嬰兒食譜

跳至

首頁

尾頁

別墅

三文魚用來煲粥好腥呀.

今日我第一次用三文魚煲粥比囡囡食,唔知是否太大腥味,她吃了幾口已無趣興食,請指教怎樣煮會無腥味.
[img] [/img]

大宅

Re: 三文魚用來煲粥好腥呀.

我每次煮前,出一出水去左D油,唔腥喎,
又可落片薑.
出左水已熟,可最尾至落粥度煮一陣就得,
我個仔都鐘意食.
大個仔啦~~~

水晶宮

畀面勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

Thanks NICK媽~我都試下sin

別墅

Nike,d薑放在粥,還是放在d水出水.

大宅

薑片係出水用,出完水就唔要.
大個仔啦~~~

別墅

thank you Nick媽,我會再試.
該用戶已被刪除

男爵府

阿女由7個月大巳比佢食三文魚(而家2歲1個月),我都無用薑喎,因為之前試過用但都覺得仍然好醒,但阿女又照食無問題喎,所以我用其他魚都無用薑law。

kae

洋房

三文魚唔overcook 就無咁腥
但出水又唔係咁好...
d魚油contain好多omega3
出左水就lost 左d營養law

男爵府

lazybones 寫道:
三文魚唔overcook 就無咁腥
但出水又唔係咁好...
d魚油contain好多omega3
出左水就lost 左d營養law

total agree,所以我只係會隔水蒸熟d三文魚,從未試過出水喎。

kae

大宅

NICK媽 寫道:
我每次煮前,出一出水去左D油,唔腥喎,
又可落片薑.
出左水已熟,可最尾至落粥度煮一陣就得,
我個仔都鐘意食.

想問聲出一出水的意思係幾耐呢?我試過三分鐿(都好腥)是否太耐呢?
穎穎媽媽

男爵府

初初我個B都唔很食好鬼腥,我就試了將D三文魚蒸熟放D姜及怱一齊蒸,然後D魚熟左之後就 "顏" 爛D魚肉倒落粥一齊煲,還有落左一塊果皮咁我個B先鐘意食,比起初初果時煲冇咁腥。

侯爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

I want to know where to buy the salmon fish and the what price.

Thanks!!!

男爵府

tracytang
Buy in Jusco or 百佳 super store, 我哋食開D三文魚刺身呢 :mrgreen:

男爵府

其實間間超市都會有得買,魚生及雪床0既都買過,魚生就勝在無骨law,但就貴少少,其實除左三文魚我重有買雪床銀雪魚都好好味又有益架,不過重比三文魚貴好多。

kae

大宅

我今日都係第一次煲三文魚肉碎粥,我只係cut細左,放落粥到煲,我無出水呀?囡囡又肯食呀?

伯爵府

if you find 三文魚用來煲粥好腥呀, you can use Tuna fish. It's very nice. I use tuna魚生 & 三文魚魚生

大宅

各位媽咪請注意 :

如果你地用三文魚煲粥的話, 切記 : 1) 要買瘦, 冇咁多肥肉的. 2) 出一出水, 等佢去緊d肥油.

前幾日我第一次用三文魚煲粥比囝囝食, 但冇做到以上兩點. 囝囝食粥食到最尾時我就發覺隻碗底有d肥, 點知我亞囝跟住小瀉左幾日 (每日1-2次, 但就係成pat野), 今日帶佢去睇醫生, 醫生話佢係輕微腸胃炎, 要食豆奶. 所以你地記緊記緊呀.

男爵府

oh~~ thanks CHILLI_MAMA

首頁

尾頁

跳至