0-6個月

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

BB而家半歲大,雖然都唔係咩大病,
但眼見佢成日咁病法都唔係辦法,有咩方法可以增強免疫力?

PS. 奶粉B

複式洋房

仲咁細個,其實最主要影響發育都係飲食,即係人奶/奶粉營養

複式洋房

半歲之前其實都唔啱比太多額外補充品比佢,
與其諗補充啲咩倒不如從基本飲食打好根基!

我自己就揀咗隻成分豐富,有齊MFGM 、HMO、乳清蛋白嘅A+ 金蓋,
呢啲成分唔只可以確保佢有充足營養,
其中HMO PDX GOS呢個益菌組合仲可以提升BB抵抗力,
我bb食佢都好長肉同少病

複式洋房

回覆 XinXin.YHX 的帖子

真呀,半歲前都唔適宜太加固住,補充品都唔應該亂食,最實際都係注意返主要飲食,當然注意環境清潔都好緊要

複式洋房

如果係餵緊奶粉,可以主力搵啲有HMO成分嘅奶粉,HMO其實係母乳第三大成分,佢可以促進腸道健康,幫助抵抗細菌入侵,BB自然病得少啲

別墅

近年都真係有唔少研究指出腸道微生態係影響身體抵抗力嘅關鍵,
所以話BB食好啲真係好緊要

如果樓主唔怕轉奶粉都可以考慮下neuro pro,
健康院姑娘都係推呢款畀我,話佢營養好全面仲對腸胃消化好好,
我仔食咗佢之後都好少再成日發燒

大宅

虎到金來勳章 減齡達人勳章

回覆 cococoli 的帖子

你可以試下出去行多d公園,曬下太陽,同揀隻有乳脂同營養好啲嘅奶粉,我BB飲緊皇家美素其實都好少病又訓得。

大宅

BB咁細個, 真係最緊要食得訓得好緊要, 要比bb有充足睡眠, 簡岩合適既奶粉, bb身體自會有改善架啦,好似我B咁飲咗皇家美素,有乳脂令佢訓得好咗又少病咗。

子爵府

曬下太陽同保持空氣流通,你BB仲細要揀岩奶粉增強抵抗力,我小朋友之前都成日病,轉咗皇家美素後免疫力好左,乳脂豐富營養夠全面真係病少左好多,明顯腸胃、消化同吸收都好左,最緊要訓得好左。

男爵府

虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章

cococoli 發表於 24-6-14 13:54
BB而家半歲大,雖然都唔係咩大病,
但眼見佢成日咁病法都唔係辦法,有咩方法可以增強免疫力?
如果想增强免疫力,可以餵人奶外,可以再補一餐奶粉,奶粉要揀d淡d有乳脂成份會好d。

大宅

Maychoiiii 發表於 24-6-14 14:15
如果係餵緊奶粉,可以主力搵啲有HMO成分嘅奶粉,HMO其實係母乳第三大成分,佢可以促進腸道健康,幫助抵抗細 ...

係呀!我用皇家美素,佢有乳脂,營養豐富d,令BB訓得好,自然勉疫力都增強,所以都好少病。

男爵府

maggie_tamhk 發表於 24-6-14 16:39
BB咁細個, 真係最緊要食得訓得好緊要, 要比bb有充足睡眠, 簡岩合適既奶粉, bb身體自會有改善架啦,好似 ...
我BB補奶粉都係飲呢隻嫁,呢隻有豐富嘅乳脂,BB吸收得好好,加上BB都瞓得好咗,抵抗力都強啲既,自然病都少啲

大宅

BB防敏心得分享勳章 食得好勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回

傻豬仔包 發表於 24-6-14 18:14
係呀!我用皇家美素,佢有乳脂,營養豐富d,令BB訓得好,自然勉疫力都增強,所以都好少病。
...

我都係俾我B飲呢隻,有乳脂營養豐富d,打好個底最重要,食得訓得又玩得,就無咁易病。

大宅

回覆 cococoli 的帖子

最近流感高峰期,大人小朋友都已經習慣唔戴口罩,好容易被傳染。最緊要都係要增強抵抗力,小朋友去多人地方要戴口罩,勤洗手。不過我B食開皇家美素奶粉,可能有乳脂成份,除咗訓得好,touch wood都好少病既

洋房

Maychoiiii 發表於 24-6-14 14:15
如果係餵緊奶粉,可以主力搵啲有HMO成分嘅奶粉,HMO其實係母乳第三大成分,佢可以促進腸道健康,幫助抵抗細 ...
真, 醫生個陣叫我試雅培心美力, 話佢嘅hmo含量係市面最高, 加埋有nts, 都係母乳有嘅營養, 幫bb加多d抗體, so far我囡都好少病

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊