跳至

首頁

尾頁

大宅

好媽媽勳章

你們有無幫bb搵緊N1 或 幼稚園,可以分享一下嗎?

大宅

我是住黃大仙的.我剛剛幫我阿囡報了一間N1. 這間幼稚園係摩士公園及樂富之間.名稱是香港伯特利教會基甸幼稚園. 由於地點方便及可報半日,所以就報這間.黃大仙區好多都是全日,小朋友細我想佢只是返半日N1. 之前我亦諗過比佢讀九龍塘,但又唔想佢太細坐校巴.明年我會再幫阿囡報另一間K1.

大宅

原帖由 QueenieYan 於 09-7-29 16:53 發表
我是住黃大仙的.我剛剛幫我阿囡報了一間N1. 這間幼稚園係摩士公園及樂富之間.名稱是香港伯特利教會基甸幼稚園. 由於地點方便及可報半日,所以就報這間.黃大仙區好多都是全日,小朋友細我想佢只是返半日N1. 之前我亦諗 ...

QueenieYan,

香港伯特利教會基甸幼稚園 <--你覺得呢間有咩優點及吸引之處?我亞寶平時住樂富, 我現考慮"禮賢會樂富幼兒園", 亦都有留意"香港伯特利教會基甸幼稚園". 我會二選一! 而k1我會再選!

大宅

好媽媽勳章

原帖由 QueenieYan 於 09-7-29 16:53 發表
我是住黃大仙的.我剛剛幫我阿囡報了一間N1. 這間幼稚園係摩士公園及樂富之間.名稱是香港伯特利教會基甸幼稚園. 由於地點方便及可報半日,所以就報這間.黃大仙區好多都是全日,小朋友細我想佢只是返半日N1. 之前我亦諗 ...

我想問係咪依家要開始報?你果間幾多錢學費?

大宅

原帖由 siupoponicam 於 09-7-30 11:13 發表

我想問係咪依家要開始報?你果間幾多錢學費?

大部分N1班是9 月開始報.但這間已經可能報.學費是1,6xx/每月,交10期,返11個月.學費已包早餐及其他雜費. 我幫阿囡報明年9月新學期開始上課.

大宅

好媽媽勳章

原帖由 QueenieYan 於 09-7-30 12:59 發表

大部分N1班是9 月開始報.但這間已經可能報.學費是1,6xx/每月,交10期,返11個月.學費已包早餐及其他雜費. 我幫阿囡報明年9月新學期開始上課.

嘩,原來要咁早,我住東頭村果邊,想幫阿女搵半日 n1, 又想近d屋企. 到k1,我想佢讀聖母,因有獨立校舍,好似好d

大宅

原帖由 siupoponicam 於 09-7-30 18:08 發表

嘩,原來要咁早,我住東頭村果邊,想幫阿女搵半日 n1, 又想近d屋企. 到k1,我想佢讀聖母,因有獨立校舍,好似好d

其實,我只是想比我阿囡讀這間的N1,因為我家樓下便是摩士公會同埋這間學校有半日課程. 在K1,我想幫阿囡報其他幼稚園,例如:鑽石山靈糧幼稚園.
另外,我知伯特利教會基甸10月會有1歲半既Playgroup在星期六早上可以報,費用約$80/每堂.每堂約兩小時.我會報,因為想比阿囡接觸其他小朋友.

大宅

原帖由 QueenieYan 於 09-7-31 10:52 發表

其實,我只是想比我阿囡讀這間的N1,因為我家樓下便是摩士公會同埋這間學校有半日課程. 在K1,我想幫阿囡報其他幼稚園,例如:鑽石山靈糧幼稚園.
另外,我知伯特利教會基甸10月會有1歲半既Playgroup在星期六早上可以報, ...

咁都好近亞寶喎, 我都要去睇下學校環境. 有playgroup都唔錯喎. k1都有考慮鑽石山靈糧堂呀..

大宅

好媽媽勳章

原帖由 QueenieYan 於 09-7-31 10:52 發表

另外,我知伯特利教會基甸10月會有1歲半既Playgroup在星期六早上可以報, ...

阿女依家已經返playgroup, 1星期1日, 佢秩playgroup是什麼形式?

大宅

原帖由 siupoponicam 於 09-7-31 17:12 發表

阿女依家已經返playgroup, 1星期1日, 佢秩playgroup是什麼形式?

我只道是需1位家長陪同上堂.詳細資料,我要問問.下星期話比你知啦.

大宅

原帖由 siupoponicam 於 09-7-31 17:12 發表

我已打電話問過詳情.
星期六上午9:30-11:00
形式: 大小肌肉活動,唱遊,手工,茶點,玩遊戲等等,每次不同

大宅

好媽媽勳章

原帖由 QueenieYan 於 09-8-3 13:01 發表

我已打電話問過詳情.
星期六上午9:30-11:00
形式: 大小肌肉活動,唱遊,手工,茶點,玩遊戲等等,每次不同

唔該你呀!我依家搜集緊資料.
我想問你知唔知鑽石山的靈糧堂係唔係活動教學,我驚阿女上小學唔習慣.

複式洋房

HELLO!我住采頣,都係黄大仙區架!

想問吓,你哋知唔知港澳信義會錫安紀念幼稚園好唔好呢?係黄大仙差館後面.

大宅

原帖由 siupoponicam 於 09-8-3 13:48 發表

唔該你呀!我依家搜集緊資料.
我想問你知唔知鑽石山的靈糧堂係唔係活動教學,我驚阿女上小學唔習慣.

聽聞是活動教學呀.

大宅

好媽媽勳章

原帖由 Hilvin@630 於 09-8-4 21:15 發表
HELLO!我住采頣,都係黄大仙區架!

想問吓,你哋知唔知港澳信義會錫安紀念幼稚園好唔好呢?係黄大仙差館後面.

你有無睇佢個網頁?我都唔知好唔好,可以問一下其他媽媽的comment.

大宅

好媽媽勳章

原帖由 QueenieYan 於 09-8-5 15:56 發表

聽聞是活動教學呀.

thx,
你有無心水的k1, 我想搵多幾間考慮吓

大宅

原帖由 siupoponicam 於 09-8-6 11:38 發表

thx,
你有無心水的k1, 我想搵多幾間考慮吓

我仍在考慮中,以下學校:
1) 培正幼稚園
2) 民生幼稚園
3) 鑽石山靈糧幼稚園
4) 張祝珊幼稚園
5) 宣道幼稚園
6) 培道幼稚園
7) 仍考慮緊其他學校

你在考慮那想學校呢?

大宅

好媽媽勳章

原帖由 QueenieYan 於 09-8-6 12:35 發表

我仍在考慮中,以下學校:
1) 培正幼稚園
2) 民生幼稚園
3) 鑽石山靈糧幼稚園
4) 張祝珊幼稚園
5) 宣道幼稚園
6) 培道幼稚園
7) 仍考慮緊其他學校

你在考慮那想學校呢? ...

我仲睇緊,我老公覺得唔需要讀名校,只要bb開心.但我就唔想bb讀的幼稚園的教育方式同小學差太遠.不過,你選人,人選你,所以要睇多幾間. 但是如何可以我首選都係聖母,佢係依區算係一間較好的.

大宅

大家好,我係住鑽石山,鑽石山&黃大仙D幼兒園大多數係全日架! 我會選擇九龍城果邊D學校多!

複式洋房

[quote]原帖由 siupoponicam 於 09-8-6 11:35 發表

你有無睇佢個網頁?我都唔知好唔好,可以問一下其他媽媽的comment. [/quote
有呀!不過好似冇乜特別好詳細介紹,上網過,亦冇乜COMMENT,只搵到一個係好嘅,所以,都係唔知好唔好.......

首頁

尾頁

跳至