自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

BK成日有d公務員呀, 謷察呀, 等宿舍等等的topic就超多人嘈, 好無儀態..... 吾通係公務員本色?

自己原有果d就說係福利, 仲要不斷咁bargain多d, 不成功就話....."搵命來駁" bla bla, 當初申請工時, 有無開大眼來睇真d.

複式洋房

原帖由 MANFUN2010 於 09-6-24 22:58 發表
香港係有好多高危工作, 不過要求要有學歷, 有體能, 有膽量, 有責任感, 日夜可顛倒輪更工作, 臨危授命, 成日遇到啲PK襲警, 隨時BYE BYE, 跟手送去浩園, 係咪咁都眼紅呢?

...

想問吓, 一年有幾多警員被襲擊呀,數據何來,

成日 ????

吃k啦..

打邊份工可以灘起度架唔洗做,又人工高福利啦,做雞

囉,唔好做警囉,,,,

學歷,胆色,日夜顛倒輪更工作....?

我答你:做港鉄,半夜三更就起度維修檢查.有學歷,有

體力,顛倒輪更工作.

做搭棚,要體力,胆量,一出事死九成九.冇任何福利

做寫字樓,要學歷,要勤快,冇福利,冇醫療.

拾吓拾吓, 個個人出街都有可能飛來橫祸架啦,

剩係伙記先有危險.

我十年前減咗人工,到而家都未加勫原本呀,

而家涷薪重唔知足. 真pat ka

複式洋房

原帖由 nicolepa 於 09-6-25 11:06 發表

英國讀書好貴,咁咪唔好去囉,晒曬納稅人嘅錢,食蕉啦,

有咁淨的福利重起到要生要死,正食x狗來.

唔感恩,重呀之助,.厭三厭四....

你唔夠人講就唔好亂吠

男爵府

原帖由 wife 於 09-6-25 02:52 發表
我朋友話過,做滿指定嘅年期, 一定比"一條柴",佢仲話係"安慰獎" OR "老人牌",佢就係等緊!

你朋友一定係老點你.

大宅

而家香港環境唔好....公務員重要搞咁多野,真係令人反感........

成日話政府唔公平...加薪慢減薪快.....

不如分析下薪酬趨勢調查機制

薪酬趨勢調查只調查大公司,此舉深明古時「孫臏賽馬」之法,以自己馬房的中價馬與私企的上價馬比較,實力唔計,總之人工一樣。要知道與政府比較的公司,大多數都是本港千億巨企,人工和福利是私企最高,如採此法,可謂佔盡平宜.......

:;pppp:

大宅

狗口長不出象牙......
原帖由 nicolepa 於 09-6-25 11:37 發表

成日 ????

吃k啦..

囉,唔好做警囉,,,,

我答你:做港鉄,半夜三更就起度維修檢 ...

公爵府

認識瑞士牛牛第三回

有本事你地咁多唔滿意咪走去總部嘈佢地
指住話佢地食 x 狗 .廢柴.
以家大隻講 ...牙刷刷...

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 熱血金章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 超級版主 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

原帖由 nicolepa 於 09-6-25 11:06 AM 發表

英國讀書好貴,咁咪唔好去囉,晒曬納稅人嘅錢,食蕉啦,

有咁淨的福利重起到要生要死,正食x狗來.

唔感恩,重呀之助,.厭三厭四....

原帖由 nicolepa 於 09-6-25 11:37 AM 發表

成日 ????

吃k啦..

囉,唔好做警囉,,,,

我答你:做港鉄,半夜三更就起度維修檢查.有學歷,有

體力,顛倒輪更工作.

做搭棚,要體力,胆量,一出事死九成九.冇任何福利

做寫字樓,要學歷,要勤快,冇福利,冇醫療.

拾吓拾吓, 個個人出街都有可能飛來橫祸架啦,

剩係伙記先有危險.

我十年前減咗人工,到而家都未加勫原本呀,

而家涷薪重唔知足. 真pat ka

請大家保持理性討論,bk都有會員為警隊家屬,討論不要過於粗鄙。謝謝!
盡我一己之力,發放正能量!

禁止訪問

別墅

原帖由 jenny媽媽 於 09-6-25 16:14 發表

我又唔覺得樓主開呢個topic係想俾人鬧啵係你一個火起至嘛...你俾人加人工既時候又唔出o黎講咁多野好明顯你梗係俾人減左人工啦...舊年政府應承左公務員係加人公結果冇加到D公務員都冇出聲啦...而家仲話要凍薪又話減 ...

唔好意思,不如你追晒貼先再回覆,我費事講完又講,我唔係打工仔,唔會俾人減人工既,我只係覺得,上年有好多人被減人工,佢地都冇減過,係唔係要而家呢個時侯黎講調整先?你想人地出幾錢個月俾你地?而家你地份糧唔單止夠生活,重有嫻錢去旅行同供埋車,重想點?
我舊居係宿舍隔離,果班警察十個有九個都有車....
生活好過好多打工仔,重想點?重要有宿舍住,知足d喇,同埋唔好講到一出更會撞到個渣住ak47既大賊咁喇,一年都唔知有冇三兩個去浩園食香...好多行業都有危險架,仲要人工比警察小,仲要冇正苦貼埋浩園呀!
講多都冇意思,家中有人當差既會幫口,冇人當差同對警察有不良印象既人會鬧,所以講黎都冇用...

複式洋房

咁你又有咩咁火起呢? 人地要表達人地既意見先上街遊行,就係現有既機制幫唔到佢地,人工高低呢d唔係你講,而家係有一份報告話應該要加,但係政府ignore左,先埋下呢條伏線,你有冇睇新聞架~

子爵府

原帖由 heifamily 於 25-6-2009 03:24 發表

你朋友贊唔贊成遊行呀?

我朋友一定吾會啦....!佢講明做差人又吾係"搏"升,佢只係有份工,有糧出,夠養兩個女有得住佢就算...佢又吾埋堆,又吾擦鞋,佢成日話自己,以佢中五會考得三科合格,當年吾做差人,可能而家都係做SECURITY GUARD,佢好滿足!仲有,佢之前住果間宿舍(NORTH POINT),因為遷拆所以搬咗去油塘,三房兩廳連套厠高層遠景,講真....佢幾幸福囉!其實好多市民(吾係公務員)要有個安樂窩,起碼要動用人工30%,而警察宿舍佢哋只係比10%左右,另外,普通市民又無教育津貼,又無供樓津貼.....!.係...D津貼都要交稅,但一定吾OVER你果D津貼(果D津貼令到要交多10-15%稅),所以我都認為,警察要知足囉!
PS:不過,我朋友係一個比較差嘅例子,我吾係話所有公務員(呢點事先聲明,我吾係憎差人,只係純粹討論)

大宅

BK 好多公務員或警察親屬係度, 一講唔啱聽就會圍插, 小心小心 :;pppp:

複式洋房

原帖由 wife 於 09-6-25 17:06 發表

我朋友一定吾會啦....!佢講明做差人又吾係"搏"升,佢只係有份工,有糧出,夠養兩個女有得住佢就算...佢又吾埋堆,又吾擦鞋,佢成日話自己,以佢中五會考得三科合格,當年吾做差人,可能而家都係做SECURITY GUARD,佢好滿足! ...

極同意你的說法,因我也識幾家人是做警員,包括高級

同做咗二十年的散仔,人哋都冇咁想法都幾知足滿意,而

家都是一部份唔知足起到嘈, 至於遊行表達不滿冇問

題,不過就唔好起道晒命,攞著咁多福利,重厭三厭四,

政府比錢出國讀書恨到啦,重詐形起到講,英國讀書貴,

難得過人家自己出錢去外國讀書.

[你們說係咪人講嘅話]....

侯爵府

加薪個年就無問題!

減薪就即刻有問題!

首頁

尾頁

跳至