自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

好媽媽勳章 大廚勳章

如果佢吾認,我支持你去報警!一定要比佢知網上言論都要負責任!

大宅

原帖由 daniel44 於 09-6-21 12:12 發表
幾年班 ?

小四咋

子爵府

原帖由 j0 於 09-6-20 23:57 發表
已和老師相談,老師亦贊同我去報案!我去做呢件事目的不在於要去告一個「小學生」,而是要找發帖者!為佢所做o既事付上責任,更加想呢個小朋友o既父母知道佢小朋友做緊咩事!!
o係我有呢個動作前,我已問過朋友,如果報警會有咩後果!答 ...

strongly support

recall one similar case in oversea, the girl (victim) killed herself later, so i suport report to police in whatever circumstance

子爵府

原帖由 mother904 於 09-6-21 11:00 發表
點解你會知係邊個既,即係話之前佢同你囡囡有過節?

其實我覺得報警無壞,差人唔會告一個小學生,何況網上誹謗既法例到而家都未訂好,呢d case係會係民事唔係刑事,民事根本好小事,樓主唔追究就即係無事。

差人只會警告下個小朋友,而且樓主可以要求佢係同一個post公開道歉,等佢買個教訓,唔好以為係網上就可以亂post野

this is one of the main point for reporting to police & also a warning sign to all forum users

別墅

原帖由 j0 於 09-6-21 12:05 發表

其實老師都估到係邊個,只係冇足夠証據...所以我先想去報警拎ip,而老師亦認同...
但呢刻如果佢都仲係唔肯認,我先會去報警!

報警拎唔到架,要法庭要求網絡供應商先會提供ip同個人資料。

別墅

原帖由 joeamanda2004 於 09-6-20 14:47 發表
小朋友既事
大人何須插手

我都係甘話,為何現今父母認為自己的子女一定是對!

珍珠宮

畀面勳章

post 果位小朋友真係要受罰, 就算係樓主個女唔啱, 果位小朋友都無權將他人全名連相放上網, 一定要懲戒, 依家d人太濫用互聯網!!

如果我係樓主, 我都會追究到底, 直到對方企出嚟認錯為止; 如自己個女都有錯, 阿女都一樣要面對結果, 亦會受罰, 所以搵出真相好重要!! 小朋友真係要比佢o地知道咩o野係啱同錯!

有d父母係怕事, 好多o野都會不了了知, 亦唔會追究誰是誰非; 有d父母係正義, 如果仔女有錯, 會要佢o地知錯能改, 亦會盡力保護受傷害o既子女.

希望樓主最後可以搵到果位小朋友出嚟, 知道成件事o既來龍去脈啦~

禁止訪問

最關心BB問題熱投勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

侯爵府

畀面勳章 大廚勳章

原帖由 十月變形記 於 09-6-21 05:44 發表
我都認為樓主可以有報警之外嘅做法, 我以前學校發生過一d事, 個社工當時嘅處理手法幾好, 你可以參考:

先叫班主任向班上同學講, 有人惡作劇在網上公開同學個人資料(唔使指明係邊個同學), 教導全部同學呢件事嘅嚴重性 ...

珍珠宮

畀面勳章

呢度都係一個例子

http://forum.baby-kingdom.com/thread-2317431-1-1.html

首頁

尾頁

跳至