跳至

首頁

尾頁

別墅

我不是專家, 老士D講, 個個都識話要選合適的學校(幼稚園/小學)俾小朋友, 結果好多都選了合家長心水, 但不合小朋友的學校, 又有幾多個家長會唔睇升小派位成績......?

以下純粹個人之意見, 並不代表是對是錯, 不喜莫插!

坐得定\大仔\文靜 => 傳統幼稚園 (操練式)- 保記/梁李
好動活潑=>愉快學習 (活動式)- St.Peter,佳寶,新一代, Sun Kids等

大校 vs 細校
大校 - 資源設施多, 活動多, 競爭大, 機會少(得獎/表演)
細校 - 關愛照顧多, 競爭少, 機會多(得獎/表演)

原帖由 lilian_22 於 09-11-10 16:12 發表

想知,文靜或活潑的小朋友分別應該點揀學校呢?

我都IN咗五間,兩間保良局(保易同保田)都收咗上午班。
保易我好鍾意的,感覺開放日及面試果日老師講嘢都好吸引到小朋友,每次去老師態度都好NICE,環境感覺都不錯。就是離家 ...

別墅

一般人都以為讀保記幼稚園係大D機會入保記小學, 其實係到最後叩門先有用

(1) 自行分配學位(計分), 是否讀保記幼稚園並無關係
(2) 大抽獎 (靠運氣), 是否讀保記幼稚園並無關係
(3) 叩門 (才有用, 但每間學校的叩門位很少)

讀保記幼稚園的, 大部份都會選保記小學, 正如讀梁李的, 大部份都會選何小及胡小, 多人選自然多人入到 (抽獎機會相等), 並不是讀保記幼稚園就會抽獎機會大D

另帶一提, 有topic 話保記幼稚園的校長唔幫小朋友寫推薦信去非保記的小學, 剛剛睇過田家炳的網上通告, 他們只安排學生參觀保記的小學, 其他沒有

原帖由 chelseafather 於 09-11-10 14:38 發表
保良局無論幼,小,中,教學一向都有保證,而且直接升讀保記機會大d.百中,董中,係保良局屬校中都係幾top

男爵府

如果小朋友得15分, 1st round自行分配機會是否很微 ??? 請賜教 !!!

原帖由 sleepsheep 於 09-11-11 11:31 發表
一般人都以為讀保記幼稚園係大D機會入保記小學, 其實係到最後叩門先有用

(1) 自行分配學位(計分), 是否讀保記幼稚園並無關係
(2) 大抽獎 (靠運氣), 是否讀保記幼稚園並無關係
(3) 叩門 (才有用, 但每間學校的叩門位 ...

男爵府

我個係細囡,大囡又係九龍讀小學.但我唔想細囡都出去讀,所以係屯門抽只有15分..........而家讀緊救世軍又擔心佢上小學函接唔到會辛苦.都好煩係咪應該幫佢考下其他幼稚園.

心儀保良局既小學,又係果句聽聞話讀返保良局既幼稚園會易入d(正如另一位仁兄話濟叩門有用);不過本身對保良局既幼稚園了解好少...都唔知應該點做咯!

原帖由 sasa612 於 09-11-11 11:50 發表
如果小朋友得15分, 1st round自行分配機會是否很微 ??? 請賜教 !!!

子爵府

你細女, 有無宗教分, 如果無, 只得適齡10分, 1st round就算同人爭, 人地得一個小朋友, 人地15分都優先
原帖由 傻妹 於 09-11-11 16:30 發表
我個係細囡,大囡又係九龍讀小學.但我唔想細囡都出去讀,所以係屯門抽只有15分..........而家讀緊救世軍又擔心佢上小學函接唔到會辛苦.都好煩係咪應該幫佢考下其他幼稚園.

心儀保良局既小學,又係果句聽聞話讀返保良局 ...

男爵府

咁睇黎佢要讀家姐喇(因為有多10分)??否則必死無疑

仲有蝴蝶灣 & 友愛兩間你地唔提既??

原帖由 poohpooh1668 於 09-11-11 17:00 發表
你細女, 有無宗教分, 如果無, 只得適齡10分, 1st round就算同人爭, 人地得一個小朋友, 人地15分都優先

禁止訪問

別墅

不敢賜教, 大家分享下資料, 上BK都係想收下料

機會不是很微, 要睇那年多唔多有兄姐的小朋友申請(25%的學位), 好似今年莊二下的女校長話今年不多, 大部份人都是揸住15分參加自行分配學位(25%的學位), 大家同分都是靠抽獎, 抽唔到第二輛再抽過(50%的學位)

如是第二位小朋友(10分), 要靠第二輛的抽獎運了, 但又不是絕對, 唔記得上年定係前年, 有BK mami 報料10分第一輪都入到何日東下午校及梁周順琴下午校

第二輪填表耍留意: 有小朋友大抽獎入到保記小學A, 如想去保記小學B叩門係唔會收的

原帖由 sasa612 於 09-11-11 11:50 發表

別墅

其實你係想入佳寶兆安(上午)? 如好想讀, 你交完留位費後, 即寫信學校要求轉上午班, 等上午班唔註冊的人放棄後, 若係早要求的話, 有機會轉到上午班的, 好多人都報幾間, 收咗都未必讀

保記係好傳統的幼稚園, 田家炳連家長觀課都無(出面好多幼稚園都有), 易桂芳話有精英班(另一topic), 若只因有英文班而選它, 要好好計算一下入英文班的機會有多大, 30/150 or 60/150?, 你囡囡是細女吧? 細仔細女好多在K3先發力, 而簡選入英文班是在K1下學期, 你要有心理準備入唔到, 入唔到, 您是否一樣buy 間學校?

原帖由 小寶寶咪惹我 於 09-11-11 22:51 發表
想請教下我田家炳(上午)同佳寶兆安(下午), 我個囡都係比較活動好動d, 唉....又煩唔知邊間好! 大家俾d建議我啦,佳寶明日要交錢啦!

禁止訪問

別墅

唔一定既, 穩陣D, 你第一輪選家姐間九龍小學, 收咗啦, 等第二輪派位後, 去屯門的心儀小門叩門, 叩到咪可以在屯門讀, 叩唔到仲有九龍間小學打底, 再唔係二年班先轉番入屯門(如一年班成績好的話)

原帖由 傻妹 於 09-11-11 17:45 發表
咁睇黎佢要讀家姐喇(因為有多10分)??否則必死無疑

仲有蝴蝶灣 & 友愛兩間你地唔提既??

男爵府

乜第一輪收左, 仲可以參加第二輪既派位咩? 叩門係第三輪?

唔該晒你!

原帖由 sleepsheep 於 09-11-12 00:32 發表
唔一定既, 穩陣D, 你第一輪選家姐間九龍小學, 收咗啦, 等第二輪派位後, 去屯門的心儀小門叩門, 叩到咪可以在屯門讀, 叩唔到仲有九龍間小學打底, 再唔係二年班先轉番入屯門(如一年班成績好的話)

...

別墅

可能我寫得唔清楚, 第一輪收咗你, 你不能參加第二輪, 但係等人地第二輪攪珠結果出咗, 你仍可去叩門

原帖由 傻妹 於 09-11-12 08:44 發表
乜第一輪收左, 仲可以參加第二輪既派位咩? 叩門係第三輪?

唔該晒你!

男爵府

即係話第一輪如果真係入左家姐果間就=定案. 之後等人地派晒位(好似6月)之後自己去叩屯門既小學.right?

你咁熟...咁對幼稚園熟唔熟呀?

原帖由 sleepsheep 於 09-11-12 09:16 發表
可能我寫得唔清楚, 第一輪收咗你, 你不能參加第二輪, 但係等人地第二輪攪珠結果出咗, 你仍可去叩門

男爵府

點解你驚細囡銜接唔到小學, 我見救世軍comment幾好, 係一間好幼稚園喎 !! 你細囡讀緊邊N幾 ???

原帖由 傻妹 於 09-11-11 16:30 發表

心儀保良局既小學,又係果句聽聞話讀返保良局 ...

別墅

無錯, 救世軍都不錯, 只是細校, 不太多人申請K1, N1就大把人排隊, 如想轉受歡迎的幼稚園, 若仲未申請的話, 已經太遲了, 面試剛剛完結

原帖由 傻妹 於 09-11-12 09:34 發表
即係話第一輪如果真係入左家姐果間就=定案. 之後等人地派晒位(好似6月)之後自己去叩屯門既小學.right?

你咁熟...咁對幼稚園熟唔熟呀?

男爵府

我囡讀N1,救世軍絕對係好既學校,老師好,跟得好貼好細心.我只係擔心佢課程比較淺易.佢一向唔主張太早寫字,但香港傳統小學課程唔係走呢個方向,所以擔心函接問題.

不過我重申救世軍絕對係好學校.

原帖由 sasa612 於 09-11-12 10:31 發表
點解你驚細囡銜接唔到小學, 我見救世軍comment幾好, 係一間好幼稚園喎 !! 你細囡讀緊邊N幾 ???

男爵府

YES, 通常係後備.

原帖由 sleepsheep 於 09-11-12 10:55 發表
無錯, 救世軍都不錯, 只是細校, 不太多人申請K1, N1就大把人排隊, 如想轉受歡迎的幼稚園, 若仲未申請的話, 已經太遲了, 面試剛剛完結

子爵府

係咩? 保易有精英班嗎? 那一個topic 呀?

原帖由 sleepsheep 於 09-11-11 23:21 發表
其實你係想入佳寶兆安(上午)? 如好想讀, 你交完留位費後, 即寫信學校要求轉上午班, 等上午班唔註冊的人放棄後, 若係早要求的話, 有機會轉到上午班的, 好多人都報幾間, 收咗都未必讀

保記係好傳統的幼稚園, 田家炳 ...

大宅

我都想知哦﹖有精英班咩﹖點分架﹖
****未經本人許可, 不得轉載****

首頁

尾頁

跳至