母乳餵哺

跳至

首頁
12345...15

尾頁

男爵府

我個BB已4個多月大, 飲全人奶(埋身餵), BB十分"痴"身, 不時要食奶才肯瞓, 下午要邊吮邊瞓(隔1.5-2小時), 一放落床便哭/醒, 除了晚上可瞓過夜(8-10小時), 全日其實很少瞓, 又無固定瞓覺時間. BB將要吃固體食物, 很想改善他的飲食及作息時間及規律.

請指教.

珍珠宮

BK Milk勳章

佢可以訓過夜我覺得幾好啦, 日頭邊食邊訓都已經有休息到啦, 唔駛太擔心喎

侯爵府

我都係覺得bb夜晚瞓得甘好就唔會有問題.

我個件反而相反, 下午可以瞓2-3小時. 但夜晚就醒 2-3次搵奶食. 依家8個幾月都仲係甘, 我攰到爆.

男爵府

bb夜晚可連續瞓8-10個鐘, 好好啦.!

我BB(差唔多3個月)日頭都係食下瞓下, 每次瞓都係大半個鐘, 夜晚8-9點就瞓. 但2:30左右會醒飲一次夜奶依, 到早上6:30先再醒, 真希望佢可以連續瞓到天光

男爵府

so, are you still feeding on demand or on schedule?

別墅

我諗好多feed on demand既全人奶媽都有你呢個問題,包括我。
不過放心,當6個月食糊仔時,bb既飲食時間就會有規律番架喇!
因為佢地身體會漸漸以粥仔做主餐,
減少對人奶的需求,到時你會輕鬆番D架喇,
我亦等緊呢個"餵人奶蜜月期”既來臨啊 :)

至於作息時間, 其實大家都係似BB每晚訓覺時間黎睇,
你個bb一晚可以訓到8個鐘,其實係好有規律架喇!

男爵府

真的嗎?!

為了bb好, 人奶媽幾辛苦也不怕.

大宅

我的BB快兩個月大, 早上成日瞓 (一放落床就可以瞓), 唔係好食, 但下午五點鐘開始就發顛, 放落床唔夠5分鐘, 就醒咗大喊, 一路攪到一兩點, 比支奶佢先肯瞓, 但兩個鐘到又醒, 之後4, 5, 6點逐個鐘醒.....都唔知點算好

別墅

好媽媽勳章

我bb-就快11個月都係人奶為主, 夜晚最多2個鐘一次要食奶, 有時半個鐘起身搵我一次, 早上7點一定起身玩到10幾又瞓30分鐘, 又起身玩, 下晚上8點幾先再瞓

大宅

咁你的BB係未日頭唔瞓, 係度玩, 但係無喊飲奶呢?
晚上你點點捱?

我聽D姑娘講, 食奶後應該可以瞓到兩三個鐘.....但我個BB唔可以, 仲要迫晒黃昏後食.....

原帖由 phoebe1214 於 09-7-11 21:15 發表
我bb-就快11個月都係人奶為主, 夜晚最多2個鐘一次要食奶, 有時半個鐘起身搵我一次, 早上7點一定起身玩到10幾又瞓30分鐘, 又起身玩, 下晚上8點幾先再瞓

大宅

我個BB在兩個幾月時同妳個BB一樣,早上成日瞓,但又叫唔醒他,用晒所有方法,抺面仔,換片,抱住企,甚至沖涼...
之後都可以繼續瞓。一到入夜他就開始喊,有幾日連續搞到早上七時才瞓。一定要我們抱住,張床好像有針拮甘,如果由他喊可以喊成個幾鐘都唔肯收聲,為了唔好嘈住人,於是又投降抱返他。
到而家挨到四個半月了,晚上都唔太願瞓,但由他02:00開始自己喊大半個鐘就瞓到,可以瞓到09:00才起床食藥同飲奶。
原帖由 busiuhk 於 09-7-11 10:05 發表
我的BB快兩個月大, 早上成日瞓 (一放落床就可以瞓), 唔係好食, 但下午五點鐘開始就發顛, 放落床唔夠5分鐘, 就醒咗大喊, 一路攪到一兩點, 比支奶佢先肯瞓, 但兩個鐘到又醒, 之後4, 5, 6點逐個鐘醒.....都唔知點算好 ...

大宅

我啊仔係全人奶B,我由佢兩個月開始訓練佢定時食奶~ e+3個月好成功喇... 真係要好忍心,佢點喊都唔比佢食,要等到起碼4個鐘先比,有時會喊成個幾兩個鐘架! 同埋每餐只會比佢啜一次,如果佢鬆左口就唔會再比佢,要等到下一餐架喇!!
佢e+一日五餐,下午會訓2-3個鐘晏覺,跟住最後一餐10:30食完一覺訓天光6-7點..
要令到bb跟到schedule食奶,真係要忍心d幾日,甚至個禮拜,等佢習慣左就ok架喇~!

男爵府

我也聽不少人教要忍心點讓bb喊餐飽後,他自己節制及folo 媽媽定下的飲食及休息時間表, 為了bb日後成長及父母作息好, 小小付出是有必要的.但.... 知易行難...見到bb喊到竭斯底里的樣, 真不忍心....

但... 現在bb 很困身, 又不比其他人抱, 時常發脾氣要吮人奶, 又要邊吮邊瞓, 好似好冇安全感的樣子, ai...是否慈母多敗兒? 好矛盾....

男爵府

雖然話為咗bb健康, 餵人奶幾辛苦都要頂住, 但係我覺得媽咪同bb餵/飲人奶而享受健康, 同時可以冇咁辛苦喎!而且我覺得bb定時定候作息, 健康會再好d.

以我的bb為例, 佢未夠1個月時已每3hrs.飲人奶一次, 玩一陣(約0.5-1hr.), 小睡一陣, 到肚餓時自然會起身要人奶. 咁我就會有預算, bb玩 & 小睡時我就可以休息 or 落街做吓facial or 洗頭/沖涼等, 咁我先至唔駛抑鬱.

如果想知道點樣可令到bb有規律作息, 而又唔駛用殘忍方法, 可以pm我.

男爵府

好呀! 好呀! thanks in advance.

原帖由 LHLMother 於 09-7-14 15:33 發表
雖然話為咗bb健康, 餵人奶幾辛苦都要頂住, 但係我覺得媽咪同bb餵/飲人奶而享受健康, 同時可以冇咁辛苦喎!而且我覺得bb定時定候作息, 健康會再好d.

以我的bb為例, 佢未夠1個月時已每3hrs.飲人奶一次, 玩一陣(約0.5-1 ...

男爵府

回覆 14# LHLMother 的文章

我都想知ar, thx

別墅

原帖由 LHLMother 於 09-7-14 15:33 發表

以我的bb為例, 佢未夠1個月時已每3hrs.飲人奶一次, 玩一陣(約0.5-1 ...

Hello LHLMother , could you PM me also. Million thanks!!

別墅

猛長期‏ - 請指教!!!

我唔係好 sure 我個B係猛長期‏, 定係"lur"計? 總之我比佢食完奶, 佢就瞓, 但要我抱住, 一放低佢就醒, 又要食...

到底係猛長期‏? 定係習慣了要人抱呢?

男爵府

原帖由 TY33819 於 09-7-14 21:23 發表
我唔係好 sure 我個B係猛長期‏, 定係"lur"計? 總之我比佢食完奶, 佢就瞓, 但要我抱住, 一放低佢就醒, 又要食...

到底係猛長期‏? 定係習慣了要人抱呢?

你個bb幾大呀??

大宅

I have pm you. Many thanks!

首頁
12345...15

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊