少年成長

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

怕羞仔

別墅

Re: 怕羞仔

平時帶佢去多的公園, 玩下playgroup見多的人及小朋友, 玩多的就會好好多.

禁止訪問

翡翠宮

好媽媽勳章 畀面勳章

babyellow

見多d人啦!比佢盡快習慣下
唔係第日考幼稚園會蝕底d啊 :mrgreen:

禁止訪問

別墅

我仔仔都是啊,唉,我都頭痛,他在外屬於好斯文那種,而且要適應一下環境才會自己行動,如果一出門就放他下地,他就好象很怕,拼命要我抱·····不過,我想一來性格是天生的,二來可能是年齡階段不同。我仔仔6個月就怕生,一見到其他人就哭,後來10個月,又突然見到人就笑,再後來現在是齋看不出聲。我想經過一段時間他又會有點變化的,你都不要太擔心啦。像其他媽媽說的,多些接觸其他人會好些,我也在努力啊。

禁止訪問

大宅

好媽媽勳章

我個仔又係叫朗朗呀! 之前有少少怕羞, 現在2歲啦!想當年, 我個怕羞朗去公園玩的時候, 係公園門口企係到, 又唔入去玩. 但我發現一個原因就係. 怕羞朗要跟住我. 我玩時佢又玩, 我唱歌時佢又唱. 之後一日復一日. 現在佢唔怕羞啦!仲成日自己跟公園哥哥跑添.
自己諗深一層. 一個bb咩都無試過. 突然要佢面對一切. 一個成年人都驚啦!

禁止訪問

大宅

babyellow 寫道:
佢己日日落公園同人玩,同埋我會帶佢番教會見下人,不過都係咁... :-|

有些小朋友係比較”靜”&慢熱,但吾等如”怕事”。 他們要較長時間warm-up、觀察環境及周圍的人,往往要幾個鐘甚至大半日才開始主動少少。

那些飲下茶、見一陣既敍會對他們來說根本吾夠時間warm-up,兼且太多人亦令他們一下只很難接受。你小朋友尚小,對嗎?可以先試下:

1/ 製造一些時間較長的gathering,大半日or longer 嗰種。敍會前,叫定D朋友吾好一見到你仔即刻”撩”佢,比你仔靜一靜坐下先,之後至慢慢同你仔傾下計。你亦可帶定一兩件小玩具,不是由你給你仔,而是將小玩具暗地交比你的朋友,由他們送給你仔(如那個地方有玩具,就叫朋友遞給你仔玩),咁小朋友就較容易breakthrough一個陌生人or地方。

2/ 去親陌生地方(人地屋企又好、公園又好),先給他靜一靜,由他望望四週環境&人,期間你可與他傾下計,描述下四週有什麽東西/人。你在他面前主動些與週圍的人傾下計(我那時帶著我仔,我成日”撩”公園內的小朋友/mami玩/傾計,我仔最初只望住,之後同人笑,之後一齊玩下…慢慢改善)。

3/ 考慮給他返2歲班,亦有一定幫助。

4/ 再大些,在”適當時候”給他安排課餘playgroup,不要媽媽倍上課的那種。

你比D耐性,要知道一個較靜的小朋友不會一下子變得social,同樣,一個較活躍的小朋友也難叫他坐定,只是一般人認為小朋友活躍才算”正常”吧。亦不要跟其他小朋友比較,大家吾同性格,各有優點,但內向不等如怕事、外向亦不代表膽色過人。你透過不斷觀察,便會更了解他,知道如何幫他改善。我也經歷過你現在的煩惱/擔心,現在我仔3歲了,情況很好,努力。

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至