論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

9年15個?!咪一年2個??AIYA........咪嚇我呀!真係救命呀!

原帖由 JuiceMum 於 09-7-8 16:44 發表
I am very sorry to hear about your situation. I had more than 15 helpers from the time when my kid was born. She is near 9 now.

One thing i would like to remind you is that if you kid is still a n ...

大宅

樓主, 你的印印現在又如何呢 ? 坦白說, 來了你家一個月己是這樣, 仲點放心繼續用下去呢 ? 不如你和 agent說要換啦 !!!!! 你那間 agent 次次介紹給您的都是這樣的, 都幾離譜 bo, 實在太可惡啦 ! 坦白說 印印和您們住,應該做什麼或要用什麼前問一問您們, 如你們說不需問啦 , 可以, 咁才用, 但她剛好相反, 什麼都不問, 唉..... 真難搞。 

大宅

我都請工人請到怕,請bun請印都已經成5,6個,總括來講,要聽話既工人,一定要請overseas,如請本地完約,就看你好唔好彩.
Twins 媽咪

男爵府

我就唔敢請本地完約既工人. 因為佢地好揀工, 要求又多多. 我寧願等耐D, 請overseas既. 不過如果佢地斷過約既, 就一定唔會請. 因為斷約就係有問題, 唔理咩原因斷約都好. 實在有太多雇主請左斷約工人而後悔了.

我prefer請印印多D, Bun Bun 始終冇咁勤力同聽話, 有機會仲apply去canada.

So far我請左3個印. 頭兩個都好好, 第一個完約後, 老公要佢返印尼, 唔續約. 第二個因為健康問題而resigned. 呢個我最喜歡, 真係可惜. 第3個印昨天先到. 感覺良好, 我3歲既囝囝已經同佢玩得好friend. 細仔仲有兩個星期就出世, 希望佢都會好好地咁打好呢份工啦.

已刪除用户

BK Milk勳章 畀面勳章

大宅

你都好D,除番開你工人都係$1500一日,我試過一樣比$9000 頂咗1.5日即刻叫佢欄,接住o個個夾埋間agency呃我幫佢簽完visa(14日)後又話個仔係印尼撞車要即走既,如果唔係我老公嘈到話要報警,個壯舉可以係一個月內賠萬幾銀送走呢d仆x,係....真係好矛盾架,每請一次我就驚一次..我真係十萬個唔願意請呢d人,但係可以點呢?我而家請呢件黎咗4個幾5個月都好似條死屍去送殯咁樣,請工人都有7-8年時間,對呢d人既要求已經近乎當佢地低能咁教,(但係有d野佢地就醒到離譜)如果要求再降既話我真係覺得自己好可悲..
原帖由 bobobooo 於 09-7-7 22:25 發表
新姐姐黎左,之前請開賓,但炒左之前神神化化既工人,一時間請唔到人睇女,唯有要個印印。

黎到湊我女都仲ok,我女好似幾鍾意佢咁,其實我女係姐姐都鍾意。個工人真係超級無規舉,短短1個月,事件薄如下:
1. 試開打開房門換衫,原因係 ...
~~MAG~~

大宅

我想問下, 你之前請佢時有冇問清楚佢個ex-employer佢做野做成點, 性格好唔好之類呢d問題? 如果請本地做過, 我覺得最好問得清楚d同試埋工, 雖然都唔係100%試得出, 但係起碼大概知道多小小

大宅

遇到呢d人真係命都短幾年, 我覺得全世界請外庸, 最慘既僱主, 我想香港係冠軍. 我地做苦主, 只能說一句: 好無奈.
原帖由 pkmama 於 09-7-11 05:12 PM 發表
你都好D,除番開你工人都係$1500一日,我試過一樣比$9000 頂咗1.5日即刻叫佢欄,接住o個個夾埋間agency呃我幫佢簽完visa(14日)後又話個仔係印尼撞車要即走既,如果唔係我老公嘈到話要報警,個壯舉可以係一個月內賠萬幾銀 ...

首頁

尾頁

跳至