母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

返工要係廁泵奶,廁所在一樓,雪櫃在二樓,坐住在三樓,成日拿住一大袋行來行去,又入廁所,係人都知你做咩,有d尷尬,放奶落雪櫃又驚人見到,點好?
你地會點放入雪櫃?

大宅

嘩!! 你唔係諗住喺toilet泵奶返去比bb食呀??? 你知唔知toilet有幾dirty??? 空氣中充滿大腸干菌, 人地沖水時, d細菌會飛出嚟, 所以呢個地方喺超級dirty!! 你會唔會有第二個地方可以泵奶呀???
講真, 如果要喺toilet泵, 我就寧願唔要d奶, 你諗下, 你泵緊奶, 隔嚟辦公, 好唔衛生!! 我同你一樣, 公司無地方泵, 所以我諗住一早一晚返去泵, 中間返工嗰次就泵咗唔要, 因為toilet太dirty!! 但如果你有地方乾淨可以泵的話, 我就建議你買個細雪柜, 迷你嗰隻, 嗰時我有同事都係咁, 我地公司未裝修時有一間細房可以比佢泵奶, 佢就lunch泵咗, d奶放入個私人迷你雪柜, 跟住放工就用冰箱(手提)運返屋企, 因為公司雪柜人人都用, 成日會開嚟開去, 唔太好, 嗰d迷你雪柜好平, 幾佰蚊一個, 第時唔用就用嚟放汽水囉!! 但後來佢第二胎時, 公司就裝修咗, 無咗間細房, 要佢喺toilet泵, 但佢同我一樣, 因為toilet太dirty, 無要到, 返到屋企先泵或餵, 後來仲放棄咗餵人奶, 因為唔方便!! 希望呢d資料幫到你啦!!

禁止發言

醒目開學勳章 畀面勳章

大宅

我都係每日揪住個袋出去食lunch同埋攞去雪,同事問到我就會話去「儲糧」囉! 每次雪之前我都用個細袋入住,都無人會埋係咩啦! 因為我餵奶餵到越來越瘦,都唔知幾多同事羨慕同埋話生完bb後一定要餵人奶添! 所以唔駛尷尬啦!

大宅

我都係响toilet泵,因為公司無地方,無計,唯有自己小心d,掛一個袋仔响厠格內,雙手除左個袋之外唔掂其他嘢。
我都係放响fridge-to-go內,其他人唔會無la la 打開你個fride-to-go睇下搞下瓜...
有時行開,我都會同同事講聲去泵奶,你應該覺得自豪,我地d囝囝囡囡有媽媽奶食,唔係個個都做到架,所以一d尷尬都無。

複式洋房

多謝你地鼓勵,講得對,吾好理咁多。一於少理。返屋企見到阿b食得開心,咩都無問題。
返工泵吾可以吾要,阿b會吾夠食。有得食抵抗力強d,吾怕拉,佢食咗幾日都無事。

大宅

健康院姑娘都話o係toilet pump奶冇問題, 最緊要係對手, 個pump 都冇咩好長時間同空氣接觸, 我個同事兩胎都係o係toilet pump, pump 到aged 2, bb 咪又係大大隻隻, 如果已經唔係富媽媽, 番工時pump o個兩次既奶都唔要, 我地d bb 食咩呀?

伯爵府

春季勳章 好媽媽勳章

我都係toilet pump架, 阿囡touchwood都okie, 如果返工個次只pump唔留, 咁我就未必有咁大動力一夠鐘就去pump, 咁就會懶左, 懶左就會唔記得去pump, 咁就越黎越少奶, 到最後阿b唔夠食, 阿媽又唔想pump .......咁就轉奶粉.

其實自己洗乾淨對手就okie架啦

子爵府

環保接龍勳章 畀面勳章

我都係TOILETPUMP...我亞姐洗得幾乾淨...我用咩方法不被人發覺...用一個小紙袋有一卷TISSUE/奶瓶我用手CHE..因為試過電PUMP好震/好慢..PUMP完返回自己位..倒落奶袋..儲滿奶袋帶回家...奶袋用一個食物的紙盒..例如豆漿OR麥皮吉盒放起冰箱..同埋寫埋你個名D同事正常唔會打開...係D八卦同事先偷看...去TOILET低調D..費事比人話辦公時間做私人野...始終PUMP奶係自己事費時比人講..包裝好D...有D人覺得D奶好DIRTY..小心D好...好開心同你分享..做人奶媽加油 !!

大宅

Me too, my 2 sons also have breast milk which i pump at washroom, no problem wor, better than have formula milk.

男爵府

我都係在廁所用手吱, 仔仔己經13個月, 食得瞓得, 現在24磅啦, 都冇試過話食到有事, 只要洗乾淨雙手, 用紙巾墊住先掂其他地方。我通常用個袋裝住支奶, 吱完直接去廚房於作冰袋, 之後成個袋放返入雪櫃, 放工先拿回。

洋房

Me too, I also pump milk at toilet since my baby at 4 months to 12 months. So every time when I go to toilet for pump milk, I will wash my hand once, and than use the Alcohol Prep to clean my hand one more time before touch the pump and bottle/bag.

Also when I 1st day return work, I had reported to HR Dept. "I'm a breast milk mother", so that every day I have to pump milk in office toilet...so far I found no one say anything make me uncomfortable.

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊