親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

別墅

Re: 縱橫遊

大宅

我前幾日跟縱橫遊韓國團, 個領隊及隨團攝影師都幾好, 但當地導遊就比較差, 佢(導遊)係香港人在韓國定居幾年, 旅行果幾日佢都不停講自己點樣去韓國...娶左個韓個女仔跟住落地生根既經過 , 我去旅行係想聽當地既風土人情...歷史背景之類既野, 唔想知佢既背景/經歷, 本來閒聊幾句就無所謂, 但個導遊連日黎唔係講佢自己野就係sell野, 真係悶到d團友訓晒覺 , 而且間唔中重發吓少爺脾氣, 講d有骨說話比我地聽 ; 不過佢都有優點既, 就係行程方面安排得幾好, 行得幾順暢, 而以淡季平價團黎講, 食方面OK, 但係住就麻麻地, 有兩晚住市區4星酒店, 間房好細, 真係連放行李既地方都無.

我今次選擇跟縱橫遊去韓國, 主要係因為佢地confirm坐CX機, 而且我幾年前跟佢地去北海道都好好, 不過, 今次我就覺得佢地明顯差左喇, 所以下次再去旅行, 我會首選跟永安.

男爵府

啤梨

大宅

我8月尾跟縱橫遊去完韓國回來.
個領隊成個LING仔係,問佢乜都唔肯定咁答人,一睇就知係PARTIME,私下問他也不肯認.全程一粒聲都無,又無同D小朋友玩遊戲,無同團友攪氣紛.講野最多那日是最後一天,收小費的時侯.收齊之後,可能開心得制, 才爆給我們知,他是在總行做OPERATION的,是間中做PARTIME帶下團.還說因此我們抽到獎的機會特別高WOR.大隻講!!

好彩個導遊識廣東話,間中(小小ONLY)夾D普通話.佢講好多關於韓國的歷史和政治問題給我們聽,又講D總統邊個得,邊個唔掂咁. 只是間中才介紹一下路經的地方.

雖然也沒有跟我們攪氣紛,但不時講笑話,都算OKAY啦! 影相的女孩子,影D相好唔掂,光到死,白曬曬咁. 我見好多人抽起好多還給她,我也買唔落手,17張中,勉強要了11張. 仲差過用數碼相機影!!

住方面就非常之滿意,頭尾兩晚住5星級酒店,房間非常大,洗手間也很大,右邊浴剛,左邊花灑,兩邊距離很遠,可以兩個同時洗白白(一個用浴剛,一個用花灑).

中間兩晚住的不知幾星級, 不及之前的豪華,但房間也很大, 小朋友可以走來走去.

食方面,可能一早打定輸數,所以反而有驚喜. 多數跟火鍋,菜任加. 所以雖然D泡菜唔岩我和小朋友食(我亞媽一個人食曬咁制),但也吃得飽飽的.

總的來說, 還算是個愉快的旅程. 下次再去旅行的話,也是一樣只會考慮行程方面,日子同價錢, 因為間間旅行社都有好有壞的評論, 就連我一直喜歡的永安; 上次竟然發生領隊不顧團員而跟大隊離去的事,真是嚇人. 所以真是好講運氣...

大宅

[quote]
maggkiki 寫道:
啤梨

男爵府

啤梨

係啦, 係啦, 十成十係佢呀. 成日話當我地係親人, 真係聽到都毛管桐 至於個領隊都唔係好肥, 一般的中年男士, 都好有經驗. 反而影相個個就係個超級肥仔, 其實佢影d相都係麻麻, 不過見佢都好照應我地(因有2老同行), 所以都買

大宅

maggkiki,

係呢個導遊啦~ 幫妳團影相果個超級肥仔, 我地都見過兩次, 導遊話佢地好friend, 導遊結婚時見女方家長都係亞超級肥仔幫佢去傾禮金架麻! 而我團影相果個就高高瘦瘦, 雖然有幾幅相有少少out focus, 不過佢又係好照應我地, 全程亦好好笑容, 所以我都買晒成疊16張相, 要 $72000 won 呀

其實我團個領隊只係少肥, 英文名係 "啫喱"

男爵府

啤梨

個導遊都有同我地講禮金既事, 我估佢真係團團都係講呢d野, 不過都冇辨法啦, 可能佢諗住講歷史會好悶 所以咪講

民房

參加縱橫遊~你會好難受

本來諗住好好享受一個難得假期,但就真係一肚氣。
本人參加縱橫遊1024日出發之東京悠閒購物四天團(JNG4XP),當天早上7;20(原定時間為7:25分集合)到了香港機場已發現導遊很混亂..找了很久也找不到他..原來剛到還在辦理機票…他還說我早到了,當時我只見其他旅行團的導遊企定定的拿著機票等客人報到,他竟連機票也未辦好,還說我早到,嘿嘿..真好笑,我們一直等到7;50分才拿到機票,還說要我們再等一下取回証件,我沒好氣等他先往吃早餐去。當天下午3;00我們已完成了日本入境及出閘,我們正等待接載往酒店的車輛,一直等到差不多4;00還未有車輛接載,只見導遊在電話亭一直講電話亦沒有跟我們說發生什麼事情,後來他才說因有什麼什麼問題..原先的車沒法來到,如要再CALL另一輛車要再等一至兩小時,只可夾埋另一個五天團車輛先往橫濱再送我們回東京酒店,成團人也很鼓譟了,當無可奈何準備上車的時候,才發現有兩個團友不知所蹤,因為要尋人我們就在馬路邊再多等了半小時…由頭到尾導遊無介紹過自已,又無圍埋團友介紹過,,亦無說落機後團友要在那裡等候,落機後更加全完無點算過人數,總次好混亂不知所謂,本來可預計下午5:00到達酒店放下行理展開我第一天日本之旅,天呀~我第一天的行程全竟在車上渡過。(最後找到那兩位團友.原來早早上錯了別團的旅遊車上,更好笑係上左..要同我地夾埋一齊的五天團車上….死味..
晚上7;10到達橫濱,團友已又餓又口乾..導遊理應先安排我們在橫濱晚餐及舒展一下,因再要回東京酒店需一個小時車程,導遊完全沒顧團友感受資訊我們意見,開車回酒店去~當時團友真的很不滿,要求先往新宿晚膳及可遊覽一下,(只得四天,時間對我們是很寶貴,日本很多百貨公司晚上8:00就關門的),導遊完全沒理會我們..一聲不哼的直車我們到酒店去..到酒店時..已是差不多晚上8:00了!第一天的行程就等待捱餓車中渡過。而導遊亦無講解一下酒店設施分內佈位置..因是5星級酒店有多項不同置施及溫泉,…我真不理解他究竟是否合資格導遊~~
最重要是令我原來愉快之旅變成亂哂之旅…
到最後一天導遊說公司給我們一點補償送我們一客神戶牛柳,條件是簽一份同意書,回到香港後要忘記以上之不快事情~不要投訴!!這是什麼的理論~我當然不接受!!!
回到香港向縱橫遊作出投訴,但得出的回覆是公司會檢討,公司會作出內部處分!敷衍了事~~根本當你唱歌,,真不知所謂~勁差
如果不想浪費你的假期,又不想遇到旅遊不愉快事,請絕對不要參加”縱橫遊”

首頁

尾頁

跳至