罰好少咋
所以啲人咪唔驚

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

tet123 發表於 24-6-14 09:17
食環署食物安全中心表示,為打擊入境人士非法攜帶受規管食物到港,中心已加強堵截和採取執法行動,安排檢疫 ...

香港d海關太少抽查
我覺得佢地好懶

子爵府

食環署食物安全中心表示,為打擊入境人士非法攜帶受規管食物到港,中心已加強堵截和採取執法行動,安排檢疫 ...

我聽我呀嬸講佢朋友帶咗烚咗少少生肉帶返香港,關員問佢有無帶生肉,佢話無帶熟肉,點知關員扣留佢然後call食環來check啲肉,等咗好耐食環來到check咗話生,要告佢罰錢,搞咗一天先返到屋企。所以呢自己點樣分得清烚幾多為之熟肉,所以真系唔好博!

珍珠宮

2024年龍年勳章 睛靈勳章

諗都冇諗過

子爵府

生肉包唔包括海產、海鮮?
之前見關口有原隻大閘蟹賣

珍珠宮

15週年勳章

要出到呢招

水晶宮

有朋友試過在山姆買牛肉羊架入境

侯爵府

2024年龍年勳章

諗都冇諗過帶生肉入境

象牙宮

ychan^ 發表於 24-6-14 10:10
我聽我呀嬸講佢朋友帶咗烚咗少少生肉帶返香港,關員問佢有無帶生肉,佢話無帶熟肉,點知關員扣留佢然後cal ...
大陸好興話烚過後包好畀人拎走,
話唔怕海關唔查,
日日好多人返大陸買餸,
捉唔到咁多。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

冇諗過要試
香港又唔係冇肉賣

珍珠宮

唔係細路 發表於 24-6-14 10:36
生肉包唔包括海產、海鮮?
之前見關口有原隻大閘蟹賣

大閘蟹係可以,唔知點解

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 15週年勳章

回覆樓主:

明知唔得,唔會試

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

回覆 唔係細路 的帖子

海產可以。數量係自用就得。(當然風險自負啦)

水晶宮

回覆樓主:

路過!真係不要,自己什麼也不帶回港,包括蛋糕也不帶,最安心同健康

伯爵府

wendyaupooh 發表於 24-6-14 11:11
回覆 唔係細路 的帖子

海產可以。數量係自用就得。(當然風險自負啦)

竟然可以?噢

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

香港有冇檢疫犬?外國都係靠佢哋,靠海關睇過關啲人閃閃縮縮先抽查有鬼用咩,狗一聞就聞到啦!

侯爵府

2024年龍年勳章

回覆樓主:

餃子裏面都有生肉
但見好多人買袁記

子爵府

kerotan 發表於 24-6-14 13:18
餃子裏面都有生肉
但見好多人買袁記
但我試過兩次用袁記個袋光明正大咁系海關面前經過都無比佢叫住喎,系咪呢d製作過的肉就算生都得家?無整過一件件血淋淋個d先吾比帶?

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊