跳至

首頁

尾頁

子爵府

牛年勳章

我仔仔都係學得好慢,但我都未太擔心住.因為我覺得佢係未READY.不過自己就會有機會就同佢講多D
http://hk.myblog.yahoo.com/connielyho2001/article?mid=960

男爵府

我個仔12/31/07,講野慢過家姐, 但我一d唔擔心,我覺得佢發展好正常. 而家基本上可以簡單咁表達自己, 只要冇問題就得.

經過家姐, 我而家睇法唔同哂. 佢細個時好似發展得好好, 我個陣時都會數住佢識幾多字架. 而家大大下, 發現佢d興趣好窄, 對全面發展唔係太好. 反而細仔發展平衡好多, 所以除非係有問題個種, 講野遲少少冇所謂. 佢早d講同遲d講, 長遠同學習冇直接關係, 我自己睇到, 個仔叻過個女, 所以我反而要對個女落多d功夫, 個仔學野好自動波, 唔洗我擔心, 最多我唔教, 佢遲少少識.

大宅

我嗰細牛囡都係12月出生, 佢比係佢阿大牛哥, 真係遲咗1d, 但係健康院醫生話佢要再觀察吓, 排到6月再覆診, 我起初都好擔心, 後來見佢一日一日咁想學講2個唔同音的字, 見佢好用心讀出來, 有時得, 有時唔得, 心情好緊張, 但見到佢老積樣子, 我在旁也很肉緊呢, 我們做媽媽要加油呀!!!

別墅

唉~我個仔仲未識講野...

複式洋房

好擔心呀 , 囡囡都已經2歲3個月有多 , 但e+只係識叫爸爸/媽咪係最楚 , 平時多數係ee哦哦"bb話"....

我帶佢返啟蒙班 , 同班好多小朋友比佢細既都識講野了....

囡囡平時又好鬧情緒 , 會喊/大叫/"典"地下....好驚佢有自閉症....

複式洋房

原帖由 creamymami2007 於 09-7-25 11:11 發表
我嗰囡囡1個字都唔識講, 連爸媽都唔識, 只係識聽完照做同用BB話回答我, 我都唔知點算

我bb都係差不多 , 最叻只係叫爸爸媽媽 , 其他咩都唔識講 , 但bb好明顯係聽得明我講既野 , 例如我叫佢訓教/沖涼/食奶...之類既佢全部都識比反應我....

別墅

原帖由 adosze 於 10-4-2 18:09 發表

我bb都係差不多 , 最叻只係叫爸爸媽媽 , 其他咩都唔識講 , 但bb好明顯係聽得明我講既野 , 例如我叫佢訓教/沖涼/食奶...之類既佢全部都識比反應我....

唉~我個仔同你一模一樣!

民房

健康院無同妳地轉介咩??

複式洋房

原帖由 chiusnake 於 10-4-4 15:16 發表
健康院無同妳地轉介咩??

我只係帶過BB到健康院1-2次咋 ....

唉 , 好擔心囡囡有自閉症 , 我睇過有D關於自閉症既定義 , 囡囡都有D中左...

若兒童患上了自閉症,可能在日常行為上流露出以下特徵,不過不同的患者其特徵的嚴重性可能差異很大。

-喜愛將物件轉動或自己身體作自轉
-不尋常地持續和重複地玩同一個遊戲
-逃避、甚少或沒有與其他人作眼神接觸
-喜愛獨處
-語言發展遲緩 (中左)
-固執地堅持要同樣的事物
-不平均的體能發展
-無故大笑、哭鬧或情緒低落 (中左)
-過度活躍或不活躍 (中左)
-表達想要甚麼時有困難,愛用身體動作而非語言 (中左)

-無意義地不斷重複一些字或句子
-不合理地對某些物件依戀
-拒絕或逃避身體接觸例如握手或擁抱
-對正常的教育方法沒有反應
-對痛楚反應過大或沒有反應
-無法與年紀相近的小孩建立群體關係

大宅

建議你去找評估中心做吓評估, 咁就唔駛估估吓. 如果有問題就立即去做training, 千萬唔好遲!
我個仔都係評估speech delay 6 mths, 依傢做緊training, 進步中! 佢地呢個age 學野好快, 如果遲的話就遲的進步, 考慮吓啦!

原帖由 adosze 於 10-4-4 22:37 發表

我只係帶過BB到健康院1-2次咋 ....

唉 , 好擔心囡囡有自閉症 , 我睇過有D關於自閉症既定義 , 囡囡都有D中左...

若兒童患上了自閉症,可能在日常行為上流露出以下特徵,不過不同的患者其特徵的嚴重性可能差異很大。 ...

複式洋房

原帖由 LITTLESPICY 於 10-4-6 16:45 發表
建議你去找評估中心做吓評估, 咁就唔駛估估吓. 如果有問題就立即去做training, 千萬唔好遲!
我個仔都係評估speech delay 6 mths, 依傢做緊training, 進步中! 佢地呢個age 學野好快, 如果遲的話就遲的進步, 考慮吓啦! ...

我今日去左政府既"兒童體能智力測驗中心"book期同bb做評估....4月19日就有得做喇...

大宅

good luck and add oil!!!

原帖由 adosze 於 10-4-7 18:43 發表

我今日去左政府既"兒童體能智力測驗中心"book期同bb做評估....4月19日就有得做喇...

大宅

最近佢講多咗2個字, 都算安慰:lol

原帖由 car_li 於 09-7-31 09:30 發表
原來大家的情況都差不多...我幾驚我個女有事所以唔係太講嘢!

侯爵府

好媽媽勳章

回覆 1# creamymami2007 的文章

My boy know how to speak A to Z and many english words. And he also know how to counting from 1 to 20 in english. But, I teach me many bad words, then his mother very angly with me.

大宅

原本我個囡都唔係好講野,自從2月開始返nursery後,有明顯進步,講野多咗,以往教極都唔肯講嘅字,自動講晒出黎,有d仲加埋動作,我覺得同幼稚園成日有唱歌有關,所以依家成日都陪佢一齊唱歌,youtube有好多兒歌有埋video睇,可以一邊睇一邊做動作

複式洋房

我對仔女 (龍鳳胎) 都係 12 月尾出世, 佢地兩個依家都識講好多野啦.... 同可以唱成首簡單的兒歌, 例如 : 小星星 (中文) , little twinkle star (英文) , 太陽陽伯伯 ...等等
仲可以講到自己個全名同全家人 5 人的全名啦...!
同埋佢地兩個在兩歲時已可以讀出 A-Z 啦...! 不過女仔咩都比男仔快D... 連講野都係...!

你地試下同佢地傾講多D .... 攞D 有畫的 CARD 同佢地睇多D , 可能會好D! 仲有可以買多D 佢地有興趣的書同佢地一齊睇同佢地講下...!

首頁

尾頁

跳至