跳至

首頁

尾頁

大宅

請問有無BB去完健康院唔PASS.

大宅

你指打針唔pass?

原帖由 証匡媽媽 於 09-7-18 17:19 發表

http://hk.myblog.yahoo.com/sbukiwai

洋房

原帖由 証匡媽媽 於 09-7-18 17:19 發表

What do you mean by not pass?
My son is overweight. He is 14.4kg, luckily he is quite tall (90cm). So, he is at the right ratio. He needs to go back to the clinic when he is two years old.
ivy

大宅

我係指講野,因為我個仔唔識講野,我驚唔PASS!!!

子爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

原帖由 証匡媽媽 於 09-7-18 10:57 PM 發表

好易PASS,只係講幾個就OK,主要砌積木同喂公仔食野,比車仔玩,比把梳BB梳頭就攪定。
我有2個寶貝女,大女任何牌子既奶粉都飲,細女飲雅培3號,有1仔1女八哥狗。

大宅

健康院唔PASS都只係要2歳再返去啫,如果小朋友發展真係比較慢,有醫護人員同你follow住咪仲好.有需要特別training都可以早D排.千祈唔好知道佢地測D乜就特登train嗰幾個item就真. 咁樣pass法絶對唔係好事
原帖由 証匡媽媽 於 09-7-18 22:57 發表

禁止訪問

男爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 陪月勳章

歲半仲要打咩針?

複式洋房

我個女到而家都只係識講 " mum mum "
唉~~~~

大宅

我個囝都未正式講野! 仲意時先爆兩句,刻意要佢講時,又唔講.....
分分中,到時健康院要佢講野,都未必講!
都唔知點算,平時我已經成日同佢講啦! 但佢唔講....

http://hk.myblog.yahoo.com/sbukiwai

洋房

原帖由 whywai 於 09-7-20 12:50 發表
我個囝都未正式講野! 仲意時先爆兩句,刻意要佢講時,又唔講.....
都唔知點算,平時我已經成日同佢講啦! 但佢唔講.... ...

Don't worry, every baby is different. Like my son, he can talk but he is poor in physical movement. Right now, he is still not confident enough to walk by himself. And he cannot sit down or stand up on his own. Therefore don't worry, what we can do is to teach them and wait patiently. Provided that our babies are healthy, they will be alright. Cheer!!
ivy

大宅

WAH.... 14.4kg and 90cm ready big size lo
My boy is 13.0kg and 86cm only

What do you mean by not pass?
My son is overweight. He is 14.4kg, luckily he is quite tall (90cm). So, he is at the right ratio. He needs to go back to the clinic when he is two years old. [/quote]

大宅

搞到好似要考試咁, HAHA
小朋友的發展真不到家長控制, 有些能力是突然出現的, 耐心等候, 我而成日都好似睇戲咁, 觀察下BB有無咩新的發展, 真係好開心

大宅

尋日打完歲半針, 喺診所冇test做, 只係同醫生傾下佢問下阿b做到d mud, 好簡單, 最緊要係識溝通同表達. 我阿b得10kg, 81cm, 已經屬中碼多d. 阿b都講到唔少字, 不過我發覺佢開始有脾氣有意見, 出街要自己揀鞋, 玩緊時如果郁到佢d玩具既位置會扭計, 戴緊頭cool郁下佢又發皮4, 以前佢林池池點攪佢都冇脾氣, 而家唔同晒開始好唔乖, 會唔會咁早有trouble 2?

禁止訪問

大宅

原帖由 天賜小公主 於 09-7-23 13:26 發表
我囡囡出街都要自己揀鞋, 買的新鞋如果唔喜歡就會死都唔著. 佢好堅持自己的意見, 如果大人唔follow, 佢就會喊到crazy.... 都唔知點教好......

有冇發覺係到左18個月先黎料? 之前都聽教聽話, 而家幫佢洗面要先抹左佢公仔塊面先, 唔係就扭; 攞走佢玩緊既野(唔係玩具)即發皮氣, 一唔鐘意就0衣0衣哦哦, 我都覺得而家唔順佢意就喊, 我開始打佢手脾比佢知唔得.

洋房

我個仔都係咁呀, 間中先至會講幾隻字:SIT, UP,DOWN,KICK, 會跟住音樂做動作.其它都唔識講囉,
希望下個禮拜佢可以做到护士既要求啦@.@

原帖由 whywai 於 09-7-20 12:50 發表
都唔知點算,平時我已經成日同佢講啦! 但佢唔講.... ...

大宅

畀面勳章

真係呀~~~少少嘢佢唔like就嚟料, 真係頂佢唔順, 呢個時間穴係唔知點教, 講道理佢又未明, 又唔可以發返佢老脾, 就嚟激c我嘞~~~~~
原帖由 qqbabe 於 09-7-23 16:10 發表

有冇發覺係到左18個月先黎料? 之前都聽教聽話, 而家幫佢洗面要先抹左佢公仔塊面先, 唔係就扭; 攞走佢玩緊既野(唔係玩具)即發皮氣, 一唔鐘意就0衣0衣哦哦, 我都覺得而家唔順佢意就喊, 我開始打佢手脾比佢知唔得. ...

大宅

而家我會叫仔仔做小朋友, 唔再叫bb了, 因為他的確長大的了, 任何成長階段都會出現不遵守規則的情況, 因為他的身體和智能的能力都高了, 他很想很想試下自己的能力, 這樣就成為大人眼中的麻煩啦! hehe
有時回心諗其實想試下開櫃, 入廚房, 想要自己喜歡的東西...也是一個正常人的需要, 只不過小朋友做這些事情可能會帶來危險, 並不是做這些事情不對, 以前我都會成話仔仔唔跟規則係"曳曳", 而家就盡量唔用這個字眼啦, 只是直接告訴他"不可以"!
仔仔每天也在考我的EQ和IQ, hoho

大宅

BB 唔PASS,要2歳再返去,希望真係無事!!!好唔開心!!!

首頁

尾頁

跳至