婦女醫護

跳至

首頁

尾頁

子爵府

有冇人有呢個問題?
我懷疑自己有

但又唔知去邊道有得check
可唔可以話俾我知通常有咩徵狀?

禁止訪問

最關心BB問題熱投勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

子爵府

原帖由 wendy614 於 09-6-21 04:53 發表
唔太明,
你邊到feel到唔舒服?
子宮個個位?

盆骨側邊(子宮兩邊)
有時左,有時右
有d似谷m
但又唔係完全一樣
勁痛
尋晚又痛到瞓唔到

水晶宮

2024年龍年勳章

我有架. d 痛有時係 "了" 下, "了"下咁. 痛一日咁啦.

原帖由 kateyu 於 09-6-21 12:26 發表

盆骨側邊(子宮兩邊)
有時左,有時右
有d似谷m
但又唔係完全一樣
勁痛
尋晚又痛到瞓唔到

從天空到大地, 心臟在持續著令人眩暈的擺動, 那是初戀

子爵府

原帖由 Rita 於 09-6-21 12:50 發表
我有架. d 痛有時係 "了" 下, "了"下咁. 痛一日咁啦.

係咪同我講ga位置差唔多呀?
我覺得好似頂住咁,但會好慢咁移動(d痛向中間去咁)
我尋晚痛左成晚
今日又好似冇嘢wor~

咁...係咪=排卵痛?
駛唔駛睇醫生呀?
有冇得醫嫁?mouth:

珊瑚宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

我都有架...近排卵既日子..左右..是旦一邊會好少少扯住扯住咁...而且重會肚痾添...一個月實會痾幾日...排卵前後..同M期前後...

我有問過醫生架...但係佢話排卵..應該唔會肚痾..不過我又真係個個月都係咁

子爵府

自從前幾個月攞走左個子宮環之後就feel到排卵痛, 個子宮抽住抽住痛

子爵府

原帖由 月希 於 09-6-21 21:31 發表
我都有架...近排卵既日子..左右..是旦一邊會好少少扯住扯住咁...而且重會肚痾添...一個月實會痾幾日...排卵前後..同M期前後...

我有問過醫生架...但係佢話排卵..應該唔會肚痾..不過我又真係個個月都係咁 ...

個個月都排毒
咁咪好健康?

子爵府

原帖由 Pooh529 於 09-6-21 22:58 發表
自從前幾個月攞走左個子宮環之後就feel到排卵痛, 個子宮抽住抽住痛

咁你有冇睇醫生呀?

珊瑚宮

原帖由 kateyu 於 09-6-21 23:58 發表

個個月都排毒
咁咪好健康?

係一個月2次丫
其實我都慣左..所以冇乜所為..
反正我由細到大都唔係日日有便便..依家每2個week左右..總有2,3日...會keep住一日痾幾次..又唔係痛..只係想痾咁..我覺得幾好丫..

子爵府

原帖由 月希 於 09-6-22 15:20 發表

係一個月2次丫
其實我都慣左..所以冇乜所為..
反正我由細到大都唔係日日有便便..依家每2個week左右..總有2,3日...會keep住一日痾幾次..又唔係痛..只係想痾咁..我覺得幾好丫.. ...

可能你本身身體調節係咁
我反而m 到會便秘
我都試過食左d抗生素成3-4日冇便便
跟住食左好多涼嘢勁痾番之前果d
又唔係肚痛...

伯爵府

原帖由 月希 於 09-6-21 21:31 發表

我有問過醫生架...但係佢話排卵..應該唔會肚痾..不過我又真係個個月都係咁 ...

我都係咁,但醫生話無問題,但我覺得仲衰過M come,個仲痛仲慘!

珊瑚宮

原帖由 歌莉亞 於 09-6-22 17:35 發表

我都係咁,但醫生話無問題,但我覺得仲衰過M come,個仲痛仲慘!

唔係丫..我以前m 痛好辛苦架...頭暈,肚痛,腰痛,腳脾..行都行唔郁架..
依家只係扯住扯住..都唔算得上係痛...
肚痾又唔係痛..而係想痾..好過以前..因為m痛我都唔係好分到係咪肚痛...有時痛得濟去痾又有

民房

原來咁多人都係咁...通常一個月痛一次..我地要痛2次 ...我由細到大都係咁...排卵期會痛.一次左,一次右,痛半日就無事,唔知仲以為你做戲,有苦自己知, (曾經睇婦科時問過,都無話有我有事).但近期右邊痛得犀利..由其對上一次..痛到成晚瞓唔著..好似有野扯住咁!..咁啱最近感冒睇中醫.順便咪問下law..醫師話可能係"卵巢囊腫" ...叫我即時去照..不過我冇去..唔係唔信中醫...但都係睇西醫照下先....但見咁多姊妹都係咁...而家心大心細,睇唔睇好哩??

男爵府

我都有呢個問題, 痛到半夜醒咗瞓唔到, 要食粒止痛葯先瞓到, 14日後m小姐就報到, 超準!

男爵府

我都有去睇西E, 佢幫我照陰超, 就見到有1cm大嘅陰影, 佢話多數係瘜肉, 佢suggest 我做內窺鏡整走佢, E生話睇吓整走之後仲有冇痛, 因為佢都check唔到咩原因令到我咁痛!!

民房

原帖由 KuromiFans 於 09-6-22 23:56 發表
我都有去睇西E, 佢幫我照陰超, 就見到有1cm大嘅陰影, 佢話多數係瘜肉, 佢suggest 我做內窺鏡整走佢, E生話睇吓整走之後仲有冇痛, 因為佢都check唔到咩原因令到我咁痛!! ...

KuromiFans, 照時..要夾時問嗎?如要排卵日or M後照會好O的呢?..我排卵準時12日後會M..但M後就唔定12-20日排卵..好怪!......其實知幾時排卵.都係一個"好"避孕法
THANKS

子爵府

原帖由 sweetyu 於 09-6-22 23:46 發表
原來咁多人都係咁...通常一個月痛一次..我地要痛2次 ...我由細到大都係咁...排卵期會痛.一次左,一次右,痛半日就無事,唔知仲以為你做戲,有苦自己知, (曾經睇婦科時問過,都無話有我有事).但近期右邊痛得 ...

我果陣細個唔識成日去醫院話肚痛
d醫生以為我扮野攞假紙
照x光又照唔到有嘢
之後一次婦科嘢照超聲波
照到有水瘤
都唔知係咪d卵子逼埋一齊所以照到有個影
之後又消失左
嚇餐死

子爵府

原帖由 sweetyu 於 09-6-23 00:15 發表

KuromiFans, 照時..要夾時問嗎?如要排卵日or M後照會好O的呢?..我排卵準時12日後會M..但M後就唔定12-20日排卵..好怪!......其實知幾時排卵.都係一個"好"避孕法
THANKS ...

想生果陣仲唔駛check添

男爵府

我嗰次係排卵前1-2日去照, E生仲照到我粒卵, 我諗最好係m後或排卵前(E生無話要幾時照,只要唔係m come 就ok), 我book咗下個月入院做內窺鏡

首頁

尾頁

跳至