少年成長

跳至

首頁

尾頁

別墅

bb幾大學揸筷子?

各位媽媽,
你們的bb幾大才教他/她揸筷子?
應如何教呢?
我係卓熙豬豬,成日鍾意扭計,又鍾意發脾氣

子爵府

好媽媽勳章

Re: bb幾大學揸筷子?

我個女兩歲開始用筷子, 因我見有bk媽咪bb歲半就開始用都ok...
兩歲時, 我個女本身係用spoon自己食一碗飯, 所以我o地講明比佢知如果食得好, 我就會最後比筷子佢自己夾菜食學我o地大人咁(好似獎勵), 相反用spoon都食得唔好就冇.
我o地由一開始都冇教過佢點用, 叫佢自己諗, 佢會模仿我o地, 試o下試o下, 慢慢就會有個型... 我o地亦冇買咩專用筷子, 只係比我o地用開o個d size細少少.
到o左兩歲半, 佢就可以用筷子完成一餐(最叻食麵, 係唔識"爬"飯), 到o左三歲, 就連"爬"飯都識.
我想要9999呀...

別墅

我兩歲半試過教過囝囝,佢唔識,唔肯學,到三歲再教,唔使一個星期就識,而家三歲半,"爬"飯就唔識,但係花生都識夾 :mrgreen:

別墅

Thanks 靖嵐,小恐龍,
我囝囝用spoon食飯都ok,就這星期買對筷子俾佢學o下 :mrgreen:

男爵府

Sanrio 出左對筷子比初學小朋友,個設計幾好可以更容易掌握到渣筷子o既原理,之前亞視開心大發現都有介紹過~ :mrgreen:

別墅

Thanks vksophie
我今日都買O左對呀!重係新幹線TIM :mrgreen:

男爵府

卓熙豬豬,

唔駛客氣!另外我都買多對送俾細妹個囡囡,有呢種發明真係比較容易掌握呀~

大宅

vksophie/卓熙豬豬,

係邊到呀? 是否任何一間trendyland會有得買呢?
我雖然行過死蔭的幽谷, 也不怕遭害, 因為你與我同在. (詩23:4)

別墅

在吉之島買,$29對,有個圈和手指托

大宅

卓熙豬豬 ,

Thks! 我呢幾日去睇下先.
我雖然行過死蔭的幽谷, 也不怕遭害, 因為你與我同在. (詩23:4)

洋房

我都是這一,二天發現BB用筷子.雖然是吃伊麵但也有紋有路.

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

我都買咗對hello kitty俾我囡, 但d手指位好似唔係好啱咁。結果佢用唔到, 都係用返殘兔嗰對, 激死!

伯爵府

大廚勳章 畀面勳章

我囝囝用學習筷子就夾到野,一用普通筷子就唔識夾,剩係揸實個拳頭黎用筷子,都唔知點算

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

虎,

我囡都係咁呀 ?-( ?-(

別墅

我個仔都未識用,剩係將隻手指穿落個窿,完全唔識夾, :mrgreen:
oh! who can help me ?-(

大宅

唔係喎,我一俾對學習筷子佢用,佢自己就識用喎,夾到野時不知幾開心,而家食親飯都要用學習筷子呀!

首頁

尾頁

跳至