6個月-1歲

跳至

首頁

尾頁

洋房

明明之前同一隻牌子食開都冇事
但唔知點解轉完二號之後啲便便好似深色咗好多又硬好多

複式洋房

BB而家幾耐屙一次先?D屎臭唔臭?

洋房

便便問題都係同腸胃有關,二號通常比一號多營養,尤其係蛋白質含量唔同,BB腸胃本身唔夠好所以消化唔到都未定

洋房

kakakaS 發表於 24-6-20 16:33
BB而家幾耐屙一次先?D屎臭唔臭?
係重味咗啲,同埋今轉便便距離上一次都隔咗成五日先屙,之前都冇隔咁耐三日到就有貨仔..唔通一號二號真係爭咁遠?

大宅

睇成份啦, 二號一般鐵質重好多, 便秘最大原因

複式洋房

holidayIloveu 發表於 24-6-20 16:35
係重味咗啲,同埋今轉便便距離上一次都隔咗成五日先屙,之前都冇隔咁耐三日到就有貨仔..唔通一號二號真係爭 ...

如果又黑又臭可能係熱氣都未定,如果BB腸胃差仲可以試埋Neuro Pro呢隻,呢隻我身邊好多朋友都係食佢,佢少甜又唔熱氣,仲有齊MFGM HMO DHA同優質蛋白呢啲成分,對腸胃功能好好,仲有埋膳食纖維,我女女食佢都成日有便便,啲便便又靚仔

洋房

如果啲便便成日都好硬唔改善好易搞到佢地屁屁損㗎,真係要快啲搞搞佢

別墅

開始加固咗未?如果本身隻奶粉就唔算特別好消化 連埋加固嘅食物就更加難消化 呢個時候再轉埋新號碼嘅奶粉就更加易爆煲

複式洋房

holidayIloveu 發表於 24-6-20 16:12
...
有時有啲牌子上一個number食得好好地,
到換下個number嘅就唔夾BB腸胃其實唔出奇
不過我自己餵開A+ 金蓋就冇呢個問題
亦都可能係你之前嗰隻本來就冇食得有幾好
只係你唔覺眼

民房

食益生菌

大宅

甘可能bb未適應你而家呢隻2號奶粉,應該慢慢轉奶粉,轉一餐先,同埋甘多日先一次便便係唔得架,試下按摩下肚仔。我仔飲美素金裝由1號轉2號加埋固都日日有便便,消化得唔錯。

大宅

轉二號 , 有冇同一號溝住轉 , 要俾d 時間BB 適應 , 我仔由細飲美素金裝 , 飲到依家加固+ 三號便便都暢通 , 好少便秘, 直頭好似痾屎神器咁

大宅

BK Milk勳章 畀面勳章

回覆 holidayIloveu 的帖子

正常1號奶粉會比2號奶粉容易消化,同埋係咪已經開始加固?因為加固後便便都有所不同。

大宅

holidayIloveu 發表於 24-6-20 16:12
...

二段配方唔同左 轉奶時候有無按照方式逐d轉 俾bb腸胃適應下 不過之前都要三日左右先有 其實應該已經有d問題了 依家可能係加重左 我仔仔飲美素金裝 日日都會有便便 仲好順暢

大宅

食二號奶粉即係開始加固,要比多啲水佢飲,我BB二號奶粉飲金裝美素,加固之後便便都無咩改變,一樣咁靚

別墅

你未加固前bb三日先有便便,
而家仲要加固再加轉奶粉,佢腸胃都要時間適應,你之前隻奶粉都唔容易有便便, 你應該慢慢一日一餐咁樣試吓轉奶粉, 始終配方唔同咗,我小朋友都係飲樓上嗰隻美素金素,keep住日日有便便,小朋友唔使谷住都冇咁辛苦啦

複式洋房

BB六個月開始食加固,飲奶粉嘅次數有冇減少?轉2號奶粉要一餐一餐咁轉,比腸胃慢慢適應,另外選擇有益生菌嘅奶粉,可以幫助腸道消化。

別墅

回覆樓主:

最好留意一下加固的食物及有沒有額外提供足夠的水份.
除了飲奶之外, 食固體食物都需要補充多少少水份, 加上最近天氣炎熱.
飲多少少水都對排便便有幫助.

別墅

2號同1號點都有唔同,加上BB腸道仲發展緊,突然接受唔到都唔奇 我果個係本來飲開醫院隻水奶,點知起皮膚起粒粒又便秘,轉左飲佳貝羊奶先改善到,聽個營養師講羊奶啲營養係比較易消化

複式洋房

1號2號可能成份唔同, 我地由細飲雅培心美力, 醫生話咁多奶粉佢嘅hmo量最多, 加埋益生菌相輔相成先得嫁…我地加固個陣都冇便便問題, 不過真係要留意下, 便便去得唔好有機會搞到免疫力降低嫁, 呢隻有nts補埋抗體, bb相對冇咁易病

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊